1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Politis: “Cenevre 7–11 Kasım tarihleri için ayarlandı”
Politis: “Cenevre 7–11 Kasım tarihleri için ayarlandı”

Politis: “Cenevre 7–11 Kasım tarihleri için ayarlandı”

Liderlerin toprak konusunu görüşmek için, Kasım ayının ilk haftası İsviçre’ye gideceği ileri sürüldü

A+A-

Politis gazetesi  “Cenevre 7–11 Kasım Tarihleri İçin Ayarlandı- Toprak ve Çözüm Konusuna Hüküm Verecek Olan Beş Gün” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, önümüzdeki gelişmeleri ve Kıbrıs sorununun olası çözümünü belirleyecek olan toprak konusuyla ilgili kritik görüşmenin ayarlandığını ve bunun 7–11 Kasım tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleştirileceğini öne sürdü.

Liderlere yurt dışındaki görüşmelerinde, siyasi parti başkanlarının eşlik edip etmeyeceğinin belirsiz olduğunu çünkü iki tarafın da bu konuyu iki kere düşündüğünün görüldüğünü yazan gazete, İsviçre’deki görüşmenin birkaç gün sonrasında ve somut olarak da 14 Kasım’da, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın ise Atina’ya gitmesinin beklendiğini ve gündeminde Kıbrıs sorununun da bulunacağını belirtti. Gazete, iç sayfalardan da yer verdiği haberinde, liderlerin Kasım ayında birkaç görüşme daha yapma ve akabinde ise Cenevre’ye gitme konusunda anlaştıklarını ileri sürdü. Kıbrıslı Liderler Akıncı ile Anastasiadis’in yurt dışına gitmelerine ilişkin muhtemel tarih olarak 7–11 Kasım tarihlerinin ele alındığını yazan gazete, tarafların spesifik olarak İsviçre’nin Cenevre şehrine gitmek için hazırlandıklarını öne sürdü.

Bahse konu tarihin seçilmesinin, bir dizi ihtiyacı karşılamakta olduğunu, çünkü bunun, liderlerin de açıkladığı üzere, tarafların Kasım ayının başında birkaç görüşme daha yapmasına olanak tanıdığını yazan gazete, Anastasiadis’in Cenevre’ye hareket etmeden birkaç gün önce, 4 Kasım’da Rum halkını bilgilendirmek için Kıbrıs sorunuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceğini açıklamasının da tesadüf olmadığı yorumunu yaptı.

Gazete, Birleşmiş Milletlerin Avrupa’daki merkezinin Cenevre’de bulunduğunu ve Cenevre’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili birçok üst düzey toplantının gerçekleştirildiği yeri teşkil ettiğini de ekledi.

Alithia gazetesi ise “Halka Seslenecek ve Toprak İçin İsviçre’ye Gidecek” başlığıyla manşete taşıdığı haberinde, Kıbrıs sorununun toprak boyutuyla ilgili müzakerelerin, başlangıçta ilan edildiğinden daha erken bir zamanda, Kasım ayının ilk haftasının sonunda yurt dışına ve muhtemelen de İsviçre’ye taşınacağını öne sürdü. “Elde ettiği bilgilere dayanarak” Anastasiadis’in Rum halkını bilgilendirmek için 4 Kasım’da basın toplantısı düzenleyeceğini yazan gazete, Anastasiadis’in bunun akabinde ise müzakere grubu ve muhtemelen kendisine eşlik edecek olan diğer kişilerle birlikte, 5 veya 6 Kasım tarihlerinde İsviçre’ye hareket edeceğini ileri sürdü.

Anastasiadis-Çipras görüşmesi
Politis, bir başka haberinde Anastasiadis’in önceki akşam Brüksel’e ulaşmasının hemen akabinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın talebi üzerine, kendisiyle görüşmesinin söz konusu olduğunu da aktardı.
Anastasiadis ile Çipras’ın görüşmesinin, özellikle de garantilerle ilgili olarak, Kıbrıs sorunuyla ilgili kulis faaliyetlerine odaklanmasının beklendiğini yazan gazete, Avrupa Konseyi toplantısı için bugün Brüksel’de bulunacak olan Anastasiadis’in, müzakerelerdeki gelişmeler, özellikle de Kıbrıs Rum kesiminin güvenlikle ilgili tezi konusunda bilgilendirmede bulunmak için, diğer AB üye devleti başkanlarıyla temaslarda bulunmasının beklendiğini ekledi.

Fileleftheros ise “Toprak: 7–11 Kasım’da İsviçre’ye” başlıklı haberinde, Akıncı ile Anastasiadis’in valiz hazırladıklarını, çünkü toprak konusunu görüşmek için İsviçre’ye gideceklerini öne sürdü.

Tarihlerin kesinleştiğini ve görüşmelerin 7–11 Kasım tarihlerinde yapılacağını ileri süren gazete, görüşmelerin yapılacağı yer ve mekânın ise henüz netleşmediğini belirtti. Gazete, toprak konusunda yapılacak görüşmeler sırasında mülkiyete de değinileceğini, çünkü iki başlığın da ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu ve birbirlerini etkilemekte olduklarını da öne sürdü. Gazete iç sayfalardan da yer verdiği haberinde, Kıbrıs sorunundaki müdahil tarafların, toprak konusunun 7–11 Kasım tarihleri arasında görüşülmesine karar verdiklerini yazdı. “Elde ettiği bilgilere” dayanarak, müdahil tarafların, görüşmelerin sonucundan büyük oranda Kıbrıs sorunundaki ileriki adımların ortaya çıkacağını düşündüklerini kaydeden gazete, İsviçre topraklarında gerçekleştirilecek olan görüşmelerde, Akıncı ile  Anastasiadis’in ilk kez harita üzerinde konuşacaklarını ve bölgelerle ilgili ayrıntılara gireceklerini iddia etti. Bunun en azından üzerinde mutabakata varılanlar temelinde, istenen ve talep edilen şey olduğunu yazan gazete, toprak konusunun bütünlüklü bir şekilde ele alınacağı net olsa da, görüşmelerin gidişatına ilişkin “barometrenin”, Türk tarafının “Omorfo’nun” (Güzelyurt) iadesi konusunda takınacağı tavır olduğu iddiasında da bulundu.

Kıbrıs Rum kesiminin temel yaklaşımının, 100 bin Kıbrıslı Rum’un, Kıbrıs Rum kurucu devletinin idaresi altında geri dönmelerine müsaade edecek şekilde toprak düzenlemeleri yapılması gerektiği yönünde olduğunu anımsatan gazete, Kıbrıs Türk tarafının ise 2004 yılından itibaren çok şeyin değiştiğini ve Annan Planı haritasını kabul edemeyeceğini savunduğunu yazdı.

Gazete, bunun (Türklerin) Annan Planı haritasındaki düzenlemeleri kabul etmedikleri anlamına geldiğini (Kıbrıs Türk devletinin alanı bugün Türklerin sahip olduğu yüzde 33 değil yaklaşık olarak yüzde 28,6 olacaktı) de yazdı. Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’e bu konularda uzman kişilerin (coğrafyacılar, tapu-kadastrocular ve istatistikçiler vb) eşlik edeceğini ileri süren gazete, Akıncı’ya ise Türkiye’den uzmanların eşlik edeceğini, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nun da (görüşmelerde) hazır bulunacağını iddialarına ekledi.

Toprak konusunda yapılacak görüşmeler sırasında mülkiyete de değinileceğini, çünkü iki başlığın da ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu ve birbirlerini etkilemekte olduklarını öne süren gazete, görüşmelerin, birincisi toprak, ikincisi de mülkiyet olmak üzere, iki aşamada gerçekleştirilmesinin ihtimal dışında tutulmadığını da öne sürdü.

------------

“Cenevre’de Haritalarla Toprak Vakti…”
Simerini ise “Cenevre’de Haritalarla Toprak Vakti… Akıncı ile Anastasiadis’in Kritik Görüşmeleri 7–11 Kasım’da- BM Genel Sekreterinin de Katılımı Uzak İhtimal- Toprağın Dört Günü- Kıbrıs Sorununun Kalbi 7–11 Kasım Tarihlerinde Cenevre’de Atacak” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, görüşmenin Cenevre’deki BM ofislerinde gerçekleştirileceğini ve görüşmeyi Yunanistan Dışişleri Bakanlığının da teyit ettiğini ileri sürdü.

Gazete, “Rum hükümet kaynaklarından edindiği ve Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından da teyit edilen bilgilere” göre, Akıncı ile Anastasiadis’in “7 Kasım’da 4 günlüğüne, ‘altın oranı’ bulmak için, haritalar, oranlar ve yer adlarıyla, kartlarını açacakları” yorumunda bulundu.

Görüşmenin, Birleşmiş Milletlerin Cenevre’deki ofislerinde yapılacağını ve geriye sadece resmi düzenlemelerin kaldığını yazan gazete, toprak konusuyla ilgili görüşme tarihinin belirlenmesine rağmen, siyasi parti başkanlarının da gidişine ilişkin planlamanın değiştiğinin görüldüğünü belirtti.

“Aynı Rum hükümet kaynaklarına” dayanarak, Akıncı’nın, Kıbrıs Türk siyasi parti başkanlarının da kendisiyle birlikte gitmesi fikrinde geri adım attığını iddia eden gazete, bu durumun Anastasiadis’i de, bunu ikinci kere düşünmeye zorladığını öne sürdü.

Gazete “elde ettiği bilgilere” göre, bu konunun liderler arasında gerçekleştirilen son görüşmede ele alındığını da iddialarına ekledi.

Anastasiadis’e görüşmede müzakere grubunun haricinde, verileri ve nüfusu bilen, Tapu-Kadastro, Şehircilik ve Göçmenler konularıyla ilgili teknokratların da eşlik edeceğini yazan gazete, BM Genel Sekreteri Ban’ın görüşmede yer alması ihtimalinin ise, çok uzak olarak addedildiğini ekledi.

TAK

Bu haber toplam 2163 defa okunmuştur