1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'Portrelerde gizli simgeler saklıdır'
Portrelerde gizli simgeler saklıdır

'Portrelerde gizli simgeler saklıdır'

"100 YÜZ" sergisini ve Kıbrıs'tan sanatçı-aydın portrelerini Yıltan Taşçı ile konuştuk "Portrelerde gizli simgeler saklıdır" "Anlaşılmaz, büyülü ve esrarlıdır portreler. Hele Kıbrıslı portreler… Ben, bizim sanatçılarımızın portrelerinde Akdeniz

A+A-

 

 

"100 YÜZ" sergisini ve Kıbrıs'tan sanatçı-aydın portrelerini Yıltan Taşçı ile konuştuk

"Portrelerde gizli simgeler saklıdır"

 

"Anlaşılmaz, büyülü ve esrarlıdır portreler. Hele Kıbrıslı portreler… Ben, bizim sanatçılarımızın portrelerinde Akdeniz güneşini, düşleri, yaşamın izlerini ve Kıbrıslılığı görürüm."

 

---------------------------



·        ADRES KIBRIS: Sanatçılarımızı sergileme düşüncesi nasıl doğdu ?

·         YILTAN TAŞÇI: Edebiyat öğretmeni olarak derslerimde zaman zaman öğrencilerime, özelde Kıbrıslı şair ve yazarlardan, genelde de sanatçılarımızdan hep söz ederim oldum olası. Otuz yıllık meslek yaşamımda öğrencilerimizin kendi sanatçılarımızdan ne kadar habersiz olduklarını hep gözlemledim. Bu gözlem, beni sanatçılarımızı özelde gençlere, genelde tüm halkımıza tanıtma uğraşına yöneltti.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Haziran ayında “ 100 Yüz – Sanatçı Portreler 1” adlı üçüncü kişisel fotoğraf sergimi Lefkoşa’da İsmet Vehit Güney Sanat Merkezi’nde açtım. Sergimin açış konuşmasında Eğitim Bakanlığı’na yaptığım bir öneriyi sizin aracılığınızla bir kez daha yinelemek isterim. Bakanlık yetkilileri, dilerlerse, sergimi onlara verebilirim. 2011- 2012 ders yılında adadaki tüm ortaokul ve liselerde 100 Yüz’ü sergileyebilirler.

 

·        Sergideki fotoğrafları kitaplaştırmanız, sanatçılarımızı tanıtma uğraşınızın bir parçası değil mi ?

·        Evet… Sergileme amacımda olduğu gibi, sanatçılarımızı tanıtma amacıyla kitaplaştırdım 100 Yüz’ü… Sanatçılarımızı daha geniş kitlelere ulaştırabilmek amacıyla… “ 100 Yüz – Sanatçı Portreler 1 ” kitabı EVSU Yayınları’nın ikinci kitabı olarak çıktı. Şirketin su dağıtımı ile birlikte binlerce eve ulaşabiliyor kitap.

 

·        Sergi ile ilgili eleştiriler aldınız mı ?

·        Tabii aldım. “Beni niye sergilemediniz? Ya da o sanatçı mı ki sergilediniz ?” türünden eleştiriler. Oysa ben öznel değil, nesnel eleştiriler almayı yeğlerdim. Ülkemiz sanatının her dalında ciddi anlamda eleştiri mekanizmasının olmayışı, sanatımız adına çok büyük bir eksikliktir.


ÇEKİMLER ÇOK KEYİFLİYDİ

·        Sanatçılarımızın fotoğraf çekimlerinde neler yaşadınız ?

·        Bir kere çekimler çok keyifli geçti. Çekim öncesi ve sonrasında sanatçı arkadaşlarımla çok yararlı söyleşiler yaptım. Az tanıdığım sanatçılarımızı daha yakından tanıma fırsatı buldum. En önemlisini söyleyeyim… Benim otuz yıldan beri bir kitap çalışmam var: “ Sanatçılarımızdan Anekdotlar ”…

Sanatçılarımızın yaşadığı komik, trajik, hatta trajikomik anılarını derlemekteyim 1981’den beri. İşte çekimler sırasındaki söyleşilerde birçok anekdot da derlemiş oldum.

 

·        Çok ilginç bir çalışma…“ Sanatçılarımızdan Anekdotlar ” kitabınız ne zaman çıkacak ?

·        Büyük bir olasılıkla, içinde bulunduğumuz yılın Kasım ayında Khora Yayınları’nın beşinci kitabı olarak çıkacak. Şu anda kitap bitti sayılır. Kitaptaki anekdotların birçoğunu sevgili Serhan Gazioğlu karikatürize etti. Çok da güzel oldu. Karikatürler, hoş bir görsellik kattı kitaba. Sevgili Mustafa Tozakı da sanatçılarımızın portre karikatürlerini çiziyor. Tozakı’nın çizimleri bitince, kitap baskıya girecek. Her ikisinin de beynine sağlık…

 

PORTRELER SİZE NELER ANLATIYOR ?

 

·        Herhalde çok fazla duyduğunuz bir soru ama önemli, portreler size neyi anlatıyor?

·        Portrelerde gizli simgeler saklıdır. Anlaşılmaz, büyülü ve esrarlıdır portreler. Hele Kıbrıslı portreler… Ben, bizim sanatçılarımızın portrelerinde Akdeniz güneşini, düşleri, yaşamın izlerini ve Kıbrıslılığı görürüm.


PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI GELİŞİYOR

·        Ülkemizdeki portre fotoğrafçılığı ne düzeydedir ?

·        Özellikle gençlerimizin üniversitelerde aldıkları fotoğraf eğitimi sayesinde portre fotoğrafçılığımızın etkileyici bir düzeye ulaştığını söyleyebilirim.

Portre fotoğrafçılarımız, insan fenomeninin çok yönlü dünyasının  iç içe sorunları olan karmaşık yapısını çözümleyerek etkili bir biçim anlayışıyla dile getirim konusunda önemli aşamalar kaydetmişlerdir. Ortaya çıkarılan yapıtlarda tipleme, ışık, renk, biçim, ton geçişleri, parça – bütün bağlantısı, kadraj, atmosfer yaratma ve öz – biçim örgüsü etkileyici bir düzeye ulaşmıştır.



SIRADA "SON 1001" VAR

·        Son olarak şunu sormak istiyorum… Siz sergilerinize çok ilginç adlar koyuyorsunuz. Denizin Şiiri, Klasik Kesitler, 100 Yüz… Dördüncü serginizin adı ne olacak ve ne zaman açmayı düşünüyorsunuz serginizi ?

·        Sergilerimin adlarının hoşluğu, sanırım edebiyat öğretmeni oluşumdan kaynaklanır. Dördüncü sergimin adını “ Tükeniş Sürecinde 1001 Kıbrıslı Yüz ” koymuştum. Şair dostum Gürgenç Korkmazel: “Yahu hocam, bu kadar uzun isim olmaz. Kısa ve vurucu olmalı.” demişti bana. Ben de ne mesela deyince “ Son 1001 ” koy dedi Gürgenç.

Evet, “ Son 1001 ” adını verdiğim 4. kişisel fotoğraf sergim, 11 Ekim 2011 tarihinde Lefkoşa’da AKM’de açılacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2069 defa okunmuştur