Profesyonel serbest dalgıç ve dünya rekortmeni Devrim Cenk Ulusoy
Profesyonel serbest dalgıç ve dünya rekortmeni Devrim Cenk Ulusoy
Vasfi Kuni
Geçtiğimiz günlerde ülkemize gelen profesyonel serbest dalgıç ve dünya rekortmeni Devrim Cenk Ulusoy, Kanal Sim’de yayınlanan Ada Balıkçısı programı yapımcısı Vasfi Kuni’nin sorularını yanıtladı, zıpkıncılar için de serbest dalgıçlar için de çok değerli bilgiler paylaştı.
Devrim Cenk Ulusoy kimdir?
1973’te İstanbul’da doğdum, 41 yılın 35 yılını sadece spora adadım, en çok sevdiğim dal yüzme sporu idi ve daha sonra serbest dalışla devam etti. 11 yıldır serbest dalış sporuyla uğraşmaktayım. Bu 11 yıllık mazide 11 tane resmi dünya rekoru, 2 dünya şampiyonluğu, 1 dünya ikinciliği, 2 avrupa şampiyonluğu, ve 2 avrupa rekoruna sahibim.
Serbest dalış sizin için ne demektir?
Benim için artık bir tutku. Suyu hiç bırakmadım. Fakat serbest dalışa girdiğiniz anda su sevdasından sonra artık fizyolojik bir sevdaya giriyorsunuz. İçe dönük bakınca da ne kadar mucizevi bir varlık olduğunuzu hissediyorsunuz.
Ne zamandan beri serbest dalış yapıyorsunuz ve profesyonel olmaya ne zaman karar verdiniz?
30 yaşında iken Çanakkale’deki bir kulübe geçtim. Havuz olmadığı için denizde antrenman yapıyordum. Yaptığım işin serbest dalış olduğunu iki yıl sonra anladım. Akciğer kapasitem 13,5 litre . Normal bir insanın akciğerinden 2 buçuk kat daha fazla.
DÖVMELER 8 YIL GECİKTİRDİ
Dövmeleriniz yüzünden milli takıma giremediğiniz doğru mu?
Dövmelerimden dolayı 8 yıl milli takıma giremedim doğrudur. Dönemin federasyon başkanının takdiriydi. Kendisine saygı duyuyorum. 8 yıl bende bir kayıp yaptı mı? Hayır. Eğer bu sebepten dolayı bu sporu bıraksaydım, dönemin federasyon başkanı kazanmış olacaktı. Ancak ben 8 yıl boyunca ülkemi temsil etme çabasıyla antrenmanlarıma devam ettim, ve şu an dünya rekortmeni olarak karşınızdayım. Buradan aldığım en büyük ders hiçbir zaman hiçbir şekilde yıkılmamak gerekiyor. Her zaman bir çıkış noktası vardır. Ve her zaman o çıkış noktasına hazır olmanız gerekmektedir. Daha sonra federasyon başkanı değişince gidip görüştüm ve ilk şampiyonluğumu aldım.
8 yıl içinde kendi çabalarınızla mı çalışmalarınıza devam ettiniz yoksa bir sponsorunuz var mıydı?
Uzun bir dönem sponsorsuz bir evre geçirdim. Her şeyi kendi çabalarımla yaptım. Sonuçta derecelerim kuvvetliydi ve başaracağıma inanıyordum. Sponsorların bulunmasıyla, benimle birlikte 28 kişilik bir ekibim var ve bu ekip de ekmeğini sponsorlar sayesinde kazanıyor. Gerçek anlamda profesyonel olmaya aslında bu yıl başladık.
MENTAL İDMAN EN ÖNEMLİSİ
Antrenmanlarınızı ne sıklıkla yapıyorsunuz ve formunuzu nasıl koruyorsunuz?
Benim yaptığım idmanlar; kara idmanı, su idmanı ve mental idman. Hergün bu üç idmanı yapıyorum. Karada koşuyorum, bisiklet kullanıyorum, suda yüzüyorum, mental idman ise en önemlisidir. Çünkü beynin her zaman hazır olması gerekir.
Hiç sığ su bayılması geçirdiniz mi?
Birkaç kez geçirdim. Ama bu tarz kazalar oldu diye sporu bırakmak da olmazdı. Sonuçta su altı güvenliğimizdeki arkadaşlar da, ekibimizdeki arkadaşlarımız da tümü kendi dallarının en iyisi.
Dalışta konsantreyi nasıl sağlıyorsunuz?
Serbest dalış % 70 mental, %30 fizikseldir. Karada gözümü kapayıp konsantre olunca basıncı hissedebiliyorum.
HEDEFLER
Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
29 Ekim 2014’te 146 metre rekor denememiz olacak ve Çanakkale zaferinin 100. yılı nedeni ile 2015 yılında “no limit” branşında 224 metrelik rekor denemesi yapacağım.
Çalışmalarınızda başarılar dilerken son sözlerinizi de alalım
Dalarken aldığınız nefes çok önemlidir, ama çıkarken aldığınız nefes de çok önemlidir. Bunu hep hatırlamanızı diliyorum. Biz ölümle yaşam arasında ince çizgide olan kesim olarak nefesin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Nefessiz bir ortama girdikten sonra, çıkınca aldığınız nefesin ne kadar değerli olduğunu görüyorsunuz. Dalgıç arkadaşlarıma başarılar diliyorum, kazasız dalışlar diliyorum. Size ve United Media’ ya çok teşekkür ederim.