1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Proje güzel, yer yanlış
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Proje güzel, yer yanlış

A+A-

Uzun zamandır Lefkoşa’dan Girne’ye inerken Ciklos mevkiinde bulunan yol kenarındaki duvarda askerin uygulamasıyla genellikle Türkiye kültürünü yansıtan halı-kilim desenleri ve motifleri resmedilmişti.

Birkaç gün önce o duvar beyaza boyandı tekrar…

“Oh be” dedim içimden, bilmeyende uyanabilecek yanlış bilgilenmeler ortadan kalkmış oluyordu. Bir de anayol üzerinde trafikte giden sürücülerin dikkatini dağıtacak, ne olduğunu anlamaya çalışırken kazaya neden olabilecek bir gerekçe de bitmiş oluyordu.
Fakat o da ne?
Bir kazayı kıl payı atlatırken fark ettim;
O duvar boyunca yeniden desenler ve bazı yazılar yer alıyordu.
Arabayla Girne inişini inerken, aniden duvardaki desenler ve yazılar dikkatimi çekince yavaşça frene bastım.
Arkadan gelen araba az kalsın bindiriyordu.
Olmadı ancak olabilirdi.

Dün ne olduğunu araştırıp yazmak isterken, bir gazetemizde gördüm; Bazı sanat kuruluşları “açık hava müzesi” projesi kapsamında Girne Belediyesi ve özel bir şirketin sponsorluğunu alarak duvarı renklendirmişler.

Bu renklendirmenin amacı da “yol boyunca soğuk duvarın yarattığı tehlikenin önlenmesi ve trafik akışının yavaşlatılması!” imiş.
Ben bu amacın doğru olduğunu düşünmüyorum.
Aksine trafikte dikkat dağıtıcı, kazaya neden olabilecek bir çalışma olarak görüyorum ben.
“Açık Hava Müzeleri” şehir içinde, herkesin dolaşırken rahatça görebileceği, durup izleyebileceği, sanatçıların çizimlerini kendilerine göre yorumlayabilecekleri bazı mekânlarda olur. Trafiğin (her ne kadar trafiğin yavaşlaması amaçlanıyorsa da) hızlı aktığı ana yol kenarındaki duvarlarda bu sanatın icrası çok doğru değil.
Ben, sanatçımızın çizimini, emeğini rahatça durup özümsemek isterim. Sanatçılarımız da bunu isterler sanırım. Ancak bu gözlem ana yolda olmaz. Yaya olarak dolaşılan yerlerde, meydanlarda, boş duvarlarda, işte o amaçlanan cansızlığın ortadan kaldırılmasını sağlayacak şehir içi yerlerde olabilir.

Ortaya çıkan duvarlardaki desen ve yazıların hep şikâyet ettiğimiz yol kenarlarında dikkat dağıtan reklam panolarından bir farkı kalmaz.

Umarım, sözkonusu kuruluşlar ve sponsorlar sözünü ettiğim gibi yerler saptayıp aynı çalışmayı orada yaparlar, biz de sanatçılarımızın çalışmalarını rahat rahat, içimize sindirerek, kendimize göre yorumlayarak, tartışarak oralarda izleriz.

----------------------------------------------------

Gönyeli’de çiçekler ve altyapı

Basın Özgürlüğü Günü ve Medya başarı ödüllerinin dağıtıldığı gecede Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’yle sohbet ediyoruz. “Çemberlerdeki, refüjlerdeki çiçekler insanın içini açıyor, çok güzel olmuşlar” dedim. Başkan Benli ise “çiçekleri görüyorsun ama yerin altına attığımız alt yapıyı söylemiyorsun. %98 kanalizasyon ve diğer altyapıyı tamamladık” dedi.

Belediyelerin alt yapı sorunu da bu aslında… Önceden her ne kadar istense de sonradan yerin altına atılan yatırım görülmediği için kısa bir süre sonra unutuluyor. Halbuki belediyelerin yapabileceği en önemli, en büyük yatırım, altyapı-kanalizasyon yatırımlarının olduğunu kimse yadsıyamaz.

Ben de bu önemli hatırlatmayı buraya almak istedim.

Bu yazı toplam 1910 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar