1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Psikoaktif madde kullanımı konusunda devlet politikası şart”
“Psikoaktif madde kullanımı konusunda devlet politikası şart”

“Psikoaktif madde kullanımı konusunda devlet politikası şart”

TDP Gençlik Örgütü, ülkede son zamanlarda ciddi şekilde artış gösteren ve tüm insanlığı tehdit eden psikoaktif madde kullanımına işaret ederek, bu konuda devlet politikasının şart olduğunu vurguladı.

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gençlik Örgütü, ülkede son zamanlarda ciddi şekilde artış gösteren ve tüm insanlığı tehdit eden psikoaktif madde kullanımına işaret ederek, bu konuda devlet politikasının şart olduğunu vurguladı.

TDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, TDP Gençlik Örgütü, yapılan araştırmaların psikoaktif madde kullanım yaşının 11 yaşına kadar düştüğünü ancak devletin halen yeterli denecek oranda çalışma yapmadığını savundu.

Açıklamada, bu konudaki tehlikenin gittikçe arttığına dikkat çekilerek, psikoaktif madde kullanım yaşının ilkokul yaşlarına inmesi yanında Barış, Ruh ve Sinir Hastanesi’nde gerçekleşen ölümlere de işaret edildi.

Yapılan araştırmaların; madde kullanım yaşının gittikçe düştüğü, tasarrufunda uyuşturucu madde bulunduran genç sayısının arttığı ve madde kullanımına bağlı ölümlerin sıklaştığını gösterdiği ifade edilen açıklamada, bonzai başta olmak üzere kimyasal madde içeren sentetik maddelerin tedariki ve kullanımının gençler arasında daha yaygın olmasının, gençlerin trajedik sona sürüklenmesinin en etkili nedenlerinden olduğu vurgulandı.

1996 yılında lise öğrencileri arasında yapılan araştırmalarda yüzde 2 olan yasadışı psikoaktif madde kullanımının 2015’te yüzde 5,6’ya çıkarak 3 kata yakın artış olduğunu, 2015’te ilkokullarda 12 yaş grubunda yapılan çalışmalarda ise yasadışı psikoaktif madde kullanımının yüzde 1,2 düzeyinde tespit edildiği belirtilen açıklamada, bu oranların KKTC için ciddi bir tehlikeye işaret ettiği belirtildi.

Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi çatısı altında rehabilitasyon gören kişilerin ölümünün de Rehabilitasyon Merkezi'nin yetersizliğini ortaya koyduğu savunulan açıklamada, yetkililere şu sorular yöneltti:
“Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde rehabilitasyon tedavisi gören kişilerin ölüm nedenleri hakkında yetkili kişilerce gereken açıklama yapılacak mı? Devlete ait bir kurum içerisinde, özellikle de hastanede tedavi olmak için gönüllü olan bir bireyin ölümü normal mi? Bu kişinin yatırılması esnasında güvenlik tedbirleri alındı mı ? Yeterli tıbbi sağlık muayenesi ve takibi yapıldı mı? Bu kişi hastanede şiddet gördü mü? Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ndeki doktor, hemşire ve güvenlik görevlilerin sayısı yeterli midir? Hastanede hasta hakları açısından yeterliliğinin denetimi, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılıyor mu? Bu ölümde ihmali olan yetkililer kimlerdir?”

“Tam donanımlı rehabilite merkezi şart”

TDP Gençlik Örgütü, ülkede uyuşturucu madde bağımlılığı ile ilgili tam donanımlı tedavi ve rehabilitasyon merkezinin olmayışının da acı bir gerçek olduğunu ifade ederek, ülkede artan psikoaktif madde kullanımı ve kullanıma bağlı ölümlerin artışının, bu alanda tam donanımlı ayrı bir merkezin hayata geçirilmesi zaruretini ortaya koyduğunu kaydetti.

“Denetimli Serbestlik Yasası”

Uyuşturucu “satıcısı” ve “kullanıcısı” arasında ayrım yaparak, bu kişilerin tedavi edilmesini amaçlayan “Denetimli Serbestlik Yasası” üzerine Meclis’te oybirliği sağlanmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten açıklamada, “Bu yasa ile birlikte hukuk sistemimize yeni ve çağdaş bir uygulama kazandırılırken, yasayla birlikte, hem devlet kurumları kendini bu yeni uygulamaya adapte edip yasal süreçteki insanlarımızın mağduriyetini gidermeli, hem de en hızlı bir şekilde tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin de açılması için gerekenlerin yapılması gerektiği” ifadelerine yer verildi.

Eğitim

Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile yasal düzenlemelerin yanı sıra eğitim sisteminde de önleme programları ile yapılandırılmaya gidilmesi gerektiğine dikkat çeken TDP Gençlik Örgütü, özellikle ilkokullardan başlamak üzere lise sona kadar psikoaktif madde kullanımıyla ilgili önleme programlarına ihtiyaç olduğunu, liseler için hazırlanan önleme programının ders müfredatına girmesi gerektiğini, ilkokullar, ortaokullar ve aileler için de ayrı ayrı eğitim programlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Madde kullanımı konusunda atılması gereken daha çok adım olduğuna dikkat çekilen açıklamada, gerekli adımların atılması ile yasal düzenlemelerin ivedi olarak yaşam bulmasının özellikle gençler açısından hayati derecede önemli olduğu vurgulandı.

TDP Gençlik Örgütü, eksikliklerin giderilmesi, atılması gereken adımların da zamanında atılması yönünde baskı unsuru olmaya devam edeceğini belirterek, bu gibi hassas ve önemli konularda toplum farkındalığı yaratmak adına çalışmalarının kararlılıkla süreceğini bildirdi.

(TAK)

Bu haber toplam 1947 defa okunmuştur