1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Rakının siyaha bürünmüş şekersiz hali Sâki Rakı Kıbrıs’ta
Rakının siyaha bürünmüş şekersiz hali Sâki Rakı Kıbrıs’ta

Rakının siyaha bürünmüş şekersiz hali Sâki Rakı Kıbrıs’ta

Rakının siyaha bürünmüş şekersiz hali Sâki Rakı Kıbrıs’ta

A+A-

 


Levent ÖZDAĞ

Kıbrıs’taki marketlerin raflarında kısa süre önce yer almaya başlayan Saki Rakı’nın, Manisa’ya bağlı Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde 15.000 m2 alanda üretildiği, toplamda 35 milyon dolar yatırımla kurulan tesislerini gezdik. Sezer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sezer’in bizzat tesisleri gezdirdiği tanıtımda Saki Rakı yanında tesiste, şarap, vodka, likör ve gin üretiliyor.
Saki Rakı’nın Türk Rakısı olarak Dünya Markaları arasında yer alması için çalıştıklarını ifade eden Sezer; her geçen gün farklı damak tatlarına hitap edecek yeni ürün arayışları içerisinde olduklarını ve en uzak hedeften Amerika’dan dünyaya yayılmaya başladıklarını, Kıbrıs’ı Türkiye’den ayrı görmediklerini söylerken;
Sezer Holding’in ürünlerinin Kıbrıs Distribütörü olan İrfan Yalçıcı bu lezzetin Kıbrıs’a taşınmasında rol aldı. Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kıbrıs’a ihraç edilen Saki Rakı yakın gelecekte, Schengene ülke pazarlarında yer almaya hazırlanıyor.

SON TEKNOLOJİ
2013 yılından bu yana Türkiye Alkollü İçki Pazarı’nda trendini sürekli arttıran Saki Rakı, Amerika ve Türkiye’de katıldığı yarışmalarla adından söz ettirerek, kısa sürede markalaşmayı başarmış. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sezer başarılarının temelinde; en son teknolojiyi kullanıp, Ar-Ge çalışmalarına sürekli destek vererek tüketiciye en iyisini sunma çabasında olduklarını vurgularken, tüm makine parkı, proses yatırımının İtalya’dan geldiğini ve bu sayede kendi alkollerini kendileri üretip çok temiz ve saf bir alkol üretme şansına sahip olduklarını belirtiyor.  Bu sayede üretime dönüştürdükleri saf alkolde şeker kullanmalarına gerek olmadığı için şekersiz ürünleriyle dikkat çeken Saki Rakı’nın hiçbir çeşidinde kötü kokuları ve tatları yok etmek için ekstra şeker kullanılmıyor.

ŞEKERSİZ TATLAR
Türkiye İçki pazarında ilklerle yer alan üretici firma, ilk şekersiz vodka, rakı ve gin üretimiyle birlikte, dünyada ilk ve tek olan, yalnızca siyah üzümden ürettikleri siyah üzüm rakısıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.
Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde 15.000 m2 alanda toplamda 35 milyon dolar yatırımla kurulan tesislerinde tam entegre ve full otomasyonla çalışan iki ayrı alkol üretim tesisi mevcut. Makine parklarının tamamı İtalyan Teknolojisiyle oluşturulmuş, 6 ayrı prosese sahip olan tesislerinde ENA, vodka, likör, gin, rakı ve şarap üretimi gerçekleştiriliyor. 2011’den bu yana Ar-Ge çalışmalarıyla destekledikleri üretim tesislerinde 57 farklı tat ve lezzette ürün çeşitliliğiyle Türkiye’nin en zengin ürün portföyüne sahip ikinci firması.


Sezer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sezer sorularımızı yanıtladı…


• Üretim tesisiniz Manisa Salihli'de, üretim yeri olarak Salihli'yi seçmenizin özel bir sebebi var mı?
• “Ağır alkollü içecek üreten bir firma olarak mutlaka Organize Sanayi Bölgeleri içinde yer almamız gerekiyordu. Türkiye’nin dört bir yanına dağılımı yapılacak bir ürün için Salihli lojistik açıdan değerlendirilebilecek bir bölge. Hem üzüm memleketi olması hammadde temini kolaylaştırması, hem de lojistik açıdan satış dağıtım ağının işini kolaylaştıracak bir bölge olduğu için Salihli’de yer aldık. Salihli O.S.B.’nin alt yapı yatırımını tamamlamış olması da en önemli tercih sebeplerimizden biri olmuştur.”

• Sâki Rakı nasıl doğdu?
• “Mühendislerimizin aylar süren çalışmaları sonucunda, özel formüllerle özgün tadına ulaştı. Sıfır şekerle %100 Suma’dan %100 yaş üzümden üretilen Sâki Rakı; lezzetini Ege’nin eşsiz üzümlerinden, tadını, kokusunu Çeşme’nin kaliteli anasonlarından aldı. Son teknolojiyle donatılan tesisimizde el değmeden işlendi ve bakır imbiklerde özenle distile edildi. Yaş üzüm suması ustalıkla damıtılıp, en temiz fraksiyona ulaşılarak üretilen alkol, yine tesisimizde bulunan doğal kaynak suyunun saflaştırılmasıyla elde edilen su ile bir araya geldi ve rakı severlerle buluşturuldu.”

MASANIN BAŞKANI SÂKİ

• Sâki’nin anlamı nedir?
• “Masada içkiyi sunan, dağıtan kişilere Sâki denir. Bizim kültürümüzde sofranın en yaşlısı Sâki seçilir yada onun belirleyeceği kişiye görev teslim edilir.”

• Sâki’nin rakı sofralarındaki görevi nedir?
• “Rakı Türklerin geleneksel içkisidir ve sunumu, içimi, ortamı diğer içkilere göre farklıdır. Rakı yanında zengin sofra ister; mezesiyle, çereziyle, sohbeti, müziği, hatta içilecek ortamı bile farklılık gösterir. Sâki masayı, sohbeti, ortamı yönetmekle de görevlidir. Rakı sohbetinin keyifli olması için önderlik eder. Geleneklerimize göre Sâki masanın başkanıdır, aslında konukların ne kadar içeceğine bile Sâki karar verir.”

• Son günlerde rakı sektöründe farklı tatlar sunuluyor. Yaş üzüm, kuru üzüm, yıllandırılmış rakı vb… Bildiğimiz babadan kalma rakı anlamını mı yitiriyor? Bu konudaki düşünceniz nedir?
• “Evet son yıllarda rakı sektöründe yenilikler olmaya başladı ki çeşitlendirilip, tüketiciye farklı tatlar sunuluyor. Bu konuda geç kalınmış bir atılım aslında. Viski, votka, şarap gibi farklı kültürlerin içkileri bu şekilde sınırlarını aşmış ve her damak tadına hitap etmeyi başarmıştır. Biz de kaliteden ödün vermeden yine en iyisini, her damak tadına hitap edecek şekilde çeşitlendirerek üretmek için çalışıyoruz. Sâki Rakı da bu doğrultuda farklı zevklere hitap edecek şekilde çeşitlendirilerek rakı severlere sunuluyor.
Siyah üzüm rakısı yalnızca siyah üzümden üretilip tanenleriyle birlikte tanklarda bekletiliyor, anason tohumuyla bakır imbiklerde distile edilerek, 10 ay dinlendiriliyor ve 10 kez filtrasyona tabi tutuluyor, daha sonra şişelenip tüketiciyle buluşturuluyor. Altın Seri ve Yaş üzüm rakısı klasik rakıya oranla daha kolay içimli olması için farklı işlemlerle üretiliyor.
Kimi rakı sevenler genellikle su ve buz karıştırarak rakı içmekten keyif alırlar. Kimisi de rakıya su buz karıştırmaz bu sebeple her rakı, her damak tadına uymaz. Yanında tüketim alışkanlıklarına sahip olduğunuz mezeler bile rakı tercihinizde önemli rol oynar.”

YAKIN ZAMANDA KIBRIS’TA

• Firmanızın kuruluş aşamasından bugüne gelene kadarki sürecini rakamsal verilerle özetler misiniz?
• “Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde 15.000 m2 alanda toplamda 35 milyon dolar yatırımla kurulan tesislerimizde tam entegre ve full otomasyonla çalışan iki ayrı alkol üretim tesisimiz mevcut. Makine parklarımızın tamamı İtalyan Teknolojisiyle oluşturulmuştur. 6 ayrı prosese sahip olan tesislerimizde ENA, vodka, likör, gin, rakı ve şarap üretimi yapılmaktadır. 2011’den bu yana Ar-Ge çalışmalarıyla desteklenip her geçen gün arasına bir yenisini eklediğimiz 57 farklı tat ve lezzette ürün çeşitliliğiyle Türkiye’nin en zengin ürün portföyüne sahip ikinci firmasıyız. 2015 döneminde konsolide ciromuz 200 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir.”

• Yakın zamanda Saki Rakı ile Kıbrıs’taki raflarda yer almaya başladınız. İhracat konusundaki planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
• “Kıbrıs’ta Gül-Yal Ticaret ile yola çıktık. Genç ve dinamik bir ekip ve kendimiz gibi genç, ileri görüşlü, heyecanlı çözüm ortaklarıyla çalışmayı seviyoruz. Çok kısa sürede Kıbrıs’ta markanın dağılımını gerçekleştirmeye ve ürünün raflarda bulunurluğunu sağlamaya başladılar. Aynı heyecanla Amerika Birleşik Devletleri ve KKTC ihracatımız devam ederken Schengene ülke pazarlarında da ihracat bağlantılarımız tamamlanma aşamasına geldi ve yeni pazarlarla birlikte yıllık ihracat hedefimiz 2 milyon Dolar olup önümüzdeki 3 yılda bu rakamın 5 milyon Amerikan Doları olmasını hedefliyoruz.”

Bu haber toplam 173536 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 280. Sayısı

Adres Kıbrıs 280. Sayısı