1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. ‘RUH SAĞLIĞIMIZ’ BOZUK
‘RUH SAĞLIĞIMIZ’ BOZUK

‘RUH SAĞLIĞIMIZ’ BOZUK

Resmi verilere göre; Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde 2018 yılında 29 bin 234 kez hizmet verildi. Bu sayıda 2017’ye kıyasla yüzde 38 artış yaşandı.

A+A-

Ekonomik kriz, siyasette yaşananların yanı sıra, şiddet olaylarındaki artış, toplumun ruh sağlığını bozuyor... Resmi verilere göre; Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde 2018 yılında 29 bin 234 kez hizmet verildi. Bu sayıda 2017’ye kıyasla yüzde 38 artış yaşandı.

Ayşe GÜLER

Ekonomik kriz, siyasette yaşananların yanı sıra, şiddet olaylarındaki artış, toplumun ruh sağlığını bozuyor.

Resmi verilere göre; Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde 2018 yılında 29 bin 234 kez hizmet verildi. Bu sayıda 2017’ye kıyasla yüzde 38 artış yaşandı.

Hastanede tedavi olan kişilerin 18 bin 28’i yetişkin-erişkin psikiyatristliğinde, 8 bin 297’si çocuk ve ergen psikiyatristliğinde hizmet alırken, hastanedeki psikologlar tarafından ise 2 bin 208 kişi görüldü.

Öte yandan 701 hasta ilaç polikliniğine başvururken, 291 hasta da sağlığına kavuşmak için yatılı şekilde hizmet aldı.

Geçtiğimiz yıl kontrole tabi ilaçların kullanılması için 2 bin 174 ‘yeşil reçete’ yazıldı. Bu yılın ilk iki ayında ise söz konusu rakam 346 olarak kayıtlara geçti.

Bir yanda ‘toplumun ruh sağlığını’ ortaya koyan veriler, diğer taraftan da endişe yarattı.

YENİDÜZEN’e konuşan Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, toplumun ruh sağlığının ciddiye alınması gerektiğini belirtti, “Bu bizi vuracak” dedi.

Akbirgün, ülkeye çok farklı kültürlerden insanlar geldiğini, bu kişiler arasında da ‘adaptasyon sorunu’ yaşandığını ifade etti.

 

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün:

“Ruh sağlığı ciddiye alınmalı”

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, toplumun ruh sağlığının ciddiye alınması gerektiğini belirtti, “Bu bizi vuracak” dedi.

Akbirgün, ülkeye çok farklı kültürlerden insanlar geldiğini, bu kişiler arasında da ‘adaptasyon sorunu’ yaşandığını ifade etti.

‘Cinayet’, ‘şiddet’ veya ‘madde bağımlılığının’ aslında son radde olduğuna vurgu yapan Akbirgün, söz konusu durumların koruyucu ruh sağlığı ile engellenmesi gerektiğini dile getirdi.

YENİDÜZEN’e değerlendirmede bulunan Akbirgün, psikiyatrist sayısının artırılmasının şart olduğunu da söyleyerek, “Psikoloji, spor gibi oldu. 

Herkes konuşuyor, herkesin bir fikri var… Bu konuda eylem planı oluşturulmalı” şeklinde konuştu.

 

RAKAMLARLA VERİLER:

2017’de: 

  • Polikliniğe başvuru sayısı: 21 bin 188

2018’de:

  • Toplam reçete sayısı: 12 bin 918
  • ‘Yeşil reçete’ sayısı: 2 bin 174
  • Polikliniğe başvuran hasta sayısı: 29 bin 234
  • 18 bin 28 hasta: Yetişkin-erişkin psikiyatrisliği
  •  8 bin 297 hasta:  Çocuk ve ergen psikiyatrisliği
  • 2 bin 208 hasta: Hastanedeki psikologlar tarafından tedavi altına alındı.
  • 701 hasta ilaç polikliniğinde hizmet aldı.
  • Yatılı tedavi gören hasta sayısı: 291 (57’si psikoz, 44’ü alkol, 36’sı madde bağımlısı… 23’ü şizofren, 30’u depresyon, 37 kişide duygu durum bozukluğu)
  • Alkol bağımlılığındaki yaş ortalaması 48, madde bağımlılığındaki yaş ortalaması 25, psikoz en fazla 40’lı yaşlarda görüldü.
  • 114 kişi Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlandı.

2019’da:

  • ‘Yeşil reçete’ sayısı 346 (Ocak: 186, Şubat: 160)

 

“2 bin 174 ‘yeşil reçete’ “

Akbirgün, 2018 yılında Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde toplam 12 bin 918 reçete yazıldığını, bunlardan 2 bin 174’ünün ‘yeşil reçete’ olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl polikliniğe toplamda 29 bin 234 hastanın başvurduğunu aktaran Akbirgün, bunların 18 bin 28’inin yetişkin-erişkin psikiyatristliğinde, 8 bin 297’sinin de çocuk ve ergen psikiyatristliğinden hizmet aldığını söyledi.

Akbirgün, hastanedeki psikologlar tarafından 2 bin 208 kişinin görüldüğünü kaydederek, 701 hastanın da ilaç polikliniğinde tedavi altına alındığını ifade etti.

“291 hastaya yatılı tedavi”…

Aynı dönemde 291 hastanın da yatılı tedavi gördüğünü dile getiren Akbirgün, bunların 83’ünün kadın, 208’inin de erkek olduğunu belirtti.

 AKBİRGÜN: “ÇOK FARKLI KÜLTÜRDEN İNSAN GELİYOR, ADAPTASYON SORUNU VAR”…YENİDÜZEN’e konuşan Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, ülkeye çok farklı kültürlerden insanlar geldiğini, bu kişiler arasında da ‘adaptasyon sorunu’ yaşandığını ifade etti.

 

En fazla tanı: ‘Psikoz’

Akbirgün, yatılı tedavi gören hastalıkların durumlarıyla ilgili de bilgi verdi.

Söz konusu hastaların 57’sine psikoz tanısı konulduğunu ve bu nedenle tedavi gördüğünü söyleyen Akbirgün, 44’ünün alkol, 36’sının da madde bağımlısı olduğunu belirtti.

Akbirgün, yapılan tetkiklerde 23 hastaya ‘şizofren’, 30’una da ‘depresyon’ tanısı konulduğunu ifade ederek, 37 kişide de ‘duygu durum bozukluğu’ görüldüğünü söyledi.

“En düşük yaş ortalaması 25”

Alkol bağımlılığındaki yaş ortalamasının 48, madde bağımlılığındaki yaş ortalamasının ise 25 olduğunu aktaran Akbirgün, ‘psikoz’un da en fazla 40’lı yaşlarda görüldüğünü kaydetti.

Akbirgün, aynı dönemde 114 kişinin de Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlandığını dile getirdi.

Depresyon ve duygu durum bozukluğu bulunan hasta sayısının bahar ve sonbahar aylarında arttığını belirten Akbirgün, yaz ve kışta ise bu sayıda azalma görüldüğünü ifade etti.

Akbirgün, hastaneye çok sayıda öğrencinin de başvurduğunu dile getirdi.

“2018’de yüzde 38 artış…”

2017 yılına yönelik de veri paylaşan Akbirgün, söz konusu dönemde polikliniğe başvuran hasta sayısının 21 bin 188 olduğunu, 2018’deki hasta sayısının yüzde 38’lik arttığını kaydetti.

Akbirgün, yetişkin-erişkin psikiyatrisliğinde 12 bin 603, çocuk ve ergen psikiyatrisliğinde 7 bin 29 kişinin hizmet aldığını ifade ederek, hastanedeki psikologlar tarafından ise bin 556 kişinin tedavi altına alındığını söyledi.

 İLK 2 AYDA 346 YEŞİL REÇETE… Geçtiğimiz yıl kontrole tabi ilaçların kullanılması için 2 bin 174 ‘yeşil reçete’ yazılırken, bu yılın ilk iki ayında söz konusu rakam 346 olarak kayıtlara geçti.

 

“Doktor sayısı yetersiz”

Aslında bu konuda toplumdaki talebin daha fazla olduğunu belirten Akbirgün, “Doktor geldik sonra, hasta sayısı daha da artıyor.” dedi.

Akbirgün, poliklinikteki doktor sayısının yetersiz olduğuna değinerek, “Şu anda poliklinikte 3 yetişkin psikiyatrist, 5 tane de çocuk psikiyatristi hizmet veriyor” şeklinde konuştu. 

Poliklinik olarak hizmet veren hastanenin şu anda acil servis olarak da çalıştığını söyleyen Akbirgün, doktorların 24 saat on-call halinde olduğunu belirtti.

Akbirgün, yeterli doktor sayısına ulaşıldığı zaman tüm bölümleri birbirinden ayırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Hastanenin Kıbrıs’ta tek olduğunu, 5 ilçeye hizmet verdiğini anlatan Akbirgün, “Bu kadar hastaya bakıp, hizmet vermek büyük başarı” dedi.

“Alkol- madde kullanım ve kişilik bozukluklarında artış var”

Akbirgün, geçtiğimiz yıllara kıyasla, ‘şizofren’ ve ‘psikoz’ teşhisi konulan hasta sayısında artış olmadığını ancak ‘alkol-madde kullanım bağımlılığı’ ile ‘kişilik bozukluklarında’ yükselme görüldüğünü kaydetti.

“Manipulatif davranışlarda artış var” diyen Akbirgün, bu talebin de toplumun dinamiklerinde bir bozukluğun gösterdiğini ifade etti.

Akbirgün, “İnsanlar, bir arayış içerisinde… Kaotik bir durum var… Hastalar geliyor, ‘mahkemem var, polisle başım belaya girdi, 3 tane çocuğum var geçinemiyorum’ diyor. Maddi, manevi toplumun dinamik bozukluğu olduğunu gösteriyor. Askerler izin koparmak için geliyor. İşe gitmeyen memurlar, öğretmenler vardır. Bize gönderiyorlar, neden işe gitmediğini soruyoruz, ‘yorgunum, bıkkınım, işe gitmek istemiyorum’ diyor. Rapor alarak, yardımcı olmamızı istiyorlar” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 3556 defa okunmuştur
Etiketler :