“Ruhunu kaybetmiş bir şehrin, ilham kaynağısınız”
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) başkan adayı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa ekibi seçim çalışmaları çerçevesinde Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu ziyaret etti.
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) başkan adayı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa ekibi seçim çalışmaları çerçevesinde Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu ziyaret etti. Ziyarette LTB eski başkanlarından, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kurucu başkanı Mustafa Akıncı da hazır bulundu.
Yaşar Ersoy
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Yaşar Ersoy, 3 temel beklentileri olduğunu belirterek, bunları, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun özerk bir yapılanma ile tüzel kişiliğe kavuşması, belediyenin gelecekte işlevini sürdürebilmesi için kadro sorununun çözülmesi ve altyapıya yönelik şehre kültür vizyonu kazandıracak olan yarım kalan tiyatro binasının tamamlanması olarak sıraladı.
Mehmet Harmancı
LTB başkan adayı Harmancı, konuşmasına sanatçıların tümüne teşekkür ederek başladı.
Belediye Tiyatrosu’nun, aşkını kaybetmiş, sokaklarında yürürken neşesini kaybetmiş ve şehirden uzaklaşmak isteyen kişilerin şehre tutunabilmesinin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Harmancı, “Ruhunu kaybetmiş bir şehrin, ilham kaynağısınız” dedi.
1980 yılından itibaren birçok zorlu dönemden geçildiğini, geçtiğimiz yılın da en zorlu dönemlerden biri olmasına rağmen, festivalin şehre yine armağan edildiğini anımsatan Harmancı, bu öğretici tavrın tetiklenerek devam ettiğini kaydetti.
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun özerkleşmesiyle ilgili somut adım atılması gerektiğini söyleyen Harmancı, özerkleşmeyi şu an aklına getirenlerin uzun yıllardır hiçbir adım atmamalarının sorgulanması gerektiğini kaydetti. Harmancı, “Özerkleştirmeden kasıtları özelleştirme olacaksa, bunun karşısında duracağımızın bilinmesini isteriz” dedi. Özerk Tiyatro Kurumunun oluşturulmasının şart olduğunu belirten Harmancı, sanatçıların bu konuda verdiği mücadelenin destekçisi olduklarını, parti olarak mecliste de gerekeni yapacaklarını söyledi.
Harmancı, “29 Haziran’da onay almamız halinde, sanatçılara ve tiyatro kurumumuza özgür ortamı yaratabilmenin koşullarının temelini oluşturacağız” diye konuştu.
Bir sanat eserinin yerinin şehirle teması olması gerçeğinden hareketle Tiyatro Binası’nın yerini eleştirdiklerini, ancak gelinen durumda binayı tamamlamak zorunda olduklarını kaydeden Harmancı, bu konuda katkı yapabilecek birçok gönüllünün olduğunu ifade etti.
Harmancı, “Sanatın tüm dallarına ilişkin çalışmaların yaygınlaşması gerekiyor. Belediyenin atıl durumda bulunan binalarının sanatla iç içe geçecek şekilde yapılanması gerekiyor. Birilerine peş keş çekecek şekilde değil, sanatçılar ve bölge halkının görüşleri ile birlikte kararlar alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
LTB’nin mali sıkıntılarının farkında olduklarını dile getiren, ancak hiçbir mali sıkıntının sanatın özgürlük alanını kısıtlayabilecek bir sorun olarak yansımaması gerektiğini kaydeden Harmancı, bu kurumun daha da özgürleşerek ilerlemesi gerektiğini vurguladı.
Belediye Tiyatrosu’nun Kıbrıs’ta barış ve çözüm mücadelesinin en önemli yapılarından biri olduğunu kaydeden Harmancı, Mustafa Akıncı döneminde başlatılan ikili ilişkilerin ortak tiyatro eserlerin sahnelenmesi ile taçlandırıldığının altını çizdi. Harmancı, devam eden müzakere sürecinde de sanatın birleştiriciliği, bütünleştiriciliği ve evrenselliğinin yeri olması gerektiğini belirtti.
Mustafa Akıncı
LTB eski başkanlarından Mustafa Akıncı da yaptığı konuşmada, hem Yaşar Ersoy hem de LTB Başkan adayı Mehmet Harmancı’nın konuşmaları ve ifade ettiklerinden çok etkilendiğini söyledi. Akıncı, Harmancı’nın ortaya koyduğu vizyonun Lefkoşa’ya çok şey katacağına inanç belirti.
1980 yılında Tiyatro kararı alınırken de LTB’nin bütçesinin iyi durumda olmadığını kaydeden Akıncı, “Bu öncelik meselesidir, neye değer verdiğiniz meselesidir” dedi.
Belediye Tiyatro binasının bitmesi gerektiğini kaydeden Akıncı, 10 bin kişilik dini mabetler yapılırken, 500 kişilik bir kültür mabedinin yarım bırakılmasının yanlışlığına dikkat çekti. Kalkınmanın salt rakamlardan ibaret olmadığını, bunun kültürel sanatsal boyutları ile bir bütün olduğunu vurgulayan Akıncı, çöplerin sokaklarda birikmesinin, LTB’nin parasızlığının yanı sıra, aynı zamanda bir kültür sorunu olduğuna dikkat çekti.