1. YAZARLAR

  2. Tümay Tuğyan

  3. Rumlar Avrupa üçüncüsü, ya biz?
Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan

Rumlar Avrupa üçüncüsü, ya biz?

A+A-

 

2001 yılının Avrupa Diller Yılı olarak kutlanmasını takiben, Avrupa Konseyi üye ülkeleri her yılın 26 Eylül’ünü, Avrupa Dil Günü olarak kutluyor.

Avrupa Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat, Avrupa Dil Günü etkinlikleri çerçevesinde, 28 AB üyesi ülkede yabancı dil konusunda yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
Araştırma sonuçlarına göre Avrupa’da en yaygın olarak öğrenilen yabancı dil İngilizce.
Bunu sırasıyla Fransızca, Almanca ve İspanyolca izliyor.

AB üye ülkelerinde yaşayan 25-64 yaş arası insanların % 20’si çok, iyi, % 35’i ise iyi derecede İngilizce konuşuyor.

Ve yine aynı yaş grubuna ait AB vatandaşlarının üçte ikisi, en az bir yabancı dil biliyor.
Avrupa İstatistik Ofisi’nce yapılan bu araştırmada yabancı dil öğrenimi ve kullanımı konusunda oldukça detaylı bilgiler var.

Ve fakat bu bilgiler arasında en azından bizim için en dikkate değer olanı şu:
Üye devletlerde, 25-64 yaş arası çalışan yetişkin grubunda İngilizceyi profesyonel düzeyde konuşan ülke sıralamasında üçüncü sırada Kıbrıs var.
Birinci sırada % 53 oranıyla Malta, ikinci sırada % 43 oranıyla İsveç yer alırken, üçüncülük ise % 41 oranıyla Kıbrıs’ın.

***

1878-1960 yılları arasında devam eden İngiliz Sömürge Yönetimi’nin etkisiyle İngilizce, Rumca ve Türkçe’nin ardından adanın en çok bilinen üçüncü dili.  Sömürge döneminden itibaren hem Rum hem de Türk okullarında yabancı dil olarak öğretilen İngilizce’ye verilen önem, Güney Kıbrıs’a bugün hâlâ aynı düzeyde devam ederken, Kuzey Kıbrıs maalesef artık güney komşusunun çok gerisinde.

Kıbrıslı Türkler söz konusu araştırmanın bir parçası olmadıkları için İngilizce seviyemizin net olarak ne olduğunu bilmek zor.
Ama gündelik yaşam tecrübemizden hareketle, Güney Kıbrıs’la aramızda kocaman bir uçurum olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz.

Peki adada sömürge geleneğinin bir parçası olan İngilizce eğitimi, nasıl olmuş da Güney Kıbrıs’ta son derece iyi bir seviyede verilmeye devam ederken, Kuzey Kıbrıs’ta bu denli geri plana atılmış?

Güney Kıbrıs’ta bırakın İngilizceyi profesyonel düzeyde konuşan iyi eğitimli kesimi, sokakta rastladığınız sıradan Rum vatandaşlarının çok büyük çoğunluğu, en az orta düzeyde İngilizce konuşabiliyor.
Oysa bizde öyle mi?

Maalesef değil ve bu kadar önemli bir konuda bu kadar geri kalmamızın tek sorumlusu devlettir.
Eğitim sistemimiz pek çok hayati konuda olduğu gibi yabancı dil eğitimi konusunda da sınıfta kalmıştır.
Eğitim Bakanlığı bir an önce yabancı dil seferberliği başlatmalı, herkesin en azından bir yabancı dili iyi derecede konuşabileceği bir eğitim yöntemi geliştirmenin yollarını aramalıdır.

Bu yazı toplam 1850 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar