Rüzgar ve sörf
Rüzgar ve sörf
Stella Aciman
Yaz ayları başladı Kıbrıs’ta, deniz bizi bekliyor. Deniz sezonunu dergide açayım bari diye düşündüm ve çok ilgimi çeken, son yılların popüler bir sporu olan kitesurfing yapan bir kadın sporcu aradım… Gülizar Büyüktepe! O aslında başarılı, işini tutkuyla yapan bir diş hekimi. Bir diğer tutkusu ise kitesurfing…
Dt. Büyüktepe, 1988 Balıkesir/Lefkoşa doğumlu... İlkokulu Balıkesir-Meriç Merkez ilkokulu’nda, ortaöğretimi Değirmenlik Ortaokulu’nda ve liseyi 20 Temmuz Fen Lisesi’nde okudu. 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazanmış 2010 yılında mezun olmuştur. KTDTO yönetim kurulu üyesidir. Serbest diş hekimi olarak Lefkoşa’da mesleğini sürdürüyor, yüzme ve uçurtma sörfü ile ilgileniyor.
Kitesurfing yapmaya nasıl karar verdiniz ve kaç yıldır yapıyorsunuz?
Bu yaz 3 yıl olacak. Hiç bilgim yoktu, windsurf’u bilirdim ama kitesurfing’i hiç bilmiyordum. Bir gün Lefke’ye, Yedidalga’ya gitmiştim arkadaşlarla. Orada yeni başlayan birileri vardı, öğreten kişiyi de orada tanıdım. Onu görünce ‘ben bu sporu yapmalıyım’ dedim. Çünkü izlemek çok zevkliydi, yapmaya başladıktan sonra ise daha da zevkli. O gün bu sporu yapmaya karar verdim ama yaz sonu olduğu için çalışmalara başlamam öteki yazı buldu.
Herhangi bir sporla uğraşıyor muydunuz?
Salon sporları yapıyordum. Her hafta sonu bisiklet sürerdim arkadaşlarla. Yapı olarak hareketli biriyim ve herkesin bir hobisinin olması gerektiğine inanırım. Bu spor olur, sanat olur ama illaki olması gerekir.
Zor bir spor mu?
Öğrendikten sonra zor bir spor değil. Tabii ilk başlarda sizin elinize sörfü verirsem hiçbir şey yapamazsınız aksine tehlikeli olur. Araba sürmek gibi düşünün, bilmeyen birini o koltuğa oturtursanız etrafa tehlike saçar. Bu da aynı, hem kişi için hem de etrafındakiler için tehlikeli olur. Çünkü sonuçta kıtesurf extreme bir spor. Doğanın gücüyle yapılıyor. Belinize bağlı ipler var ki çok güçlü… Sizi hareket ettiriyor, uçuruyor. O yüzden eğitim almak şart. Ve lisanslı birinden eğitim almak çok önemli. Hem de lisanslı biri olursunuz ve dünyanın her yerinde bu sporu yapabilirsiniz.
YENİ BİR SPOR
Yeni bir spor dalı değil mi?
Çok eski bir geçmişi yok, Kıbrıs’ta ise çok yeni. Ama dünya da öyle sahiller var ki, elinizde sertifikanız yoksa o sahile girip sörf yapamazsınız.
Kitesurf’ü nasıl tanımlarsınız?
En belirgin özelliği bir uçurtma olmasıdır. Bu uçurtmayı biz havayla şişiriyoruz ve bir şekil alıyor, uçurtmanın içine rüzgâr giriyor. Bu bize hareket etme imkânı veriyor çünkü içi rüzgar dolunca bir güç oluşuyor. Belinize bağlı bir trapez vardır, büyük bir kemer gibi düşünün. Onun üzerine dümene benzeyen bir alet takılıyor ki uçurtmayı idare etmeye yarıyor. Ona bağlı da ipler vardır ve uçurtmaya bağlıdır. Biz denizde yapıyoruz ama kar üzerinde de yapılabiliyor.
Nereden çıktı bu spor?
15-20 yıl önce Fransa’da yapılmaya başlandı. Uçurtmaya ilgi başladı o yıllarda, geliştire geliştire bu günlere gelindi. Her sene hala daha yenileniyor.
DALGALI MI DALGASIZ MI
Kuvvet isteyen bir spor mu?
Kesinlikle kondisyonunuzun olması lazım, yani bir sakatlığınız varsa zaten yapamazsınız. Aslında herkes kol gücünün iyi olması gerektiğini düşünür ama uçurtmadaki güç belimize bağlı olduğu için ki vücudun merkezidir. Bacaklar, karın ve göğüs kasları yani tüm beden çalışır. Dışarıdan bakıldığında sanki çok güçlü olmak gerekiyor gibi gözüküyor. Su kayağı, yelken, paraşüt bilgilerinin harmanlanmış bir halidir aslında kiteboarding.
Dalgalı deniz mi gerekiyor?
Tercih meselesidir, düz suda bazı hareketleri daha kolay öğrenmek mümkün. Çok aşırı dalgalı olduğunda dalgadan kaçmaya çalışırsınız, dalga sörfü yapanlar da dalgaya ihtiyaç duyarlar. Ben düz suyu daha çok severim çünkü bazı hareketleri yapmak daha kolaydır.
Kitesurf’ü nerelerde yapıyorsunuz?
Kıbrıs bir ada olduğu için çok şanslıyız. Kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısı olduğu için yaz kış bir yerde o rüzgârı yakalayabiliyoruz. Yazın genelde rüzgâr batıdan eser, ben sörfü öğrendiğim yer olan Yedidalga Heaven Surf House’da yapıyorum. Afrodit’te çok güzel bir tesis var ki daha çok dalgayı sevenler için güzeldir. Akdeniz koyunda, Karşıyaka’da, Alagadi’de var. Bu yerler genelde batı rüzgârı alır. Kış dönemi rüzgâr doğuya döner, bu sefer Mağusa’ya gidiyoruz. Glapsides, Silver Beach, DAÜ Beach gibi… Türkiye’deki Gökova ve Alaçatı’dan hiçbir farkı yok rüzgârımızın, hatta daha da iyi diyebilirim ama maalesef bizde oradaki destek yok. Ada’da yaşıyoruz, dolayısıyla su sporlarının daha çok gelişmesi lazım. Bu extrem bir spordur ve tehlikeleri var. Yüzenlerle bir arada yapılmaması lazım, ayrı bölgeler olmalı. Güneyde tabelalarla bellidir, ‘kitesurfing area’ diye yazar.
Kışın soğukta sörf yapmak zorlamıyor mu?
Rüzgâr ne zaman olursa sörfçü sudadır. Kıbrıs’ı düşündüğümüzde bizim soğuk dediğimiz soğuk değil aslında. Ona göre giysilerimiz var, biraz daha soğuklar için, eldiven ve ayakkabılarımız var.
“ANLATILMAZ YAŞANIR”
Kıbrıs’ta kitesurfing yapan çok var mı?
Çok ilgi çekici bir spor çünkü izlemesi çok güzel… Herkesin ilgisi var çünkü denizin üstündeki o görüntü harika. Her geçen gün de ilgi artıyor, popüler bir spor, dünyada da öyle. Mesela çok uzun yıllardan beridir yelken sörfü Kıbrıs’ta yapılırdı. Ama bu uçurtma sörfünün adaya gelişiyle sörfçülerin sayısı hızla artmaya başladı, daha fazla ilgi gördü. Sörfçü olmak bir yaşam tarzıdır yani gideyim yarım saat koşayım, yürüyeyim sonra işlerimi yaparım gibi değildir. Ben hafta sonunu dört gözle bekliyorum, benim için rüzgâr varsa odur sadece. Çok keyifli bir ortamımız var, başka bir şey de düşünmüyoruz o süreçte.
Bir günde kaç saat kitesurf yapabiliyorsunuz?
4-5 saat sudan çıkmadığımı bilirim. O gün rüzgâr ne kadar esiyor, o günki ruh halin nasıldır… Bunlar da önemli faktörler tabii ki.
Bu sporu yaparken ne hissediyorsunuz?
Anlatılmaz, yaşanır… Bir kere doğa size izin verirse bu sporu yapabilirsiniz. Birinci kural, rüzgâr olacak. Doğanın gücünü hissettiğinizde ne kadar fani olduğunuzu anlarsınız ama bir taraftan doğayı kontrol edebilirsiniz, onu kullanarak bunu yaparsınız. Su zaten bambaşka bir olay… Herkese şunu söylerim, sörf yapmak şart değil, biz ada insanıyız sudan uzaklaşmayın. Suyun üzerinde dans edersiniz, kayarsınız, yeri gelir deniz kaplumbağası görürsünüz. Düşeriz, kalkarız yani aslında içimizdeki çocuğu yaşatıyoruz sörf yaparken. Hiçbir şey düşünemezsiniz, zaten o yüzden iyi bir terapi.
KUZEY-GÜNEY YARIŞLAR
Kadınlar ilgi gösteriyor mu?
Erkeklerin ilgisi daha fazla, bayanlar da “yapmak istiyorum” diyor ama erteliyorlar. Kadın olarak sayımız çok az, 3-4 kadın var ama rutinde denizde buluşan iki kadınız. Ama yeni kadınlar eklenmeye başladı. Toplamda Kıbrıs’ta 40-50 erkek var kitesurf yapan, aralarında kadın olarak 5 kişi bile yoktur.
Güneye gidiyor musunuz sörf yapmak için, orada bu spora ilgi nasıl?
Gidiyoruz, Larnaka bölgesi Kıbrıs’ın en şanslı yeri diyebilirim, yaz kış sürekli rüzgârı var. Orada genel olarak sporcu sayısı daha fazla dolayısıyla kadın sporcu sayısı bizden fazla.
Yarışma yapıyor musunuz?
2 senedir yarışma düzenliyoruz. Geçtiğimiz yaz çok güzel bir yarışma yaptık. Kış dönemi Mağusa’da yine bir yarışma yaptık.
Pahalı bir spor mu?
Evet, pahalı bir spordur. Ders almanız lazım ki ücretlidir. Ders alırken kullanacağınız malzemeler ders veren tarafından karşılanır ama daha sonra malzemeler gerekir. Hiç kullanılmamış malzemenin fiyatı farklıdır, ikinci elin fiyatı farklıdır. Bir uçurtmayı 300 Euro'ya da alabilirsiniz, 1500 Euro'ya da… Tahtası da aynı şekilde fiyat farklılıkları gösterir. Ama yüzme bilen herkes bu sporu yapabilir. Ve mutlaka lisanslı bir eğitmenden ders alınması gerekir.