1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Saatler AYNI mesai azaldı
Saatler  AYNI mesai azaldı

Saatler AYNI mesai azaldı

Kamu, ilk ve orta dereceli okullarda mesai değişimi…

A+A-

Maliye Bakanlığı ile sendikalar arasında ‘mesai saatleri’ konusunda uzlaşıya varıldı. Kamu, ilk ve orta dereceli okullarda 16 Şubat’a kadar mesai saatlerinde değişikliğe gidildi.

 

  • MESAİLERDE YARIM SAAT KISALMA… Kamuda mesai saatlerini yarım saat kısaltan yeni düzenlemeye göre kamuda işe başlama saati 08.00’den 08.30’a alındı, mesai bitiş saatinde ise değişikliğe gidilmedi. Perşembe günlerinde ise mesainin 08.30-13.00, 14.00- 18.00 arasında yapılması kararlaştırıldı. 

 

  • DERS ZİLİ 08.30’DA ÇALACAK… Yeni düzenlemeye göre ilkokullarda 08.00 olan ders başı saati 08.30’a alındı. Ancak öğrencilerin ders bitiş saati değişmedi, 12.40 olarak kaldı. Ortaokul ve liselerde de ilk ders zili çalış saati 07.55’ten 08.30’a alındı, ders bitiş saatinin ise eski düzenlemede olduğu gibi 13.05 olarak kalması

 

  • DERS SAATLERİ 40 DAKİKADAN, 35 DAKİKAYA… Öte yandan ilk ve orta dereceli okullarda ders saatleri 40 dakikadan 35 dakikaya düşürüldü. Kaybın önlenmesi için eğitim döneminin 6 gün uzatılması kararlaştırıldı.

 

SAATLER NEYDİ, NE OLDU?

 

OKULLAR:

  • İlkokullar :

 

  • Eski sisteme göre ders başı: 08.00,ders bitiş saati:12.40
  • Yeni sisteme göre ders başı saati: 08.30   ders bitiş saati: 12.40

 

  • Ortaokul ve liseler:

 

  • Eski sisteme göre ders başı saati:07.55       ders bitiş saati: 13.05
  • Yeni sisteme göre ders başı saati: 08.30     ders bitiş saati: 13.05

 

KAMU:

  • Eski sisteme göre Pazartesi-Cuma: 08.00 -15.30  Perşembe: 08.00-17.00 (13.00-14.00 ara)
  • Yeni sisteme göre Pazartesi-Cuma: 08.30 -15.30 Perşembe: 08.30-18.00 (13.00-14.00 ara)

 

 

Ayşe GÜLER

 

Kamu, ilk ve orta dereceli okullarda 16 Şubat’a kadar mesai saatlerinde değişikliğe gidildi.

Girne dağ yolunda geçtiğimiz haftalarda 3 kişinin hayatını kaybettiği, toplumda büyük infiale neden olan trafik kazasının ardından saatlerin geriye alınmaması nedeniyle KTAMS, KTÖS VE KTOEÖS tarafından başlayan sivil itaatsizlik kaldırıldı.

Bugünden itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye göre kamuda işe başlama saati 08.00’den 08.30’a alındı, mesai bitiş saatinde ise değişikliğe gidilmedi. Perşembe günlerinde ise mesainin 08.30-13.00, 14.00- 18.00 arasında yapılması kararlaştırıldı. 

Yeni düzenlemeye göre kamuda mesai saatleri yarım saat kısaldı.

 

İlk ve orta dereceli okullar…

Bununla birlikte ilk ve orta dereceli okullarda da ders zilinin çalma saati değişti.

Eski düzenlemeye göre ilkokullarda 08.00 olan ders başı saati 08.30’a alındı. Ancak öğrencilerin ders bitiş saati değişmedi, 12.40 olarak kaldı.

Ortaokul ve liselerde de ilk ders zili çalış saati 07.55’ten 08.30’a alındı, ders bitiş saatinin ise eski düzenlemede olduğu gibi 13.05 olarak kalması kararlaştırıldı.

Alınan karara göre ilk ve orta dereceli okullarda 40 dakika olan ders saatleri 35 dakikaya düşürüldü, yaşanan kaybın da eğitim dönemi sonuna 6 gün olarak aktarılması kararlaştırıldı.

 

Nöbetçi öğretmen 07.40’da okulda olacak…

Öte yandan nöbetçi öğretmenlerin 07.40, derse ihtiyacı olan öğretmenlerin ise 08.00’den itibaren okulda olması kararlaştırıldı.

 

Sendikalarla bugün bir araya gelinecek…

Ders saatleri ve diğer değişiklikler ile ilgili bugün Eğitim Bakanlığı ve sendikalar saat 16.00’da bir araya gelecek.

Yapılacak görüşmede değişiklikler daha da detaylandırılacak.

 


 

SENDİKA TEMSİLCİLERİ VE SİYASİLER NE DÜŞÜNÜYOR?

 

CTP Milletvekili Erkut Şahali:  Alınan karar, hem devlete hem de kamu çalışanlarına güven erozyonu doğuracak

“Hükümetin normal saate geçmeme ısrarının ne anlam taşıdığı anlaşılır değildir. Saatlerin geri alınmaması ülkede kaosa neden olmuş,  birçok farklı açıdan reaksiyon gösterilmiştir. Yapılan yeni düzenlemeyle çalışma ve eğitim saatleri kısaltılmasına yönelik bir karar çıkmıştır.  Kamuda verimlilik üzerine pek çok tartışmanın yapıldığı, TC ile imzalanan protokolde de taahhütlerin olduğu bir ortamda bu karar daha anlamsız ve tutarsız hale gelmesine neden oluyor. Alınan karar, hem devlete hem de kamu çalışanlarına güven erozyonu doğuracaktır. Bugünün dünyasında TC ile uyumlu halde tutmak için saatlerin geri alınmadığı söyleniyor. Ama bugünün iletişim koşulları böylesi bir zorunluluğu haklı göstermiyor. Bu nedenle yapılması gereken kendi coğrafya ve biyolojik durumuza uygun saat diliminde yaşamaktır. Normal olmayan düzeni ısrarla dayatmak, anormal sonuçların olması anlamına geliyor.”

 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil:  Hükümet, yanlışını örtmeye yönelik girişim yaptı

“Doğru olan saatlerin 1 saat geri alınmasıdır. Düzenlemelerin hiçbiri saatlerin geriye alınmasıyla ilgili çalışma verimliliğini geri getiremez. Mesai saatleriyle ilgili yapılan değişiklik, hükümetin yanlışını örtmeye yönelik girişimdir. Serdar Denktaş dün bizlerle bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme sonucunda sorun aşıldı.  Mesai saatleriyle ilgili düzenleme 1 aylık olacak. Bilindiği gibi okullar Ocak ayında tatile girecek. Sanırım bu tarih sonrasında da eski düzenlemeye gidilecek. Sıkıntı devam ediyor. Kamu-özel arasındaki farklar, özel sektörlerdeki çalışanların çocuklarını güvenli şekilde okula gelişi, çocukların karanlıkta seyahat etmeleri, taşımacılıkla ilgili sıkıntılar devam ediyor. Bunların üzerine yönelmeliyiz. Yapılan düzenleme ile öğretmenlerin mesailerine yönelik dayatma ortadan kaldırıldı. Öğretmenlerin mesai saatlerinde değişiklik yapılmadı.  Hükümet Ağustos ayında imzalanan mesai sözleşmelerini kabul etti. Böylelikle yanlış yaptığını kabul etti. Ders saatlerinde beşer dakikalık kısıtlama yapıldı. Daha once 40 dakika olan ders saatleri 35 dakikaya düşürüldü. Ders saatleriyle ilgili kaybı yıl sonunda ilavesi söz konusu olacak. Bu konuda Eğitim Bakanlığı’nın bizimle herhangi bir teması olmadı. Bugün  görüşebiliriz. Önümüzde yazılı bir çerçeve yok. Bu nedenle önerileri kabul edip etmedik diye bir şey diyemeyiz.”

 

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan: Sivil itaatsizliği kaldırdık, saatlerin geriye alınmasıyla ilgili mücadelemiz sürecek

“Toplumsal uzlaşı ve kaos giderebilmek, çocukların öğretmen kontrolünde olması için KTAMS, KTÖS ve KTOEÖS önceki gün Serdar Denktaş ile görüştük. Sivil itaatsizliği kaldırdık. Ancak, saatlerin geriye alınması ve sorumluların hesap vermesine yönelik mücadelemize devam edeceğiz. Bugün saat 16.00’da Maliye Bakanlığı’nda bir görüşme gerçekleştirip, detaylandıracağız. Şubat ayına kadar geçerli olacak düzenlemeyle ilgili protokol imzalayacağız. Yeni düzenleme ile kamudaki mesai saatleri Perşembe hariç 08.30-15.30 arasında, Perşembe ise 08.30-18.00 saatleri arasında olacak.

Şu an ülkede bir kaos var. Çocukların karanlıkta okula gitmeleri kabul edilemezdi. Kamuda mesai saatlerinin de 08.30’da olması durumunda özel sektöre çalışanlarının uzun süre öğretmen kontrolü olmadan okul önlerinde sahipsiz kalmalarını sıkıntı yaratıyordu. Bu sıkıntıları bildiğimiz için 3 sendika oturdu, görüştü. Yapılan düzenleme ile nöbetçi öğretmenler okula saat 07.40’da gelecek. Ders saatleri 8.30’da başlayacak. Oluşacak ders kaybını da gidermek için eğitim dönemi 6 gün olarak uzatılacak.”

 

UBP Milletvekili Ersin Tatar: Alınan kararın devlete faturası ne olacak?

“Hükümet ile sendikalar mesailerle ilgili uzlaşıya vardı. Bu durum memnuniyet yarattı ancak yeni düzenlemeye göre kamuda mesai saatlerinde yarım saatlik bir kısılma oldu. Yani memurlar, hem devlete hem de vatandaşlara yarım saat az hizmet verecek. Toplumda kamudaki verimlilik ile ilgili tartışmalar yaşanıyor. Alınan kararın faturası devlete ne olacak? Serdar bey bunu da hesaplamalıdır. Ben de hesaplatacağım… Binlerce çalışan var, yarım saat az çalıştıklarını düşündüğümüzde kaybın ne olduğu hesaplanmalıdır. Bunu ben de bilmek istiyorum. Bu durum da ayrı bir tartışma konusudur. Öte yandan TC ile imzalanan protokole göre tek mesai sistemine geçilmesine yönelik de bir beklenti vardı. Şu andaki sistem verimli değildir, ciddi ek mesai doğurmaktadır. Ben, eski sisteme geri dönüleceği şeklinde bir beklenti içerisindeydim…”

 

 

Bu haber toplam 2921 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler