‘SABİT RADAR CEZASI’ Gecikme mi? İhmal mi? Haksız itham mı?
Trafikte ‘hız’ sınırı aştıkları gerekçesiyle birçok sürücüye geçmiş yıllara ait toplu sabit radar cezaları gönderilmesi akılları karıştırdı, karmaşa yaşanmasına neden oldu.
Ayşe GÜLER
Trafikte ‘hız’ sınırı aştıkları gerekçesiyle birçok sürücüye geçmiş yıllara ait toplu sabit radar cezalarının gönderilmesi akılları karıştırdı, karmaşa yaşanmasına neden oldu.
Sürücüler, 2015 ile 2017 yıllarına ait onlarca ceza ile karşı karşıya kalırken, bu durum üzerinden 2 yıl geçen cezaların ‘uygulanabilirliğini’ sorgulattı, gözler cezaların nasıl tebliğ edildiğine çevrildi.
Yaşanan gecikmenin nereden kaynaklandığı ise belirlenemedi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Polis Basın Subaylığı, radar cezalarının en geç 1 ay içerisinde ilgili dağıtıcı şirketine gönderildiğini, geçmiş cezalarla ilgili herhangi bir bilgilerinin olmadığını kaydetti.
Radar ceza bildirim forumlarının tebliğini yapan Airtech Ltd Genel Müdürü Sertan Alicik, yaşanan sıkıntının kendi firmalarından kaynaklanmadığını, ihaleyi Mayıs ayında kazandıklarını, bu süre içerisinde de geçmiş yıllara ait ceza dağıtımı yapmadıklarını açıkladı.
Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halil Talaykurt ise ihale sürecinde herhangi bir sorun yaşanmadığını, normal prosedürün işlediğini kaydederek, emin olmamakla birlikte bu konudaki ihalenin ilk kez açıldığını, daha önce ‘görevlendirme’ şeklinde işlemlerin yürütüldüğüne dair bilgi de paylaştı.
Sürücüler, 2015 ile 2017 yıllarına ait onlarca ceza ile karşı karşıya kalırken, bu durum üzerinden 2 yıl geçen cezaların ‘uygulanabilirliğini’ sorgulattı, gözler cezaların nasıl tebliğ edildiğine çevrildi. Yaşanan gecikmenin nereden kaynaklandığı ise belirlenemedi.
Öte yandan hukuki süreçle ilgili bilgi veren Barolar Birliği Başkanı, Avukat Hasan Esendağlı, cezalarla ilgili zaman aşımı olmadığını, bu nedenle ispatı yapılan cezaların ödenmek zorunda olduğunu belirtti, “100 sene sonra da gelse, bu ceza ödenmek zorundadır” dedi.
Görüş almak için aradığımız Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı’ya ise ulaşılamadı.
İhaleyi Airtech Ltd kazandı…
Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yapılan duyuruya göre;
‘Dijital hız tespit kameralarınca hız ihaleleri ile ilgili ceza bildirim forumlarının tebliği için hizmet satın alımı’ ihalesini Airtech ltd isimli firma kazandı.
Bu konuyla ilgili karar, 7 Mayıs 2018 tarihinde üretildi.
Öte yandan cezalarla ilgili yaşanan sıkıntının geçmiş yıllara ait olduğunun belirtilmesine rağmen, bu konuda hangi firmanın çalışmaları yürüttüğüne dair bilgi verilmedi.
İLGİLİ TARAFLAR NE DEDİ?
Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halil Talaykurt:
“İhalenin ilk kez açıldığını hatırlıyorum, daha öncekiler görevlendirmeydi”
Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halil Talaykurt, ihale sürecinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, normal prosedürün işleyerek, ihaleyi Airtech Ltd isimli firmanın kazandığını söyledi.
Talaykurt, emin olmamakla birlikte bu konudaki ihalenin ilk kez açıldığını, daha önce ‘görevlendirme’ şeklinde işlemlerin yürütüldüğüne dair bilgi de paylaştı.
Talaykurt, sözlerini şöyle tamamladı: “Normal ihale süreci oldu. Ne cezaların dağıtımı ne de ihale ilgili sıkıntı yaşanması mümkün değil.”
Polis Basın Subaylığı:
“Cezalar, 1 ay içerisinde dağıtıcı şirkete gönderiliyor”
Polis Basın Subaylığı ise radar cezalarının en geç 1 ay içerisinde ilgili dağıtıcı şirketine gönderildiğini, geçmiş cezalarla ilgili herhangi bir bilgilerinin olmadığını kaydetti.
Airtech Ltd Genel Müdürü Sertan Alicik:
“Geriye dönük ceza dağıtımı yapmıyoruz”
Airtech Ltd Genel Müdürü Sertan Alicik, yaşanan sıkıntının kendi firmalarından kaynaklanmadığını, ihaleyi Mayıs ayında kazandıklarını, bu süre içerisinde de geçmiş yıllara ait ceza dağıtımı yapmadıklarını açıkladı.
Alicik, firmalarına iletilen cezaların 2018 yılına ait olduğunu dile getirdi.
Barolar Birliği Başkanı, Avukat Hasan Esendağlı:
“100 sene de geçse, ceza ödenmek zorundadır”
Hukuki süreçle ilgili bilgi veren Barolar Birliği Başkanı, Avukat Hasan Esendağlı, cezalarla ilgili zaman aşımı olmadığını, bu nedenle ispatı yapılan cezaların ödenmek zorunda olduğunu belirtti.
Esendağlı, “Aradan zaman geçmesi, cezanı ödemeyeceğin anlamına gelmez” diyerek, “100 sene sonra da gelse, bu ceza ödenmek zorundadır” şeklinde konuştu.
Geç tebligat yapılmasının uygulanabilirlik açısından sıkıntı yaratabileceğine değinen Esendağlı, ancak bu durumun cezayı ödememe noktasında sorun yaratmasının mümkün olmadığını kaydetti.
Süreç nasıl işler?
Yasal prosedüre göre; sabit radar cezasına işleyen bir kişi ile ilgili tebligat, PGM tarafından ilgili dağıtıcı firmaya gönderilir.
İlgili firma, bu tebligatları ceza alan kişilerin adreslerine ulaştırır.
Ceza kağıdında ifade edilen adreste söz konusu kişiye ulaşılamazsa, bu tebligat ikamet bölgelerine göre ilgili karakollara iletilir.
Bölge karakolları tarafından da cezalı kişilere ulaşılamazsa, cezalar PGM sistemine işlenir.
Ceza alan ancak kendisine ulaşılamayan bu kişilere herhangi bir dava ya da olaydan dolayı, poliste işlem yaptırması halinde sistemde işlenen radar cezaları tebliğ edilir.