1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Sadece mevcut farkı ortadan kaldırdılar'
'Sadece mevcut farkı ortadan kaldırdılar'

'Sadece mevcut farkı ortadan kaldırdılar'

Hükümet, Göç Yasası altında 2011 sonrası işe giren kamu görevlilerine Hayat Pahalılığı kapsamında % 7.68’e ek bir artış yaptı

A+A-

Didem MENTEŞ

Kamuoyunda Göç Yasası olarak bilinen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası altında, 2011 yılından sonra kamuda işe girenlere, Temmuz ayına yansıtılan hayat pahalılığına ek olarak yüzde 2.32’lik artış yapıldı. Kamuya 6 ayda yüzde 7.68 olarak yansıyan Hayat Pahalılığı artışı, 2011 sonrasında işe girenlere 2.32’lik ek artış yapılarak yüzde 10’a tamamlandı. Bakanlar Kurulu, yaptığı yasa gücünde kararnameyle, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası tahtında devletten maaş ve ücret alan zümrelere söz konusu ödemelerin 1 Ağustos 2017 tarihinden itibaren avans olarak ödenmesine karar verdi.

Bengihan, Hükümetin Göç Yasasıyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamalarda bu farkın kapanacağını ve makasın daralacağını da anımsattı.

YENİDÜZEN’e değerlendirme yapan KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, Hükümetin 2011 sonrasında işe girenlere 6 aylık hayat pahalılığına %7,68 ’e % 2,32’lik ek  artışla toplamda yüzde 10’luk bir maaş artışı yapıldığını belirterek bu yapılan artışla kamu görevlileri arasında var olan maaş farkının kapanmadığını  sadece mevcut  farkın oranının  korunduğunu söyledi. Bengihan, Hükümetin Göç Yasasıyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamalarda bu farkın kapanacağını ve makasın daralacağını da anımsattı.

Kamuoyunda Göç Yasası olarak bilinen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası altında, 2011 yılından sonra kamuda işe girenlere, Temmuz ayına yansıtılan hayat pahalılığına ek olarak yüzde 2.32’lik artış yapıldı.

Yasa gücü kararname çıkartıldı

21 Ağustos 2017 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası hakkında yasa gücü kararnameyi onaylayarak, Resmi Gazetede yayınlanmasına ve Meclise sunulması kararlaştırıldı. Bu konudaki yasal düzenlemeler tamamlanıncaya kadar 47/2010   Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasası tahtında devletten maaş ve ücret alan zümrelere yapılan ödemelerin, 1 Ağustos 2017 tarihinden itibaren avans olarak yapılması ile ilgili Maliye Bakanlığı’nın yetkili kılınmasına karar verildi.

YENİDÜZEN’e konuşan KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, Hükümetin 2011 sonrasında işe girenlere 6 aylık hayat pahalılığına %7,68 ’e % 2,32’lik ek  artışla toplamda yüzde 10’luk bir maaş artışı yapıldığını belirterek bu yapılan artışla kamu görevlileri arasında var olan maaş farkının kapanmadığını  sadece mevcut  farkın oranının  korunduğunu söyledi.

 “% 33’lük maaş farkı açılıyor”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Genel Sekreteri Güven Bengihan, kamudaki tüm çalışanlara Temmuz ayında %7.68’lik Hayat Pahalılığının uygulandığını söyleyerek, 2011 öncesi ve sonrasında işe girip, aynı işi yapanlar arasında % 33’lük maaş farkı olduğunu belirtti. Bengihan, şunları anlattı: “7.68’lik Hayat Pahalılığı artışıyla, Göç Yasası’ndan işe girenlerin maaşı  daha düşük olduğu için onların artış oranı daha da az yansıdı. Artışın daha az yansıdığı  için aradaki % 33’lük maaş farkının açılmakta olduğunu Maliye Bakanına  yaptığmız görüşmelerde söyledik. Onlar da bu aradaki maaş farkını kapatacaklarını söyledi. Biz de bu farkı kapatmayla çözülmeyeceğini, Göç Yasası’nın yürürlükten kaldırılması gerektiğini aktardık.Eğer göç yasası yürürlülükten kaldırılmazsa Her Hayat Pahalılığı ödeneği verildiğinde aradaki bu farkın büyüyeceğini  son hayat pahalılığı artışıyla da aradaki farkın % 33’ten % 36’ya çıktığını söyledik. Hükümette bu maaş  farkını  büyütmemek ve farkın yine % 33 oranında kalabilmesi için ek olarakı % 2.32’lik maaş artışı yapılarak toplamda yüzde 10’ tamamlamış oldu.”


“Maaş farkı aynı kaldı”

Yüzde 2.32’lik artışla kamu görevlileri arasındaki maaş farkının sabit kaldığını söyleyen Bengihan, “bu artışla o makası aynı tuttular çünkü Temmuz’daki artışla makas büyüdüydü. 2011 öncesi çalışan bir kişi 100 lira maaş alıyorsa % 7.68 artışla maaşı 107.68 olacak, 2011 sonrası işe giren bir kişinin maaşı, 67 lira ise aldığı % 7.68’lik artışla maaşı 72 liraya çıkacak. Aradaki 33 liralık fark büyüdü, 36 lira oldu. Yani her iki çalışanın arasındaki maaş farkı  büyüdü” dedi.

2011 yılı öncesi ile 2011 yılı sonrasında kamuya girenler arasındaki maaş farkının her geçen yıl artacağına vurgu yapan Bengihan, “bu çalışanlar arasında eşitsizliğe, adaletsizliğe ve motivasyon kaybına neden olacak” dedi. Bengihan, Hükümetin 2011 sonrasında işe girenlere toplamda yüzde 10’luk artış yaptığını,2011 öncesi diğer kamu görevlilerine ise yüzde 7.68’lik maaş artışı yapılmış olduğunu vurgulayarak, % 2.32’lik artışla aradaki ‘maaş farkının’  yine aynı kaldığını (makas farkı kapatılmadı) söyledi. İşe giren herkesin aynı maaşla başlaması gerektiğini eşit işe eşit ücret ödenmesine vurgu yapan Bengihan, Göç Yasası’nın yürürlükten kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

 

 

tablo1-001.jpg
 2011 yılından sonra işe giren kamu görevlilerinin Temmuz ayına 7.68’lik oran yansıtılmıştı

tablo2.jpg
1 Ağustos 2017’den itibaren ise 2.32’lik artışın yansıdığı maaş-ücret tablosu

 

Bu haber toplam 6010 defa okunmuştur
Etiketler : ,