Saf ve Düşünceli Romancı
Bir romanı okurken kafamızda ne gibi işlemler yaparız? Roman kahramanlarıyla gerçek insanlar arasındaki ilişki nedir? Roman sanatı ile şiirin, resmin ve siyasetin ilişkisi nedir?
OKUYORUM
Takvimdeki günler hızla geçip giderken bir yaz tatlinin daha sonuna geldik. Eylül ayı başlıyor. Artık tembelliğe son verip çalışmaya başlama zamanıdır. Okulların açılma zamanı. Ve en önemlisi belki biraz olsun sıcaklardan kurtulma zamanıdır.
24. Işık Kitabevi Kitap Fuarı 4 Eylül -15 Eylül tarihleri arasında açılıyor. Kitapseverler fuarda yeni kitaplar yanında pek çok şöyleşiyi de dinleyebilirler.O yüzden fuara gitmenizi öneriyorum.
Mutlu haftalar...
YENİ ÇIKANLAR
Sessizlik Bir Erdemdir
Suzanna tamaro, Can Yayınları
Sözsüzlük ve suskunluk… İletişimsizliğin hayata egemen olduğu çağımızda bir yanda ölüm öte yanda yaşamın pırıltısı… Sözün giderek anlamını yitirdiği günümüzde bir umut ışığı… Yanlış sözleri sessizliğin erdemiyle örten, yaraları elbirliğiyle saran… Birbirimizi dinlemeye, anlamaya yapılan kışkırtıcı bir çağrı… Her Sözcük Bir Tohumdur...
Hayata tutunamayan bir genç kız… Ona mektuplarıyla omuz veren bir kadın… Sevginin ateşi ve ruhun rüzgârı olmadan hiçbir yere varılamayacağını, yaşamın sıradanlığı içinde tutsak kalacağımızı anlatan mektuplarda satır aralarına gizli ışıltılar…
Felsefe Kitabı
Kolektif, Everest Yayınları
Evren nasıl oluştu? Gerçek nedir? nasıl daha iyi bir hayat yaşayabiliriz? İnsanlar tarih boyunca yaşam ve varoluşa dair çok sayıda felsefi soru sordular. Büyük düşünürler de dünyamızı şekillendirmeye devam eden çözümler sundular.
Sade bir dille yazılmış olan Felsefe Kitabı, kolayca anlaşılan kısa ve özlü açıklamaları, karmaşık teorileri adım adım çözen şemaları, felsefeyi anımsanabilir kılan klasik alıntıları ve esprili çizimleriyle başucu kitabınız olacak.
Başka Aşklar
Ayşegül Devecioğlu, Metis Yayıncılık
“ Ayşegül Devecioğlu ,son kitabı Başka Aşklar'da altı öykü ile okur karşısında: Koltuk, Tek Çaresi Ölümmüş, En Çok Karşılaştığım Adam, Kötü, Kurşun Memed ve Xet. Birbirinden farklı coğrafyalarda geçen benzemez hayatları anlatsalar da hikâyelerin ortak bir harcı var: O buruk tadıyla aşk”
Korkulacak Bir Şey Yok
Julian Barnes, Ayrıntı Yayınları
"Tanrı'ya inanmıyorum ama O'nu özlüyorum" gibi son derece çarpıcı bir ifadeyle başlayan Korkulacak Bir Şey Yok, Julian Barnes'ın ölüm, ölümlülük, Tanrı, sanatın ölüm karşısındaki yeri gibi temalar üzerine kaleme almış olduğu, tümüyle otobiyografik olmasa bile içinde yer alan anıların kapsamı itibariyle bu yanı belirgin biçimde ağır basan bir deneme, daha doğrusu, "anı" türü çerçevesinde de değerlendirilebilecek bir deneme kitabı.
Muhafazakarlık
Philippe Beneton, İletişim Yayınları
Muhafazakârlıktan ne anlamalıyız? Fransız siyaset bilimci Philippe Bénéton, bu soruyu sorarak başladığı eserinde muhafazakârlığın nasıl doğduğunu, nasıl geliştiğini ve dünya siyaset tarihine etkilerini ele alıyor.
Bénéton'a göre muhafazakârlık Fransız İhtilali'nden sonra ortaya çıkan entelektüel ve siyasal bir hareket. Modern zamanlarda moderniteye karşı ortaya çıktığı için doğası gereği karşı-devrimci bir ideoloji.
Kültür ve İktidar
David Swartz, İletişim Yayınları
“David Swartz, 20. yüzyılın en önemli sosyologlarından biri olan Bourdieu'nün dünyasını ve zihinsel açılımlarını ustalıkla anlatıyor. Kavramlarını, kuramsal itirazlarını, onların dayanaklarını, çıkış noktalarını, bazen çelişkilerini ve tarihsel bağlamlarını irdeliyor. Kültür ve İktidar, sadece Bourdieu'yü değil yaşanan zamanı anlamak için de bir fırsat niteliğinde.”
Saf ve Düşünceli Romancı
Orhan Pamuk, İletişim Yayınları
Bir romanı okurken kafamızda ne gibi işlemler yaparız? Roman kahramanlarıyla gerçek insanlar arasındaki ilişki nedir? Roman sanatı ile şiirin, resmin ve siyasetin ilişkisi nedir? Yazarın kendi sesi, imzası, özel dünyası nasıl oluşur? Romancı nerede kendisini, nerede başkalarını anlatır? Romanı gerçek yapan "gizli merkez" nedir ve nasıl kurulur? Pamuk bütün hayatı boyunca meşgul olduğu bu soruları Türk ve dünya edebiyatından örneklerle cevaplıyor.
Heyulanın Dönüşü
Yiğit Bener, Can Yayınları
Heyula, kendisine bu adı veren bir anlatıcı. Ülkesini terk etmek zorunda kalmış, yaşamını orada kaybetmiş, sonra bu dünyaya geri gelmiş bir hayalet. Ülkesine dönüyor ve kendi ağzından bize kendi yaşamını anlatıyor, yaşamı ve ölümü sorguluyor. Yaşamın anlamı nedir? Dostlarımızla, ailemizle, içine doğduğumuz toplumla nasıl, ne zaman hesaplaşacağız?
Varolmayanlar
Doğu Yücel, Doğan Kitap
Genç iş adamı babasından kalan antika dolmakalemle bir hikâye yazar. Ertesi gün gazetede, yazdığı hikâyenin aynen gerçekleştiğine dair bir haberle karşılaşır. Kahramanımız bu gizemli olayın nedenlerini araştırırken tarihin en iyi saklanmış sırrını öğrenecek, dünyayı değiştirecek anahtarın tek sahibi olacaktır.