Sağlık Bakanı Gülle’den “Organ Bağışı” Çağrısı
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün oybirliği ile onaylanan “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa”nın tamamlayıcısının organ bağışı olduğuna işaret ederek, halka, organ bağışı konusunda dest
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün oybirliği ile onaylanan “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa”nın tamamlayıcısının organ bağışı olduğuna işaret ederek, halka, organ bağışı konusunda destek olmaya çağırdı.
Bakanlığın hızlı bir şekilde tüzük çalışmalarını tamamlayarak, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin altyapısını geliştireceğini kaydeden Gülle, bir ay içinde çalışmaların başlatılacağını belirterek, bu çalışmalara vatandaşların organ bağışı ile destek vereceğine inanç belirtti.
Organ bağışının başka insanlara yaşam verdiğine dikkat çeken Gülle, bu yasanın sağlık alanına çok olumlu yansımaları olacağını, sağlık alanına nitelik ve sıçrama getireceğini vurguladı.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle bugün Sağlık Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Meclis’te dün onaylanan “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa” hakkında bilgi verdi.
Bakanlık yetkilileri ile doktorların eşlik ettiği Gülle, sözkonusu yasanın ülkeye kazandıracaklarını anlattı ve vatandaşları organ bağışına çağırdı.
“ANLAMLI VE ÖNEMLİ YASA”
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, yasanın insan ve insan yaşamını yakından ilgilendiren anlamlı ve önemli bir yasa olduğuna vurgu yaparak, komite ve Meclis’te uzun bir süre tartışılan ve oybirliğiyle onaylanan yasanın hazırlanmasında emeği geçen ve katkı koyan herkese teşekkür etti.
Sağlık alanında teknolojinin ve şartların sürekli geliştiğini, organ, hücre ve doku naklinin de bu çerçevede insan yaşamı açısından çok önemli olduğunu anlatan Gülle, Meclis’in onayladığı yasanın, Cumhurbaşkanı’nın da onaylamasıyla yürürlüğe gireceğini ve kendilerinin de tüzükleri hızlı bir şekilde hayata geçirerek, süreci tamamlayacağını söyledi.
“ALTYAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANACAK”
Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilecek altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından çalışmaların başlayacağını işaret eden Gülle, bu yasanın tamamlayıcısının organ bağışı olduğuna vurgu yaptı ve herkesin organ bağışı konusunda hassas olmasını istedi.
Ahmet Gülle, yasayı, sağlık alanında “dönüm noktası ve sıçrama” olarak niteleyerek, yasanın çok kapsamlı olduğu konusunda eleştiriler olduğunu ancak kontrol ve denetim açısından bunun şart olduğunu söyledi. Gülle, bu konuda herhangi bir spekülasyona imkan tanımamak için kapsamlı yapıldığını, bunun için kendilerinin de çok titiz davranacaklarını vurguladı.
Bu yasanın aynı zamanda kendileri için bir “sınav” niteliğinde olduğunu da belirten Gülle, bu konudaki tüm sorumluluklarını yerine getireceklerini ve hiçbir spekülasyona izin vermeyeceklerini kaydetti.
“VATANDAŞLAR DA TOPLUMSAL DAYANIŞMA GÖSTERMELİ”
Yasa ile insan sağlığına yenilikler getirildiğini kaydeden Gülle, doku, hücre ve organ nakli konularında yaşanan sıkıntıları çözmek için uzun süredir çalıştıklarını ve hastane altyapısının artık bu işlem için hazır olduğunu vurguladı.
Gülle, vatandaşların da toplumsal dayanışma göstererek organ bağışında bulunması gerektiğini ve organ bağışının yasanın tamamlayıcısı olacağına dikkat çekerek, halktan destek istedi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gülle, şu anda acil organ nakli bekleyen insanların bulunduğunu, diyaliz hastalarının beklediğini ifade ederek, yasa ile sağlığa yeni bir seviye, nitelik ve sıçrama geleceğini, bakanlığın yeniden yapılanma hedefine uyumlu bir yasa olduğuna vurgu yaptı.
OYGAR: “180 BÖBREK HASTASI VAR... 71 HASTANIN DİYALİZE İHTİYACI VAR”
Bakanın ardından söz alan Nöfrolog Deren Oygar da yasanın içeriği hakkında bilgi verdi ve yasa ile hastaların artık ülkesinde sağlık bulacağına ve devletin ekonomik olarak korunacağını vurguladı.
Yasa kapsamında koordinasyon kurulu oluşturulacağını, denetleme kontrollerin yapılacağını, bilimsel verilen araştırılacağını belirten Oygar, yasa tüzükleri için de çalışmaların sürdüğünü, hastanede düzenlemelerin yapıldığını, tüzüklerle paralel hastanedeki çalışmaların da tamamlanacağını kaydetti.
Oygar, organ naklinin şekillerini de anlatarak, canlı ve kadavra nakli olmak üzere iki aşama bulunduğunu, şu anda 180 böbrek hastasının bulunduğunu, 72 hastanın da diyalize ihtiyaç duyduğunu anlattı.
YASA GEREKÇESİ
“İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması, Nakil, Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması, Dağıtımına ve Gereğinde İmhasına İlişkin Güvenlik ve Kalite Standartlarının Belirlenmesi Yasası”nın genel gerekçesi şöyle:
“Bu yasa ile insan sağlığını en üst düzeyde tedavi ve korumasını temin etmek amacı ile insanlara uygulanacak insan hücre, doku ve organların ülkemizdeki Devlet ve bu yasa ile onaylanmış ve ruhsatlandırılmış olarak hizmet verecek olan Hücre Kuruluşları, Doku Kuruluşları, Hücre Nakil Merkezleri, Doku Nakil Merkezleri ve Organ Nakil Merkezleri ile Doku ve Organ Tedarik Merkezleri’nin İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması, Nakil, Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması, Dağıtımına ve Gereğinde İmhasına İlişkin Güvenlik ve Kalite Standartlarının belirlenmesine ilişkin esasları düzenlemeyi amaçlamaktadır.”
“İnsan sağlığının en üst düzeyde korunmasını temin etmek için insanlarda kullanılacak insan hücre, doku ve organlarının kalite, etik ve güvenlik standartlarının düzenlenmesini” amaçlayan yasa, organ nakli ve yardımlı üreme amacı ile insanlara uygulanacak insan hücre ve/veya doku ve/veya organlarının, otolog nakillerde kullanılacak insan hücre ve dokularının ve insanlara uygulanacak insan hücre ve dokularınden imal edilen ürünlerin bağışlanması, tedarik edilmesi, test edilmesi, işlenmesi, korunması, saklanması, dağıtım ve imha aşamalarını kapsıyor.(tak)