1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Sağlık ve çevre için ulusal seferberlik dönemli olmalı'
'Sağlık ve çevre için ulusal seferberlik dönemli olmalı'

'Sağlık ve çevre için ulusal seferberlik dönemli olmalı'

Gardiyanoğlu, kamu ve  özelde çalışan hekim ve diğer sağlık çalışanlarından verimli bir şekilde yararlanılamadığını, ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış  kısa, orta ve uzun vadeli sağlık personeli eğitim ve istihdam planının mevcut olmadığını

A+A-

 Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB), ülkede yeni dönemin sağlık ve çevre konularında ulusal seferberlik dönemi olması gerektiğini belirtti.

KTSÇHB Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, dün açıklanan kamuoyu  araştırması   sonuçlarının  ülkenin gerçeklerine ayna tutması  bakımından çarpıcı  veriler barındırdığını savunarak, kamuoyu yoklamasında  ülkenin en büyük sorununa verilen cevaplarda sağlık imkanlarının yüzde 28,1 ile ikinci sırada çıktığına dikkat çekti.

Gardiyanoğlu , “Bu da açık bir şekilde göstermektedir ki, ülkemizin iç dinamikleri içerisinde çözülmesi gereken en büyük sorun, yine sağlıktaki sistemsizliğin getirdiği sorunlardır” ifadelerini kullandı.
              
Gardiyanoğlu yaptığı yazılı açıklamada,  KTSÇHB olarak anketin sonucunu, “yaklaşık 9 yıldır sağlıktaki sistemsizliğe karşı sürdürdükleri hukuk mücadelesinin, doğru argümanlara dayalı, haklı ve ülke ve halkı için gerekli olan bir mücadele olduğunun  objektif bir kanıtı olarak yorumlamakta olduklarını” kaydetti.

 Aynı araştırmada KKTC’nin en büyük sorunları arasında % 11.5 oranı ile yer alan ve halkın sağlığını yakından ilgilendiren çevre sorununu da  eklendiğinde  % 44.3 gibi bir oranla karşılaşıldığını ifade eden Gardiyanoğlu, “Bu da, seçimi hangi parti kazanırsa kazansın, ülkemizin ivedilikle çözülmesi gereken, en büyük sorunu, insanımızın ve çevremizin sağlığının tehdit altında olduğu sorunudur” dedi. 

 Gardiyanoğlı,  “popülist yaklaşımlarla ve palyatif çözümlerle, statükonun güdümünde süregelen düzenlemelerle varlığı sürdürülmeye çalışılan sağlık sisteminin, kaçınılmaz ve sancılı değişimin zorlandığı bir sürece girdiğini” kaydetti.

Açıklamasında sağlık sisteminin geldiği noktayı 23 maddede yorumlayan Gardiyanoğlu, kamu ve  özelde çalışan hekim ve diğer sağlık çalışanlarından verimli bir şekilde yararlanılamadığını, ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış  kısa, orta ve uzun vadeli sağlık personeli eğitim ve istihdam planının mevcut olmadığını savundu.

Kamuda çalışan hekimlerin çalışma koşullarında ve özlük haklarında, hekimler arasında ciddi farklılıklar bulunduğunu ifade eden Gardiyanoğlu, hastaların hekim seçme hakları olmadığı gibi, hekimlerin de hastalarına gerek ilaç, gerekse dinlenme vb. diğer raporlar açısından ulaşma haklarının  eşit olmadığını vurguladı.

Tıbbi ve cerrahi müdahaleler nedeniyle ortaya çıkan hukuki durumlarda, gerek hasta, gerekse hekimin  tamamen korunmasız durumda olduğunu belirten Gardiyanoğlu, ilaç depolama ve takip sisteminin hayata geçirilemediğini,  kamyonlarca ilacın imha edildiğini kaydetti.

Gardiyanoğlu, basamaklı sağlık sistemine bir türlü geçilemediğini,  sağlık çalışanlarının emekleri verimsiz hale getirilirken, hastaların  hızlı hizmet almasının sekteye uğratıldığını savundu.

Tarım ve hayvancılıkta pestisit, insektisit, antibiyotik ve hormon kullanımlarının denetimsizlikte altın çağını yaşadığını iddia eden Gardiyanoğlu, “toprağın ve denizlerin katline göz yumulduğunu” söyledi. 

Bu haber toplam 1584 defa okunmuştur