Sağlıklı ve ‘sağlıksız’ salatalar…
Salata kendini sevdirmek için türlü soslara, yağlara, şekerlere bulanıp bir nevi ‘makyajlanıyor’. Makyajlanırken de düşük kalorisiyle ünlenmiş olan halini adeta bir tabak dolusu kremalı makarna kalorisi seviyesine bile yükseltebiliyor.
Dilara Topcan
Salata en masum yiyecek alternatifleri arasında belki de zirvede bulunan, tacını da kimseciklere kaptırma niyetinde olmayan bir alternatif… Hatta birçokları kendisini pek de sevmiyor bile… Hal böyle olunca salata da kendini sevdirmek için türlü soslara, yağlara, şekerlere bulanıp bir nevi ‘makyajlanıyor’. Makyajlanırken de düşük kalorisiyle ünlenmiş olan halini adeta bir tabak dolusu kremalı makarna kalorisi seviyesine bile yükseltebiliyor. Bu durumda da geriye ne salatanın salata gibi düşük kalorili halleri ne de masumiyeti kalıyor…
SALATA DA ŞİŞMANLATABİLİR!
Böyle olunca yani salata adına şanına yakışmayacak derecede ‘kalorilenince’ vücut yağlarımızı da ne yazık ki ikiye üçe katlayabiliyor. Yani salata da bu vesileyle kilo artışına neden olabiliyor. O nedenle salatanın ‘nasıl’ olduğu da kilo kontrolü ve diyet programlarında büyük önem teşkil ediyor.
SALATAYLA KİLOLANMAMAK İÇİN LÜTFEN DİKKAT!
Bu konuyla ilgili ilk etapta tabii ki dikkat etmeniz gereken şey salatanıza ekleyeceğiniz ‘yağ’ miktarı… Unutmayın ki 1 tatlı kaşık yağ 45 kalori içeriyor. Yağınız da ister zeytinyağı olsun isterse de tereyağ, kalori olarak yine ortalamada aynı kaloriyi içerecektir. Tabii ki zeytinyağı içerik olarak sağlığımız adına çok daha faydalı ama konu kalori olunca hepsi aynı, unutmayın… O nedenle zeytinyağı faydalıdır, bolca salataya döküp tüketebiliriz diye bir şey olmamalı. Aksi takdirde bolca tüketilen zeytinyağı da vücuda bolca kalori getireceğinden yağlanma riskinizi de ciddi oranda artırmaya neden olacaktır…
Tabii buna ek olarak salata soslarından da bahsetmemiz gerekiyor… Çeşit çeşit özellikle yağ ve şeker içeriği bakımından zengin salata soslarından da uzak durmakta fayda var. Aksi takdirde salatayı tatlandırmak adına kullanacağınız salata sosları sayesinde düşük kalorili bir şeyler tüketmeye çalışırken gizliden gizliye bolca kalori alma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
PEKİ SALATANIN ‘SAĞLIKLISI’ NASIL OLMALI?
En sağlıklı salata, içeriğinde porsiyon başına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, limon, sirke ve çeşitli baharatlarla da tatlandırılabilecek olan salatadır. Dilerseniz tüm bu ilaveleri eklemeden de salatanızı hazırlayabilirsiniz tabii ama konu salatayı daha lezzetli bir hale büründürmekse bahsettiğimiz ilaveler ‘en sağlıklı’ diye nitelendirebileceğimiz alternatifler arasında yer almaktadır.
SALATADA BU ALTERNATİFLERE DE YER VEREBİLİRSİNİZ
Örneğin salatanıza yağ yerine ceviz, badem de ekleyebilir ya da avokado gibi yağlı bir meyve alternatifiyle de salatanıza ayrı bir lezzet katabilirsiniz. Bunların haricinde salatanıza pancar gibi çeşitli sebze alternatifleriyle de farklı birer lezzet katmanız mümkün. Tabii ki bu noktada neyi ne kadar tükeceğinizi bilmeniz de çok önemli. Bu nedenle mutlaka salata kombinasyonunu gerçekleştirirken de sağlıklı beslenme bilgileri ışığında ilerlemeniz gerektiğini unutmayın…
PEKİ SALATAYI SAĞLIKLI BİR ÖĞÜN ALTERNATİFİNE DÖNÜŞTÜRMEK MÜMKÜN MÜ?
Tabii ki! Örneğin mercimekli, beyaz peynirli ve cevizli bir salata alternatifi mükemmel bir ana öğün oluşturabilir. Bunun yanısıra tavuk, somon, hellim, kinoa, tam tahıl makarna, nohut, mercimek gibi birçok et grubu, tahıl grubu ve baklagil grubu alternatifleriyle de çeşitli lezzetlerde besin içeriği yüksek olan sağlıklı salata alternatifleri de oluşturmanız mümkün. Tabii yine besin kombinasyonlarını ve porsiyon miktarlarını doğru ayarlamayı bilerek…
KISACASI SALATAYI SAĞLIKLA ‘MAKYAJLAYIN’!
Özetle salatanıza lezzet katmak adına onu bol yağlı soslara büründürmek yerine bahsettiğimiz alternatiflerle renklendirmeyi seçin. Bu sayede hem sağlıkla beslenmeyi sürdürebilir hem de bolca yağ tüketimiyle birlikte gelebilecek olan ‘görünmeyen ekstra kalori alımının’ da önüne geçmiş olursunuz…
Hepimiz için sağlık ve sevgi dolu bir hafta olsun… Gülümsemeyle kalın…