SAĞLIKTAKİ KRİZİN RAKAMLARI
Sağlık Bakanlığı, hekimler ve Maliye arasında kaldı
Fehime ALASYA
Kamu hekimlerinin sendikası Tıp-İş’in devam eden eylemi ve Sağlık Bakanlığı'nın soruna çözüm bulamayışı vatandaşın günlerdir sağlık hizmeti alamamasına neden oluyor. Bir türlü uzlaşamayan Sağlık Bakanlığı ve Tıp-İş arasında ise çözülemeyen sorunlar, vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor.
YENİDÜZEN, Sağlık Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre grev üzerinde tartışılan özlük haklarındaki maaş artışı talebinin detaylarına ulaştı.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından YENİDÜZEN’le paylaşılan ve Tıp-İş tarafından da teyide muhtaç bu bilgilere göre iki tarafın önerileri arasında uçurum var.
Sağlık Bakanlığı, grevin kalkmasına yönelik Tıp-İş ile dün de temaslarda bulundu. Gelinen noktada bakanlık, özlük haklarında Tıp-İş’in maaş artışına yansımasını istediği iddia edilen %50’lik artışın yapılamayacağı belirtilirken, sorunun çözümü için farklı çözüm önerileri sunuldu.
Sağlık Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre toplamda 270 Kamu doktorunun görev yaptığı belirtildi. Bu doktorların 106 tanesi, 1 Ocak 2010 tarihinden sonra göreve gelirken, 30 tanesinin 1 Ocak 2008 ve 2010 tarihleri arasında işe başladığı, 134 tanesinin de 2008 yılından önce işe başladığı bilgisi aktarıldı.
Tıp-İş’in talep ettiği yüzde 50 maaş artışının yapılması durumunda kamuda 6 bin TL maaş alan bir doktorun maaşının 12 bin TL’ye kadar çıkabileceği ifade edildi.
Sağlık Bakanlığı yetkililerinin iddiasına göre;
- Sağlık Bakanlığı; 2010 sonrası istihdam edilen doktorlara 2 bin 200 TL maaş artışı, bunun yanında performansa dayalı ek ödenek (mesai ödeneği) sağlayacağını belirtirken, eski doktorlara (2010 öncesi istihdam edilenlere) ise bin 200 TL maaş artışı yanında performansa dayalı ek ödenek (mesai ödeneği) sağlayacağı sözünü veriyor.
- Sağlık Bakanlığı’na göre Tıp-İş ise hekim maaşları üzerinden net yüzde 50 maaş artışı ve bu artışın emekliliklerine yansımasını talep ediyor. Bu iddiayı Tıp-İş teyit etmiyor.
- Maliye Bakanlığı Tıp-İş’in teklifi olduğu iddia edilen net yüzde 50 maaş artışı ve bu artışın emekliliklerine yansıması teklifini kabul etmiyor.
- Maliye ve Sağlık Bakanlığı Tıp-İş’in talebinin imkânsız olduğunu söylüyor ve bütçe durumuna dikkat çekiyor.
- Kamuda toplam 270 Kamu doktoru görev yapıyor.
- Bu doktorların 106 tanesi 1 Ocak 2010 tarihinden sonra göreve gelirken, 30 tanesi 1 Ocak 2008 ve 2010 tarihleri arasında işe başladı. 134 tanesi de 2008 yılından önce istihdam edildi.
Bakanlık 2 bin 200 TL artış diyor, Tıp-İş yüzde 50 istiyor
Sağlık Bakanlığı; Genç doktorlara (Göç Yasası ile istihdam edilen) 2 bin 200 TL maaş artışı, bunun yanında performansa dayalı ek ödenek (mesai ödeneği) sağlayacağını belirtirken, eski doktorlara ise bin 200 TL maaş artışı yanında performansa dayalı ek ödenek (mesai ödeneği) sağlayacağı sözünü veriyor.
Sağlık Bakanlığı'nın iddiasına göre Tıp-İş ise hekim maaşları üzerinden net yüzde 50 maaş artışı ve bu artışın emekliliklerine yansımasını talep ediyor. Tıp-İş bu bilgiyi teyit etmiyor.
Maliye Bakanlığı ise Tıp-İş’in teklifi olduğu söylenen net yüzde 50 maaş artışı ve bu artışın emekliliklerine yansıması teklifini kabul etmiyor.
Bakanlık farklı çözü arayışlarında…
Sağlık Bakanlığı’nın Kamu doktorlarına "Kamu hastanelerinde özel hasta bakma hakkı" önerisi sunmayı düşündüğü ortada konuşulan bazı bilgiler arasında yer alıyor.
Poliklinikten hizmet almayan vatandaş, soluğu acil serviste alıyor
Öte yandan devlet hastanelerinde Poliklinikten hizmet alamayan vatandaşların, hastanelerin Acil Servislerine akın ettiği iddia edildi.
Poliklinikten hizmet alamayan vatandaşlar, özellikle sabah ve akşam saatlerinde hastanelerin acil servis bölümünden medet umuyor.