1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Şahali: “Şeker Sigorta’da soruşturma bitti”
Şahali: “Şeker Sigorta’da soruşturma bitti”

Şahali: “Şeker Sigorta’da soruşturma bitti”

Tarım Bakanı Erkut Şahali, Şeker Sigorta ile ilgili idari soruşturmanın tamamlandığını, polisin gerekli kovuşturmayı yürüttüğünü, Başsavcılığa da bilgilendirmeyi yaptığını açıkladı, gerekmesi halinde konunun yargıya aktarılacağını söyledi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Meclis ‘denetim’ gündemiyle toplandı, ‘kamu reformunun’ ardından Türkiye ile henüz imzalanmayan ekonomik protokol gündeme geldi.

Milletvekilleri arasında zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıda Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye ile imzalanacak ekonomik protokolle ilgili teknik çalışmaların Nisan ayı içerisinde biteceğini, Mayıs ayı içerisinde de imzalanacağını açıkladı.

Bu konunun Türkiye ile ilişkiler açısından önemli bir konu olduğunu dile getiren Erhürman, “Ülkenin geleceği açısından, bu konuda manipülasyon ile siyaset yapmak doğru değil” dedi.


'Kamu Reformu' tartışıldı...

Amcaoğlu: “Kamu Reformu yapmak için ülke çıkmaza sokuldu”

Saat 10.45’te toplanan Meclis’te ilk sözü UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu aldı, ‘Kamu Reformu ve Borç Yönetimi’ ile ilgili konuştu.

Amcaoğlu, 2 Şubat tarihinde kurulan hükümetin ‘uyum’ içerisine çalışıldığını ifade ettiğini, ‘fikir birliği’ olduğunu iddia ettiğini ancak bunun doğru olmadığını savundu.

Kamuda reformun gerekli olduğunu ancak şu anda amirlerin dahi siyaseten kendine uygun olmayan kişileri farklı görev yerlerine gönderebildiğini söyleyen Amcaoğlu, 20 bin 431 kamu görevlisinden siyaset ve ikinci iş yasağının sağlık sektörü dışında hiçbir kamu çalışanına uygulanmadığını da kaydetti.

Amcaoğlu, Kamu Görevlileri Yasası’nın uygulanmasının ardından, ‘kamu reformun’ gündeme gelmesi gerektiğini ifade ederek, “Bir şeyleri kurtarmak, birilerinin ağzına bal çalmak için Kamu Reformu yapmak için ülkeyi çıkılmaz hale soktuğunuzun farkında mısınız?” diye sordu.

İstatistik Kurumu Yasası ile Devlet Planlama Örgütü Yasası’nın halen raflarda durduğunu ifade eden Amcaoğlu, siyasi iradenin öncelik sırasına göre bu gibi çalışmaları gündemine alması gerektiğini ifade etti.

Amcaoğlu, sağlıkla ilgili yasaların beklediğini, kamu reformunun da önemli olduğunu ancak ondan daha elzem olan yasaların hayata geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Amcaoğlu, Nisan ayı gelmesine rağmen Türkiye ile imzalanacak protokolün ne aşamada olduğunun bilinmediğini sözlerine ekledi.

Denktaş: “Protokol büyükelçiliğe sorun"

Maliye Bakanı, DP Milletvekili Serdar Denktaş, Nisan ayından itibaren belediyelere verilen yani yerelden alınan su paralarının artacağını ifade ederek, bunun yıllardan beridir bilindiğini dile getirdi.

Denktaş, TC ile protokolün neden imzalanmadığı konusuna defalarca cevap verdiğini söyleyerek, hükümetin protokolü imzalamaya hazır olduğunu, “biz imzalamayız” yaklaşımında olmadıklarını belirtti.

Denktaş, “6 aydır komiteyi oluşturmayan bu hükümet değildir” dedi.

Şubat ayında ödemelerle ilgili avans aldıklarını da aktaran Denktaş, bu meblağı yılsonuna kadar parça parça ödeyeceklerini dile getirdi.

İç borçlarla ilgili de protokolün hazır olduğunu, ilgili bankadan faiz düzenlemesi istediklerini söyleyen Denktaş, bu aydan itibaren iç borçlara ilk kez 10 milyon TL ödeme yapılacağını aktardı.

Maaş ödemeleri…

Denktaş, Mart ayı maaşlarının borçlanma yapmadan ödediğini dile getirdi, söz konusu konunun kürsüden defalarca gündeme geldiğini hatırlattı.

Bu sırada UBP Milletvekili Amcaoğlu, ödemeyi nasıl yaptığını sordu, Denktaş ile Amcaoğlu arasında sinirler gerildi.

Denktaş, “Bu ödemeyi gelecek ayki havaalanı ödemelerinden yaptık” diyerek cevap verdi.

“Kesimlerin sektörlerin beklentilerini karşılamak için adımları çekinmeden atmaya devam edeceğiz. Ucuz kahramanlık bir daha yapayım, bu nedenle beni asacaksınız asın” diyerek, kürsüden indi.

Tansiyon yükseldi

Denktaş’ın ardından kürsüye çıkan Amcaoğlu, yapılan ödemeyi eleştirdi, Denktaş’a hitaben

“Padişah değilsiniz, Maliye Bakanısınız” dedi.

Tansiyonun yükseldiği Meclis Genel Kurulu’nda Maliye Bakanı Denktaş yenide söz aldı, maaş ödemesi için attığı adımda yasaya aykırılık olmadığını söyledi.

Denktaş, “Yasaya aykırı olmayan şekilde, yetki ve inisiyatifimi kullandım” dedi.

Denktaş,  bu günden itibaren protokol konusuna ilişkin sorulara cevaplayamayacağını, soruların muhatabının büyükelçilik olduğunu söyledi.

 

Çavuşoğlu’ndan Denktaş’a: “Ucuz kahramanlık yapıyorsun”

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, usul hakkında söz aldı, Denktaş’ın protokol konusunda elçiliğe yönlendiremeyeceğini belirtti, “Elçiliğe yönlendireceksen, orada oturma” dedi.

Denktaş’a “ucuz kahramanlık” yaptığı eleştirisi de yapan da Çavuşoğlu, “Senin asılman gereken o kadar çok konu var ki ucuz kahramanlık sonda kalır” dedi.

Erhürman: “Ekonomik protokol Mayıs’ta imzalanacak”

Meclis’te tansiyonun yükselmesinin ardından Başbakan Tufan Erhürman söz aldı, protokol konusundaki görüşmelerin uzun süredir gündemde olduğunu ifade etti.

Erhürman, Türkiye’de bir süre önce başkanlık sistemine geçildiğine değindi.

Bu konuda kısa süre önce teknik heyetin oluşturulduğunu, iki kez görüşmelerin yapıldığını aktaran Erhürman, protokolde sona yaklaşıldığını dile getirdi.

Protokol taslağı içerisinde herhangi bir öngörüdeki tartışma nedeniyle imzalanmasının söz konusu olmadığını da açıklayan Erhürman, “Taslak üzerinde iki tarafın anlaşamadığı diye sonlandırmayan bir konu yok” dedi.

Erhürman, bu yöndeki iddiaların neye dayandırıldığını da sordu.

Protokol çalışmalarının Başbakanlık tarafından yürütüldüğünü ifade eden Erhürman, protokolün nereden nereye gittiğine yönelik açık şekilde bilgi verdiğini kaydetti.

Erhürman, Türkiye ile imzalanacak ekonomik protokolle ilgili teknik çalışmaların Nisan ayı içerisinde biteceğini, Mayıs ayı içerisinde de imzalanacağını açıkladı.

Bu konunun Türkiye ile ilişkiler açısından önemli bir konu olduğunu dile getiren Erhürman, “Ülkenin geleceği açısından, bu konuda manipülasyon ile siyaset yapmak doğru değil” dedi.

Erhürman, imzalanacak protokolün içeriğinin somut olarak belli olması gerektiğini, “Her şeyi boca etmek yerine, belli süre içinde gerçekleşebilecek imzalayalım ve süresi içinde yapalım arzusunda olduğumu dile getirmiştim” dedi.

Protokolde yer alacak bazı hedeflerin gerçekleşmesini 1 ya da 1.5 yılı bulabileceğini dile getiren Erhürman, bazılarının da iki yılı bulabileceğini söyledi.

Erhürman, protokole henüz son şeklinin verilmediğini, bu nedenle de kesin süre olmadığını belirtti.


Sağlık da gündeme geldi…

“Mağusa Hastanesi’nde ameliyathaneler kısa sürede tamir edilecek”

 

Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim, Mağusa’da 2 ay önce yaşanan yoğun yağan yağış nedeniyle ameliyathane çatısının akıttığını söyledi, hijyenik olmayacağı gerekçesiyle ameliyathanenin kapatıldığını belirtti.

Tadilat çalışmalarının Planlama İnşaat Dairesi’ndeki personel ve uzman sıkıntısı nedeniyle uzadığını ifade eden Besim, kısa sürede ameliyathanenin tamir edileceğini aktardı.

 

Sucuoğlu: “Devlet Laboratuarı binası tehlike arz etmiyorsa yeniden hizmete girebilir”

UBP Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, “Sağlık ve Yaşlı Bakım Evlerinin Durumu” hakkında konuştu.

Sucuoğlu, Mağusa Hastanesi’ndeki ameliyathanelerin hizmet veremediğini dile getirdi, bu konuda adım atılması gerektiğini belirtti.

Ülkede ciddi ilaç eksikliği olduğunu da savunan Sucuoğlu, hastanelerin personel ve alt yapı eksikliklerine değindi.

Sucuoğlu, yeni Devlet Labaratuvarı ihalesinin ne aşamada olduğunu sordu, Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde İlaç Polikliniği’nin tavanının çöktüğünü söyledi.

Ayrıca Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortası, Hasta Hakları ile Döner Sermaye Yasa Tasarılarının

kaldırıldığını öne sürdü.

Ülkedeki yaşlı nüfusun küçümsenmeyecek oranda olduğunu ifade eden Sucuoğlu, “Yaşlı hastaları şizofren, alzhemeir hastaları ile karışık şekilde yaşıyor. Bu insanları ölüme terk ediyoruz” dedi.

Sucuoğlu, yanan devlet laboratuarı ile ilgili Sağlık Bakanı Besim’e öneride bulunarak, binanın genel anlamada tehlike arz edip etmediği yönünde bir rapor hazırlanmasını istedi, sıkıntı olmayacaksa yeniden hizmete girmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Besim: “Sağlık bir bütündür”

Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim, Mağusa’da 2 ay önce yaşanan yoğun yağan yağış nedeniyle ameliyathane çatısının akıttığını söyledi, hijyenik olmayacağı gerekçesiyle ameliyathanenin kapatıldığını belirtti.

Besim, hastanede hemen 2 ameliyathanenin oluşturulduğunu, bunların hijyenik olmadığı iddialarını kabul etmediğini dile getirdi.

Tadilat çalışmalarının Planlama İnşaat Dairesi’ndeki personel ve uzman sıkıntısı nedeniyle uzadığını ifade eden Besim, kısa sürede ameliyathanenin tamir edileceğini aktardı.

Besim, daha önce 4 olan ameliyathane sayısının, 2’ye düştüğünü bu nedenle kapasitesinin azaldığını kaydederek, bazı işlemlerin de Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne aktarıldığını kaydetti.

Besim, Güzelyurt Sağlık Merkezi’nin ‘dile dolandığını’, 50 yıldan sonra bölge halkının 24 saat hizmet alacağı sağlık merkezinin göreve başlamasına rağmen tartışmaların bitmediğini dile getirdi.

Sucuoğlu döneminde Genel Sağlık Sigortası olmayan bir ülkede,  Döner Sermaye Yasası hazırlandığını hatırlatan Besim, “Sağlık bir bütündür, Genel Sağlık Sigortası her protokole konulur. Yapabileceğimiz şeyleri protokole koyduk.” dedi.

Besim, Kalkanlı Yaşam Evi’nin Kronik Hastalıklar Hastaneleri Yasası altında açıldığını söyledi.

Barış Ruh Hastalıkları Hastanesi’nin yıllar boyunca farklı amaçlarla kullanıldığını, depo, yaşlı bakım haline getirildiğini söyleyen Besim, bugüne kadar yaşlı bakım evlerini denetleyecek tüzük ve yasa yapılmadığını, göreve geldiklerinde tüzükleri oluşturduklarını tüzüklerin başsavcılık görüşünde olduğunu yasalaşacağını kaydetti.


Yargıda yapılan atamalar, LAÜ gündeme geldi…

Özyiğit: “LAÜ’de düzenleme yapılacak”

 

Eğitim Bakanı, TDP Milletvekili Cemal Özyiğit, LAÜ ile ilgili düzenleme yapılacağını aktardı, önce Bakanlar Kurulu bilgisine getirileceğini belirtti.

Özyiğit, hem DAÜ hem de LAÜ’nün YÖK denetimlerinde de üst sıralarda olduğunu sözlerine ekledi.

Arıklı: Yargıda ahbap çavuş ilişkisi

YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı, yargının yıpratılmaması gerektiğini belirtti, yapılan atamalara değindi.

Arıklı, “Ahbap-çavuş ilişkisi ile mi atamalar yapılıyor, bunu da bilmek lazım” dedi.

Yakın zamanda, 12 Savcı Yardımcısı ataması yapıldığını, ancak bu atamanın sınavla gerçekleşmediğini ifade eden Arıklı, “Bunlar akrabalık, komşuluk ilişkisi ile gerçekleşti. Sekreterin çocuğuna varan atamalar var” dedi.

Arıklı, LAÜ’deki sıkıntıları da gündeme getirerek, iki vakıf üniversitesi olan DAÜ ile LAÜ’yü kıyasladı.

Arıklı, DAÜ’ye kıyasla LAÜ’deki öğretim görevlilerinin sözleşme ve iş güvenliği konusunda çok geride olduğunu belirtti.

Özyiğit: “DAÜ ve LAÜ YÖK denetimlerinde üst sıralarda”

Eğitim Bakanı, TDP Milletvekili Cemal Özyiğit, yargıda yapılan atamaların kendisinin de bilgisinde olduğunu belirtti, “Kime yakın kişiler atandı keşke söyleseydiniz. Şu anda muhalefette olan bir partinin belediye meclis üyesi atandı” dedi.

Özyiğit, yargıda reformun kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

LAÜ ve DAÜ’deki eleştirilere de değinen Özyiğit, DAÜ’de kişilere özgü değil, her görüşe sahip olanlara siyaset yapma yasağının kaldırıldığını kaydetti.

Özyiğit, göreve gelmelerinin ardından LAÜ ile ilgili aynı endişeleri kendilerinin de taşıdığını söyleyerek, buna rağmen üniversitenin ciddi atılım yaptığını, bölgeye sosyal ve ekonomik yönden katkı sağladığını ifade etti.

LAÜ ile ilgili düzenleme yapılacağını aktaran Özyiğit, tüzüğün önce Bakanlar Kurulu bilgisine getirileceğini belirtti.

Özyiğit, hem DAÜ hem de LAÜ’nün YÖK denetimlerinde de üst sıralarda olduğunu sözlerine ekledi.


Tarım da konuşuldu…

“Süt sektöründe küçükbaş süt oranı yüzde 10 civarı”

 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, SÜTEK kayıtlarına göre süt sektöründe küçükbaş sütünün yüzde 10 civarında olduğunu belirti, bunun yüzde 50 civarında olması gerektiğini söyledi.

Şahali, bugün itibariyle günlük büyükbaş süt miktarının 470 ton, küçükbaş süt miktarının ise 40 ton olduğunu aktardı.

 

Oğuz: “TÜK, gerçek görevini yapmalı”

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, ‘tarım’ konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Oğuz, tarımın ülkedeki en önemli sektörler arasında yer aldığını belirtti.

Ülkede son dönemde yaşanan doğal afet, iklim değişikliği, su baskınlarının devlet olarak geleceğe yönelik değerlendirme yapılması gerektiğini gösterdiğini dile getiren Oğuz, bu konuda çok büyük acı ve zararların yaşandığını söyledi.

Oğuz, hasat döneminin yaklaştığını, üreticilere mazot desteği konusunda bir çalışma olup olmadığını sordu, süt desteklerine de değindi.

Doğrudan Gelir Desteği ödemelerindeki çalışmaların e aşamada olduğunu konusunda bilgi verilmesini isteyen Oğuz, “Tarım Bakanı’nın en büyük sınavı, ürünün ve fiyatının ne olacağı ile ilgili” dedi.

Oğuz, arpa fiyatlarının henüz belli olmadığını da belirtti.

TÜK’ün kapatılmasını kimsenin istemediğini ifade ederek, “kurum gerçek amacına uygun görevini yapmalı” şeklinde konuştu.

1 Nisan’da başlayan elektrikteki çoklu tarifeye de değinen Oğuz, elektriğin üretim sektörünü etkilediğini, bakanlığın bu yönde bir çalışma yapılıp, yapılmadığını sordu.

Şahali: “Ürün bedellerinin belirlenmesi için ilk toplantı yarın”

Oğuz’un eleştirilerine, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali cevap verdi.

Şahali, ülkede küçükbaş üreticilerinin sütünün oldukça önemli olduğunu kaydetti, küçükbaş süt miktarının artırılması gerektiğini dile getirdi.

SÜTEK kayıtlarına göre süt sektöründe küçükbaş sütünün yüzde 10 civarında olduğunu belirten Şahali, bunun yüzde 50 civarında olması gerektiğini söyledi.

Şahali, bugün itibariyle günlük büyükbaş süt miktarının 470 ton, küçükbaş süt miktarının ise 40 ton olduğunu aktardı.

Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri ile mazot desteği konusunun kaynak sıkıntısı etkisi altında olduğunu belirten Şahali,  bu konuda net bir tarih taahhüdü vermesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Şahali, hasat döneminin yaklaşması göz önünde bulundurulduğunda, Nisan ayında akaryakıt desteğinin ödenmesi konusunda teknik çalışmaların tamamlandığını ifade etti.

Şahali, ürün bedellerinin belirlenmesi için ilk toplantının yarın gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.


Toplantıda plajlar da gündeme geldi…

Baybars: “Vatandaşlardan kıyaya ulaşımdan dolayı ücret alınmıyor”

 

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, vatandaşlardan kıyaya ulaşımdan dolayı değil, hizmetlerden dolayı ücret alındığını belirtti, bu rakamın verilen hizmete göre değişkenlik gösterebileceğini dile getirdi.

 

Gündüz:Plajların Denetim ve Kullanımı Yasası yeterli değil”

UBP Milletvekili Menteş Gündüz, Plajların Denetim ve Kullanımı Yasası’nın yeterli olmadığını, bu konuda bir yasa önerisi sunduğunu belirtti.

Plajlarda güvelik, teçhizat ve emniyetin çok önemli olduğunu belirten Gündüz, su sporlarına yönelik aletleri kullanacak olanların da gerekli ehliyete sahip olması gerektiğini ifade etti.

 

Baybars: “Denetimler tek elden yapılmalı”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakan Ayşegül Baybars, plajların nasıl kullanılması gerektiği, erişiminin nasıl olacağı konusunun ülkede tartışıldığını belirtti.

Baybars, 8 ay önce Turizm Bakanlığı ile birlikte komite oluşturulduğunu, bu komitenin geçtiğimiz hafta yeniden toplandığını söyledi.

Kıyı, sahil ve plajın karıştırıldığını aktaran Baybars, her üçünün de tanımlarını tek tek açıkladı.

Baybars, bu konudaki denetimlerin tek elden yapılması gerektiğini ifade etti.

Vatandaşlardan kıyaya ulaşımdan dolayı değil, hizmetlerden dolayı ücret alındığını belirten Baybars, bu rakamın verilen hizmete göre değişkenlik gösterebileceğini dile getirdi.


Gürçağ: “Tiyatro Binası için bir arpa boyu yol alınamadı”

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, ‘tiyatro’ ilgili konuştu.

Gürçağ, bir ülkenin ekonomik ve toplumsal yönden kalkınmasının kültürel açıdan mümkün olabileceğini dile getirdi.

Tiyatronun varlığının tartışma kabul etmeyeceğini belirten Gürçağ, 20 yıl önce ülkedeki tiyatronun nefesinin kesildiğini kaydetti.

Gürçağ, geçen yıllara rağmen yanan devlet tiyatro binası için bir arpa boyu yol alınamadığını aktardı.

Töre: “Rumlarla ortaklık kurmak için çok da Leyla olmayalım”

UBP Milletvekili Zorlu Töre, ‘birleşik Kıbrıs’ için arayışlar olduğunu söyledi, “Rumlarla ortaklık kurmak için çok da Leyla olmayalım” dedi.

Töre, barışa kimsenin ‘hayır’ demeyeceğini ancak Kıbrıs’taki barışın adının ‘Barış Platformu ya da BM Barış Gücü’ olmadığını savundu, Kıbrıs’ta yakın gelecekte barış anlaşması olmasının mümkün olmadığını savundu.

Çaluda: “Vatandaşlar, Kıb-Tek, LAÜ ve DAÜ’de istihdam edilmek istiyor”

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da ‘eğitime’ değindi.

Çaluda, üniversitelerin ekonomiye ciddi katkı sağladığını dile getirdi.

DAÜ ve LAÜ’nün ‘siyasi çiftlik’ yöntemi ile yönetilmeye çalışıldığını savunan Çaluda, her iki kurumda doğru olmayan işler yapıldığını belirtti.

Çaluda, vatandaşların göreve gelen her yetkiliden Kıb-Tek, LAÜ ve DAÜ’de istihdam edilmesi için arandığını, bu konuda talepte bulunduklarını, hatta siyasi anlamda tehdit edildiklerini söyledi.

 


Taçoy:Koop Levazım ve Binboğa Yem Sanayi kapılarını denetime açmıyor”

 

‘Kooperatifleri’ gündeme getiren UBP Milletvekili Hasan Taçoy, hem Koop Levazım, hem de Binboğa Yem Sanayi’nin kapılarını denetime açmadığını belirtti.

Taçoy, “Bunun bir sebebi olmalı” dedi.

Koop iştiraklerinin zararda olduğunun ifade edildiğini de söyleyen Taçoy, buralara önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Şahali: Şeker Sigorta’da soruşturma tamamlandı

Tarım Bakanı Erkut Şahali ise tüm kooperatiflerin, Kooperatif Merkez Bankası’na bağlı olduğunu, Koop Şirketler Mukayyitliğinin denetimine tabi olduğunu belirtti.  

Şahali, Şeker Sigorta ile ilgili idari soruşturmanın tamamlandığını, polisin gerekli kovuşturmayı yürüttüğünü, Başsavcılığa da bilgilendirmeyi yaptığını açıkladı, gerekmesi halinde konunun yargıya aktarılacağını söyledi.

Bu haber toplam 3720 defa okunmuştur
Etiketler : ,