Sanat Dünyasına Üç Yeni Kitap!
Sanat Dünyasına Üç Yeni Kitap!
Ersin Kaşif
Türkiye'nin Kültür ve Sanat Siyaseti Yazar: Hüseyin Akbulut
Yaşananlar, Tanıklıklar, Düşünceler;Resmî tarih, elli yıllık bir dönemi bazen birkaç cümleyle anlatıp geçiverir. Üstelik resmî tarih yazıcıları, kesin yargıları da bu birkaç cümleyle topluma kabul ettirmeye çalışır. Oysa, o birkaç cümlenin ardında hangi gerçekler, hangi niyetler, hangi entrikalar, hangi yaşanmışlıklar vardır! Hele konu Devletin kültür/sanat politikası ve kurumlarıysa...Hüseyin Akbulut, içinde yaşadığı, sanatçı, seçilmiş yönetici ve atanmış bürokrat olarak yıllarını verdiği müzik ve sahne sanatları alanında, resmî tarihin ardında yatan dev gibi gerçeklerin kapılarını aralıyor. Sanat ve siyaset dünyasında işlerin ve ilişkilerin, sanatçısı, siyasetçisi, bakan ve cumhurbaşkanlarıyla nasıl yürütüldüğünü, perde arkasıyla açıklıyor. Öğrenci, keman sanatçısı, CSO'nun seçilmiş müdürü, Devlet Opera ve Balesi'nin uzun süre kesintisiz görev yapmış atanmış genel müdürü ve Kültür Bakanlığı'nın müsteşar yardımcısı olarak yıllarını verdiği bu âlemde yaşananları, belgeleriyle, fotoğraflarla, tanıklığıyla anlatıyor, olaylarla ilgili düşüncelerini açıklıyor. Çuvaldızın ucunu pek çok ilgiliye, bu arada kendisine de batırmaktan kaçınmıyor. Kültür/sanattan yoksun siyaset ile siyasetten yoksun sanat dünyasının berrak bir görünümünü çiziyor. Tüm bu özellikleriyle bu kitap, alanında bir “ilk”... Sadece sanatçıların, sanatseverlerin değil, eski ve günümüz siyasetçilerinin, bürokratlarının “ibretle” okuması, gerekli dersleri çıkarması, kendi özeleştirilerini yapmaları için güç alması gereken, anı ve gerçeklerle özgün görüşlerin içiçe sunulduğu önemli bir kitap. (Kaynak; Yeni Yayınlar Kitap Bülteni)
******************************
Flüt için Piyano Eşlikli Albüm
Bu albüm Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta flüt çalanlar için yayınlanan ilk kitap olma özelliğini taşımaktadır ve içinde Türk bestecilerinin de dâhil olduğu flüt literatürünün birbirinden güzel 43 eseri yer almaktadır. Kitap üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde; flüte yeni başlayanları motive edecek ve onların düzeyine uygun, çalması ve çalışması zevkli eserler bir araya getirilmiştir. İkinci bölümde “orta düzey ve orta tempolu” eserler, üçüncü bölümde ise “ileri düzey ve hızlı tempolu” eserler yer almaktadır. Ayrıca öğrencilere kolaylık sağlaması bakımından eserler üzerinde uygun nefes yerleri gösterilmiştir. Eserlerin birçoğunun piyano eşlikleri de gayet kolay olduğundan, hazırlanması ve beraberce seslendirilmesi rahat olacak ve harika tınlayan melodilerle hem flüt çalanlarda, hem de dinleyenlerde daha çok çalma ve dinleme isteği uyandıracaktır. Piyano Partisyonu ve Flüt Partisi olmak üzere iki kitaptan oluşan albüm, öğretmen ve öğrencilerin çalışmalarını destekleyecek, onları flüt çalmaya-çalışmaya motive edecek MP3 formatında kaydedilmiş piyano eşlik dosyaları ile zenginleştirilmiştir. Bu MP3 dosyaları ile amaçlanan, insan faktörünü ortadan kaldırmak değil, çaldıkları eserleri piyano eşliği ile çalmaya ihtiyaç duyanlara yardımcı olmaktır. Piyano eşlik dosyaları dijital kayıt teknolojisiyle kayıt edilmiş, teknolojinin el verdiği ölçüde dinamikler ve tempo değişiklikleri uygulanmaya çalışılmıştır. Bazı eserlerde, önerilen hızlar yerine çalışma tempoları düşünülmüştür. (Kaynak; Yeni Yayınlar Kitap Bülteni)
***********************
Halk Ezgileriyle Solfej
Yazarlar: Ali Sevgi – Erdal Tuğcular
Halk Ezgileriyle Solfej kitabının amacını ve solfej eğitimine getirmesini beklediğimiz katkıları şöyle sıralayabiliriz: 1) Zamanları eşit olmayan (asimetrik) aksak ölçülerin solfej eğitiminde kullanılmasını sağlamak 2) Aynı parça içinde ölçü değişikliğinin gerçekleştiği örneklere yer vererek öğrencinin dikkatini sürekli uyanık tutmak, 3)Türk Halk Müziğinde çok sık kullanılan makamlara yer vererek bu makamlar ve kullanım biçimleri konusunda öğrencilerin bilgilenmelerine yardımcı olmak 4)Halkın eleyerek ürettiği motiflerin birikimiyle gelişecek bir beğeni anlayışı ile öğrencilerin gelecekte yapacakları müzik etkinliklerinde daha seçici olmalarını sağlamak, 5)Kitapta ülkemizin her bölge ya da yöresinden olabildiğince örnekler sunarak sahip olduğumuz kültürel zenginliğin bir kez daha fark edilmesini sağlamak ve bunların hiçbirine yabancı kalmamamızın ulusal birliğimiz açısından önemini vurgulamak.
Bu kitapta şu temel ilkelerden hareket edilmiştir: 1) Sözlü yapıtların sözleri kullanılmayarak ve sözlerden yardım almaksızın okumayı “Solfej Eğitimi” için gerekli görmek 2)Tampere (eş yedirimli) sistemle yetişmekte olan öğrencilerin halk ezgilerini daha kolay algılayıp kavramalarını sağlamak, 3)Müzikal dinamiklerin seçilmesinde sözler yerine müzikten yola çıkmak 4) Geleneksel yazımdan kaynaklanan ve insan sesi için “tiz” olan örnekleri okunabilir ses alanında sunmak, çıkarılan ses ile adlandırmanın farklı olması nedeniyle “mükemmel işitmeyi” engelleyen etkileri ortadan kaldırmak. (Kaynak; Yeni Yayınlar Kitap Bülteni)