1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'SANIK HAKLARI YOKSA, İNSANLIK DA YOKTUR'
SANIK HAKLARI YOKSA, İNSANLIK DA YOKTUR

'SANIK HAKLARI YOKSA, İNSANLIK DA YOKTUR'

Mamalı, KKTC’de tutuklanan kişinin avukatla görüştürülmemesi için her türlü yolun denendiğini söyledi

A+A-



 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk Komitesi Başkanı Av. Barış Mamalı, tutuklu müvekkillerinin savunma görevini ifa etmek üzere polis karakoluna giden iki avukatın, tutuklanmasının ülkenin hukuk devleti olmaktan çıktığının en bariz örneği olduğunu iddia etti.

Yargının üç bacağından biri olan avukatların yokluğunda adaletten bahsedilemeyeceğini savunan Mamalı, “Sanık haklarının olmadığı bir ülkede, insanlıktan bahsedilemez” dedi.

Barış Mamalı konuyla ilgili bugün yayınladığı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde tutuklu kişilere avukatsız sorgulama dahi yapılamadığına işaret ederek, KKTC’de ise tutuklanan kişinin avukatla görüştürülmemesi için her türlü yolun denendiğini söyledi.

Ülkede tutuklunun dayak yemesi veya işkence görmesini sağlayan bir sistem kurulduğunu ileri süren Mamalı, şöyle devam etti:

“Gerek ilgili BM sözleşmelerinde, gerekse de AB mevzuatında avukatların bağımsız, tarafsız ve özgürce meslek icra edebilmelerini sağlayacak kurallar getirildi. ‘Her ne olursa olsun yakalanan veya tutuklanan kişiye en kısa sürede avukata ulaşma hakkı tanınması’ ile ‘Bu gibi gözaltına alınan kişilerin hiçbir sansüre ve kesintiye tabi olmadan avukat ile münasebet kurabilecekleri’ hükümlerinin bunlardan en önemlileridir.”

Mamalı, benzeri düzenlemelerin KKTC Anayasası’nda da mevcut olduğunu ancak avukatın tutukluyla görüşmesinin polisin keyfine kaldığını savundu. Mamalı, “Polis Genel Müdürü tarafından tüm anayasal ve evrensel sanık ve zanlı haklarını yerle bir edercesine yayınlanan bir emir nedeniyle, hava karardı mı avukat tutuklu ile görüşemez bir pozisyona düşürülmüştür” dedi.

Devletin avukatlık mesleği yanında, insana ve insan haklarına da değer vermediğini savunan Mamalı, işkence ve polisin kötü muamelelerine karşı “Zorunlu Avukatlık Kurumu”nun yürürlüğe konulmadığını iddia etti.

Mamalı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) KKTC hukuk sistemini bu konuda mahkum ettiğini ileri sürerek, tutuklunun avukat ile münasebet kuramaması yanında zanlıların avukatsız sorgulanıp ifade vermelerinin ciddi bir insan hakları ihlali sayıldığını belirtti.

TDP Manifestosu’nda sanık haklarını düzenleyen maddeler olduğuna dikkat çeken Mamalı, sanık haklarının olmadığı bir ülkede insanlıktan da bahsedilemeyeceğini kaydetti.

Mamalı, “iki avukatın insan haklarına dayalı savunma görevlerini yapmaktan men edilmeleri karşısında”, Barolar Birliği’nin bugün yapacağı eyleme tam destek verdiklerini de belirtti.

 

 

 

 

Bu haber toplam 963 defa okunmuştur