1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. SARAYDA 'KIBRIS ZİRVESİ'
SARAYDA KIBRIS ZİRVESİ

SARAYDA 'KIBRIS ZİRVESİ'

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun New York zirvesi öncesinde bugün Cumhurbaşkanlığı’nda siyasi partilerle gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısı sona erdi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklama yapmazk

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun New York zirvesi öncesinde bugün Cumhurbaşkanlığı’nda siyasi partilerle gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısı sona erdi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklama yapmazken, parti başkanları değerlendirmelerde bulundu.

KÜÇÜK

New York’ta Cumhurbaşkanı ve heyetine başarılar dileyen Başbakan Küçük, UBP olarak Cumhurbaşkanı’nın New York’a götüreceği görüşleri paylaştıklarını ve tam destek verdiklerini vurguladı.

YORGANCIOĞLU

CTP - BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, önemli bir zirvenin arifesinde olunduğunu, basından takip ettikleri kadarıyla ve toplantıda aldıkları bilgiler ışığında önemli tartışmalar olacağının ortada olduğunu söyledi.

CTP - BG olarak Cumhurbaşkanı’nı davet etmelerine rağmen Meclise gelerek olayı tartışmadığını kaydederek bunu eleştiren Yorgancıoğlu, “Bu büyük bir eksiklik. Bunu doğru bulmadığımızı da kendilerine ifade ettik” dedi.

Toplantıda parti ekiplerinin daha kalabalık olması gerekirken sadece başkanların çağrılmasını da eleştiren Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

“Görüşmelerle ilgili bizim tavrımız şudur. Biz, Türk tarafının her zaman Kıbrıs sorununun çözülmesi adına daha önde olması gerektiğini düşünüyoruz. Üretken bir yaklaşımla öneri üretip masaya koyması gerektiğini düşünüyoruz. Yalnızca çapraz oy tartışılıyor. Basında çapraz oyun geriye çekildiği ve buna karşılık da Rum tarafının dönüşümlü başkanlığı masadan çektiği söyleniyor.

Bizim için doğru olan; Kıbrıs Türk tarafı geçmişte Ocak paketi olarak bilinen ve çapraz oyu da içeren bir bütün paket masaya koydu. Bu paketle o dönemde kilitlenen sorunların üstesinden gelinmiş ve görüşmelerde ilerleme sağlanmıştır. Bu paket bütün olarak yeniden Türk tarafı olarak masaya konmalı. Eğer Kıbrıs sorununun Çözümünü istiyorsak, gelişen olaylar karşısında uluslararası camianın Kıbrıs Türk tarafını geçmişte olduğu gibi suçlu sandalyesine oturtmasını istemiyorsak bu konuda ısrarlı olmalıyız.”

Rum tarafının petrolle ilgili tavırlarını kabul etmediklerini daha önce de açıkladıklarını kaydeden Yorgancıoğlu, bunun görüşmelere olumsuz yansıması olacağını tekrarladı.

New York’ta farklı bir görüşme sistemi olacağını belirten Yorgancıoğlu, Türk tarafının görüşmecisi olan Cumhurbaşkanı’nın ve Türk tarafının, BM Genel Sekreteri’nin değerlendirmesinde eleştirilen taraf olmaması gerektiğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, CTP - BG olarak iki tarafın da eleştirilmesini bir avantaj olarak görmediğini, plan ve proje üreterek sürecin önünü açacak bir girişim içinde olunması gerektiği söyledi.

DENKTAŞ

DP olarak Rum tarafının çapraz oy önerisine sonuna kadar karşı çıkacaklarını vurgulayan Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı’na seçimlerde kazanmasının bir nedeninin de bu konudaki duruşu olduğunu hatırlattıklarını söyledi.

“Dünden daha kuşkulu bir şekilde bugün buradan ayrılıyorum” diyen Denktaş, yakından takip edip halkla da görüşlerini paylaşacaklarını, “çapraz oyun Rum tarafının üniter devlete doğru gidişinin bir adımı olduğunu” kaydetti. Denktaş, “Cumhurbaşkanı, olumsuz taraf olmama kuşkusuna kapılmamalıdır. Gerekiyorsa hakkımızı korumak, ayrı olduğumuzu tescil ettirmek adına gerekirse olumsuz taraf da olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Denktaş, çapraz oyun herhangi bir paketle önlerine gelirse DP’nin tavrının paketin bütününü reddetmek olacağını da vurguladı.

AVCI

ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, artık bu işin bir son olması gerektiğini cumhurbaşkanı ile paylaştıklarını kaydetti. Avcı, bu işin 40 yıl daha gidemeyeceğini tekrarlayarak, Ban Ki Moon’un iki gün sıkıştırılmış görüşmelerinin de yavaş yavaş Genel Sekreter’in bir karar aşamasına geleceğini gösterdiğini söyledi.

ERTUĞRULOĞLU

DGP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, diğer partiler gibi detaya girmenin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmediklerini belirtti.  Ertuğruloğlu, müzakere heyetinin iyi niyetli ve açılımcı bir şekilde müzakerelere hazırlandığını zaten açıkladığını, burada önemli olanın Kıbrıs Türk halkının milli davasının ön plana çıkarılması olduğunu vurguladı.

Ertuğruloğlu, New York’ta ciddi bir müzakere süreci olacağını, Kıbrıs Türk halkının belirsizlikten kurtarılması gerektiğini, çaresiz ve seçeneksiz olunmadığını Rum tarafının da bilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin de müzakerelerin bu şekilde ilelebet devam etmeyeceğini ortaya koyduğunu hatırlatan Ertuğruloğlu, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını istemediklerini, ama birilerine hoş görünme, sözde çözümcü görünme adına çözülmeyi destekleyen insanlar da olmadıklarını söyledi.

ÇAKICI

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, New York’a her iki tarafın da doğru dürüst bir şey götürmemekte olduğunu, sonuçtan bir şey beklemediğini ifade etti.

Çakıcı, “Yönetim ve Güç Paylaşımı ile Mülkiyet konusunda atılması gereken adımlar var. Yönetim ve Güç Paylaşımı’nda adım atması gereken taraf biziz, Mülkiyet ve Toprak ayarlamasında adım atması gereken taraf Rum tarafı. Masaya New York’a giderken taraflar bana göre bu konularda adım atmıyorlar” dedi.

Çapraz oy konusunda kendisinin de isminin geçtiğini ifade eden Çakıcı, “geçmişte başkanı halkın seçmesi ve çapraz oylamayla ilgili uzlaşı olarak bir öneri sunduklarını” söyledi.

 “İki liderin de Annan Planı’na hayır dediğini” kaydeden Çakıcı, niyet olursa anlaşmanın 3 ayda da bulunabileceğini savundu.

 

 

Bu haber toplam 1280 defa okunmuştur