1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sayıştay genelgesine karşı yasal düzenleme gündemde
Sayıştay genelgesine karşı yasal düzenleme gündemde

Sayıştay genelgesine karşı yasal düzenleme gündemde

Sayıştaylık tarafından 2 Temmuz’da yayınlanan 'genelge' sonrasında toplu iş sözleşmeleri ile ilgili yaşanan krizle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti

A+A-

YENİDÜZEN HABER MERKEZİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sayıştaylık tarafından 2 Temmuz’da yayınlanan ve toplu iş sözleşmesinin geçerliği olduğu kuruluşlarda personele maaş ile 13. maaşlarının dışında herhangi bir ikramiye, ödenek veya maaş ödemelerinin yapılmaması gerektiğini duyuran genelgeyi desteklemediğini belirtti.
Gürpınar, genelgeye kaynaklık eden Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasa’sının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu konuda ne bakanlığın ve Başbakanlığın yeni bir genelge yayınlayarak Sayıştaylığın genelgesini ortadan kaldırmasının mümkün olmadığını kaydeden Gürpınar,  bu durumun yasal açıdan mümkün olmadığını da dile getirdi.
Gürpınar, sorunun kökten çözülmesi için Genelge’ye kaynaklık eden noktaya ‘neşter vurulmasının’ şart olduğunun altını çizdi.
Sendikacıların bu konuda ‘aceleci’ davrandıklarını söyleyen Gürpınar, yeni bir yasal düzenleme ile ilgili çalışma başlatıldığını, bu konuya yönelik taslağın yeni dönem öncesinde Meclis’e sevk edileceğini belirtti.

“Kısıtlanan noktalar ortadan kaldırılmalı”
Gürpınar, önceki gün Hıfsıye Ruh’un Haber Ajansı programına katıldı, önemli açıklamalarda bulundu.
Gürpınar, yasada yapılacak düzenleme ile toplu iş sözleşmesi ve serbest toplu pazarlık ilkesine kısıtlama getiren yönlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyerek, bu noktada yeniden müzakere edilerek elde edilen hakların korunabilmesi veya serbest toplu pazarlık masasında tartışılabilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Gürpınar, şöyle devam etti: “Bu yasa serbest toplu pazarlık masasında tartışılmasına olanak bırakmıyorum. Emredici bir hükümle, toplu iş sözleşmesine bazı maddelerin konulamayacağını, konulsa dahi uygulanamayacağını söylüyor. Yasa’nın rahatsız edici boyutu budur. Çünkü burada ilkesel bir karşıtlık vardır.”

“Çelişkiler var…”
Yasa’da, ILO sözleşmesi, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası ile İş Yasası’na aykırı bir anlayışın söz konusu olduğunu vurgulayan Gürpınar, “Bir taraftan serbest toplu pazarlık hakkı  kabul ediliyor, ILO sözleşmelerinde bunu kabul ediyorsunuz. Ancak bir taraftan da bir Yasa yaparak serbest toplu pazarlık hakkının kullanılmasına engeller ve kısıtlamalar koyuyorsunuz. Yapılanlar, birbiri ile çelişiyor” dedi.
Gürpınar, ‘çelişkinin’ tespit edilerek, ortadan kaldırılması gerektiğini savunarak, genelgeye kaynaklık eden Yasa’nın değiştirilmesinin şart olduğunu vurguladı.

“Çalışmalar yapılıyor, Meclis’e sevk edilecek”
Bu konuda çalışmalar başlatıldığını açıklayan Gürpınar, sendikalarla yapılan toplantılarda çalışmalar ile ilgili gerekli bilgilerin verildiğini belirtti.
Gürpınar, şu anda Meclis’in tatilde olduğunu hatırlatarak, bakanlık olarak hedeflerinin bu konuda hazırlayacakları tasarıyı Meclis tatili sona ermeden, Meclis’e sevk etmeyi planladıklarını ifade etti. 

“Sendikacılar, aceleci davrandı”
Sendikacıların 2 Eylül’de açlık grevine başlayacaklarını duyurduklarını, bu konuda ‘aceleci’ davrandıklarını dile getiren Gürpınar, “yasal düzenleme çalışması, sendikacıların açlık grevine gireceklerini duyurmasının ardından başlanmadı, gündeme alınmadı. Kriz, Temmuz ayında ortaya çıkmıştı. Biz bu günden itibaren temaslarda bulunduk, Başsavcılıkla ve Sayıştaylıkla görüştük. Gelinen noktada soruna kaynaklık eden Yasa’nın tadil edilmesi gerektiği düşüncesine vardık” dedi.
Gürpınar, önümüzdeki hafta başında ilgili sendikalarla bir araya geleceklerini ve çalışmaları paylaşacaklarını açıklayarak, sendikacıların yürürlükte olan Yasa’yı yargıya taşımamasının da ciddi eksiklik yarattığını dile getirdi.
Gürpınar, yapılacak toplantılar sonrasında sendikacıların ikna olacaklarına inandığını da belirtti.

“İta amirleri sorumlu tutulabilir”
Gürpınar, Yasa’nın 1 Ocak 2011 yılından itibaren yürürlükte olduğunu ve ödeneklerin ödendiğini hatırlatarak, Sayıştaylık tarafından gönderilen genelgede bu ödeneklerin ödenemeyeceğini belirttiğini, buna rağmen ita amirlerine bu ödeneklerini neden ödediklerini ya da verilen ödeneklerin devlete geri verilmesi konusunda hiçbir talepte bulunmadığını kaydetti.
“Bundan sonraki dönemde böyle bir talebin olmayacağı anlamına gelmiyor. Genelge yayınlanmamış dahi olsa yasa yürürlükteydi. Bu durumda ileri dönemde bir ihtimal olarak ödemelerden ita amirleri sorumlu tutulabilir” şeklinde konuşan Gürpınar, “Yasa tadilatı içerisinde buna da gereken önemi vermek gerekiyor. Yükümlülük işçilere dönük olması bu ihtimali bertaraf etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Genelge neden yayınlandı?
Gürpınar, Sayıştaylık tarafından yayınlanan Genelge’nin nasıl ortaya çıktığına dair bilgi verdi. Mağusa Belediyesi’nde emekliliği gelen bir personelle ilgili dosyanın Sayıştaylığa aktarıldığını dile getiren Gürpınar şöyle konuştu: “bu dosya incelendiğinde söz konusu çalışanın kıdem tazminatı yönünden 2011 yılı sonrasında ödenemeyeceği noktası ortaya çıkıyor. Bu konuda Sayıştay doğrudan doğruya karar almak istemiyor. Konuyu Başsavcılığa aktararak, görüş istiyor. Başsavcılık yaptığı incelemelerin ardından Yasa’daki ilgili madde gereğince 13. maaş dışında ödenen ödeneklerin ödenmesinin yasal olmadığını belirtiyor. Sayıştaylıkta bunun üzerine bir genelge yayınlıyor. Ancak, 3,5 yıldır bu ödenekler ödenmekteydi. O güne kadar bu konunun neden kriz haline gelmediği ayrı bir değerlendirme konusudur”

Bu haber toplam 2350 defa okunmuştur