1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Sayıştay uygun bulmadı,  başkan ‘yanlış uygulamayı’ durdurmadı!
Sayıştay uygun bulmadı,  başkan ‘yanlış uygulamayı’ durdurmadı!

Sayıştay uygun bulmadı,  başkan ‘yanlış uygulamayı’ durdurmadı!

Mağusa Belediyesi’nde ‘istihdam tartışmalarına’, 71 taşeron işçi sorunu eklendi. Başkan Arter: "Sayıştay'ın uygun değil kararı var ama…"

A+A-

İstihdam tartışmalarıyla gündemden düşmeyen Mağusa Belediyesi’nde bu kez ‘71 taşeron işçisiyle’ ilgili sıkıntı yaşanıyor. Sayıştay Başkanlığı, Mağusa Belediyesi’nde hizmet veren 71 taşeron işçi uygulamasını UYGUN BULMADI, YENİDÜZEN'e konuşan belediye başkanı İsmail Arter “Yanlış uygulama olduğunu bildiğim halde belediyede hizmetlerin aksamaması için işçileri durdurmadım” dedi.

Ayşe GÜLER

Sayıştay Başkanlığı, Mağusa Belediyesi’nde hizmet veren 71 taşeron işçi uygulamasını UYGUN BULMADI, başkan İsmail Arter “Yanlış uygulama olduğunu bildiğim halde belediyede hizmetlerin aksamaması için işçileri durdurmadım” dedi.

Belediyede bir taraftan ‘yeni personel istihdamı’ ile ilgili tartışmalar devam ederken, Sayıştay raporuna rağmen uygulamanın devam etmesi yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Öte yandan Haziran 2014’te memur, işçi ve taşeronlarla birlikte 340 olan belediye personelinin 480’e yükseldiği, 170 yeni istihdamın da yapıldığı iddia ediliyor.

Belediyede 72 kişinin ‘hizmet alımı’ adı altında sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımı yapılmadan KAYITSIZ çalıştırıldığı da öne sürülüyor.

ARTER:  “TAŞERON İŞÇİLERİNİN USTALAR DURDURULACAK”… YENİDÜZEN’e konuşan Arter, bütçedeki büyümeyi de düşünerek 71 taşeron işçilerinin ustalarının işine son verileceğini kaydederek, “Personel ile çalışmak isteyenler belediyede geçici işçi statüsüne geçerek, belediyede çalışacak. Bunu meclis ile de paylaştık” dedi.

270 bordrolu çalışan, 338’e yükseldi…

Son 2 yılda 30 kişi belediyeden emekli olurken, bu sürede bordrolu ödenen işçi ve memur sayısında artış yaşandığı öne sürülüyor. 
2014 yılında toplamda 270 kişi bordrolu olarak belediyeden maaş alırken, Ocak 2017’de bu sayının 338’e yükseldiği iddia ediliyor.


Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter:
“Sayıştay 71 taşeron işçi uygulamasını UYGUN BULMADI, yanlış olduğunu bildiğim halde durdurmadım”

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Sayıştay Başkanlığı’nın belediyede hizmet veren 71 taşeron işçi uygulamasını UYGUN BULMADIĞINI ancak hizmetlerin aksamaması için, yanlış uygulama olduğunu bildiği halde bu işçileri durdurmadığını açıkladı.

YENİDÜZEN’e konuşan Arter, “Geçtiğimiz dönemden 11 tane taşeron ustasının altında, hizmetlerinin aksamaması için, yanlış uygulama olduğunu bildiğim halde durdurmadım. Ancak Sayıştay Başkanlığı’ndan rapor gelmesini bekledim, burada bir sıkıntı var” şeklinde konuştu.

Arter, söz konusu çalışanlara yönelik uygulamayı Sayıştay Başkanlığı’nın UYGUN BULMADIĞINI, buna rağmen yatırımlarıyla ilgili hiçbir sıkıntının yaşanmadığını da dile getirdi.

“Bu konuyu Meclis’e götürdüm, tartıştım. Yasa var, personel masraflarının belediye gelirlerinin yüzde 50’sinin üzerine çıkmayacağını işaret ediyor” diyen Arter, şu anda Mağusa Belediyesi’ndeki bu oranın yüzde 47-48 olduğunu kaydetti.

“Ustaların işine son verilecek”

Arter, bütçedeki büyümeyi de düşünerek 71 taşeron işçilerinin ustalarının işine son verileceğini kaydederek, “Personel ile çalışmak isteyenler belediyede geçici işçi statüsüne geçerek, belediyede çalışacak. Bunu meclis ile de paylaştık” dedi.

İstihdam verileri…

Göreve geldiği günden bugüne istihdam verilerini YENİDÜZEN ile paylaşan Arter,belediyede 102 geçici işçi istihdam ettiklerini, 3 kişinin de sözleşmeli olarak belediyede hizmet verdiğini kaydetti.

Arter, geçici personelleri Belediye Personel Yasası altında çıkması gereken Sınav Tüzüğü’nün hazırlanmamasından dolayı kadrolayamadığını da ifade ederek, şöyle devam etti: “Geçici personeller, belediyede işleri yürütebilmek ve şehre hizmet verme adına şube amirlerinin belirlediği ‘personel ihtiyacı’ doğrultusunda 3 aylık olarak istihdam edildi”

Arter, ‘geçici personel’ ile ilgili Sayıştay Başkanlığı’ndan da görüş aldıklarını sözlerine ekledi.

 “30 gündelik işçi”

Öte yandan hizmet alımı altında 30 kişinin de gündelik işçi olarak hizmet verdiğini belirten Arter, “Eğer sigortası yok, ihtiyat sandığı yok derseniz belki gündelikçilerde olabilir. Çünkü bunlar gündelikçidir. 1 hafta işler, 3 gün işler, 5 gün işlemez... İhtiyaç olduğunda çağırırız, mevsimlik çağırırız sonra giderler. Eğer bu işçilerle beğenilirse geçicilerin içerisinde uygun bir yer varsa oraya aktarılır”

Arter, belediyede 53 personelin emekliye ayrıldığını, şu anda 4 kişinin de emeklilik başvurusunda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

 

Bu haber toplam 3356 defa okunmuştur