1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Seçim sonrası süreç nasıl ilerleyecek
Seçim  sonrası süreç nasıl ilerleyecek

Seçim sonrası süreç nasıl ilerleyecek

Bu süreçte mevcut hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı’na sunması gerekiyor ancak yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı’nca atanıncaya kadar mevcut hükümet göreve devam edecek.

A+A-

YSK’nın ülke barajı olan yüzde 5’i geçen partileri Resmi Gazete’de ilan etmesinin ve kesinleşmemiş resmi sonuçları Resmi Gazete’de yayımlatmasından sonra itiraz süreci başlayacak.
Olası itirazların değerlendirilmesinden ve sonuçların kesinleşmesinden sonra seçimi kazanan milletvekilleri Resmi Gazete’de ilan edilecek.

Bu süreçte mevcut hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı’na sunması gerekiyor ancak yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı’nca atanıncaya kadar mevcut hükümet göreve devam edecek.
Anayasa’ya göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekilliği genel seçiminin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonraki 10’uncu gün saat 10.00’da kendiliğinden toplanacak. Meclise, toplantıda hazır bulunan en yaşlı milletvekili başkanlık edecek. En genç 2 milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirecek.
Milletvekilleri bu ilk toplantıda ant içecek.

HÜKÜMETİN KURULMASI SÜRECİ

Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verecek. Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini alan her milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü…
Görevi alan grup başkanı veya milletvekilinin önerisine göre bakanlar Cumhurbaşkanı’nca atanacak. Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabiliyor.
Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı’nca atanıncaya kadar mevcut hükümet devam edecek.
Cumhurbaşkanınca atanan Bakanlar Kurulunun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak. Bakanlar Kurulunun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak ve ardından güvenoylamasına gidilecek.
Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten iki tam gün sonra oylama yapılacak. Anayasa’ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor

19 NİSAN 2009 SEÇİMLERİ


19 Nisan 2009’da yapılan seçimlerde UBP 50 sandalyelik meclisin salt çoğunluğu olan 26 milletvekili sayısına ulaşırken, CTP 15 milletvekili, DP 5, TDP ve ÖRP ise 2’şer milletvekilliği almıştı.
Katılım oranının % 81.70 olduğu 2009 seçimlerinde partilere göre oy, oranları ve bu orana göre çıkardıkları milletvekili sayısı şöyle olmuştu:


• UBP %44,07  - 26,
• CTP %29,25 - 15,
• DP %10,65 -  5
• TDP %  6,87 -  2

Bu haber toplam 3283 defa okunmuştur