1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Seçime son bir hafta
Seçime son bir hafta

Seçime son bir hafta

Seçmenler sandık başına giderek yerel yönetimler yanında anayasa değişikliği için de oy verecek.

A+A-

KKTC halkı, 29 Haziran’da düzenlenecek Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi’yle 4 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmeye hazırlanıyor. Seçmenler, tam bir hafta sonra, bir kez daha sandık başına giderek, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyelerini seçerken, aynı günde, Anayasa değişikliği için de oy verecek. 29 Haziran yerel seçimlerinde 5 ilçede 28 belediye başkanlığı ve toplam 272 meclis üyeliği için oy kullanılacak.

28 belediye başkanlığı için 106 aday yarışacak
Ülke genelindeki 237 muhtarlıktan 64’ünde tek aday olduğu için 29 Haziran’da 173 muhtarlık için seçime gidilecek. Aynı gün ayrıca 4’ten fazla ihtiyar heyeti üyesi adayı bulunan yerlerde de seçim yapılacak. KKTC genelindeki 948 ihtiyar heyeti üyeliğinden bir kısmı yeter sayıda aday olduğu için seçilmiş sayılmıştı.

Ülke tarihinde ilk kez şeffaf sandık
29 Haziran yerel seçimlerinde ve halkoylamasında ülke tarihinde ilk kez şeffaf sandık kullanılacak. Şeffaf sandık sayısı 670 olacak. 28 belediyede başkanlık için aday olan 106 kişi arasında sadece 3 kadın aday var. DP-UG Girne Belediye Başkan adayı Başak Tekerek, CTP-BG İskele Belediye Başkan adayı Bilen Sayılı Bozkırlı ve Serdarlı Belediyesi bağımsız adayı Vijdan Karagözlü 29 Haziran’daki seçimin 3 kadın adayı oldu.

Halen görev yapan başkanların 26’sı yeniden aday
KKTC’nin 28 belediyesinde halen görev yapan başkanlardan 26’sı, 29 Haziran seçimlerinde seçmenlerden yeniden görev talep ediyor. Serdarlı Belediye Başkanı Mehmet Kerimoğlu ve geçen yıl geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut dışındaki başkanlar, yeniden aday oldu. Belediye başkanlığına aday olanlar arasında halen milletvekili olan bir kişi de var. DP-UG İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, bu kez İskele Belediye Başkanlığı için seçmenden oy istiyor.

En fazla aday İskele’de
KKTC genelindeki 28 belediyede en fazla aday İskele Belediye Başkanlığı için çıktı. İskele Belediye Başkanlığı’na talip olan 7 aday var. İskele’yi, 6 adayın yarıştığı Lefkoşa Türk Belediye Başkanlığı izliyor. İnönü Belediyesi için ise, tümü de bağımsız 3 aday yarışıyor. İnönü’de partilerin desteklediği adaylar olmakla beraber, tümü de seçim yarışına bağımsız olarak katılıyor. 29 Haziran seçimlerinde, siyasi partilerin ittifakları yanında bağımsız aday olanlara destekleri dikkat çekiyor.

Propaganda
Seçime bir hafta kala, tüm partiler ve adaylar, seçmenlerle birebir iletişim kurdukları ziyaretler yanında medya, sosyal medya ve mitinglerle propaganda çalışmalarını sürdürüyor. Propaganda süresi seçimden bir gün önce yani 28 Haziran’da tamamlanacak. Yol kenarlarındaki reklam panoları, seçime özel web sayfaları, broşürler de propaganda yöntemleri arasında yer alıyor. CTP-BG, yerel seçim propagandasını “yıldızlı belediyeler”, “belediyecilik hedef işi, başarmak bizim işimiz”, “Her kentimizi yıldızlı belediye yapmaya geliyoruz”, “belediyecilik kalite işi, yükseltmek bizim işimiz” sloganlarıyla yürütüyor. Ana muhalefet UBP, “Geçmişte izimiz, geleceğe sözümüz var”, “hak ettiğin hizmet, hak ettiğin değer”, “Yaşayan kentler, yaşatacak kentler; değer veren ellerde değer buluyor kentler”, Verecek sözümüz, tutacak gücümüz var” sloganlarını belirledi.
DP-UG, “Şimdi hizmet zamanı, şimdi değişim zamanı” ve “Mutlu yarınlar için beldene bir iyilik yap” ana sloganı etrafında sloganlar kullanıyor. DP-UG, başkent Lefkoşa’da ise “Takım Lefkoşa”yı ön plana çıkardı. TDP; BKP ve Baraka Kültür Merkezi ittifakıyla girdiği yerel seçim yarışında “Demokratik kentler, nitelikli şehirler” temalı sloganlar; başkent Lefkoşa’da ise “Değişim Haziran’da... Şüphesiz Harmancı... Biz hazırız, şimdi sen söyle Lefkoşa” sloganını kullanıyor. Seçime katılan bağımsız adaylar da kendi sloganlarıyla seçmenden oy istiyor.

Meclis’ten anayasa değişikliği konusunda broşür
Seçmenler, 29 Haziran’da sandığa giderken, Cumhuriyet Meclisi’nden oy birliğiyle geçen 21 maddelik Anayasa değişikliği için de “evet” veya “hayır” diyecek. Cumhuriyet Meclisi, 29 yıl sonra değişmesi gündeme gelen KKTC Anayasası’nın 21 maddesinin neler olduğunu özetleyen bir broşür hazırladı. Broşür, bugün bazı gazetelerle birlikte dağıtılarak halkın bilgilendirilmesi amaçlandı.


-------------------------------------------------------


CTP-BG: “Yıldızlı belediyeler”

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) MYK üyesi ve Yerel Yönetimler Sekreteri Hakan Kuntay, “yıldızlı belediyeler, yaşanası kentler” ve “belediyecilik vizyon işi, başarmak bizim işimiz” ana sloganı etrafında kampanya yürüttüklerini söyledi. Kuntay, 28 belediyenin 26’sında aday gösteren CTP-BG’nin Tatlısu’da bağımsız aday Kadir Çelik; İnönü’de ise bağımsız aday Ali Öncü’ye destek verdiğini ve 174 de meclis üyeliği adayıyla seçimde yer aldığını açıkladı. Kuntay, meclis üyeliklerinde kadın aday oranının yüzde 30’larda; yaş ortalamasının da 30’un altında bulunduğunu ve genç adayların dikkat çektiğini ifade etti. Kampanyanın yüzde 80’ini yerli ve parti kaynakları, yüzde 20 kadarını da Türkiye’den bir ajanstan profesyonel hizmet alarak sürdürdüklerini ifade eden Kuntay, kurumsal kimliği öne çıkararak bir manifesto ortaya koyduklarını belirtti. Kuntay, CTP-BG’nin geçmişten gelen yerel yönetim anlayışının “yıldızlı belediyelerle standart olduğu görüşünü ifade ederek, tüm belediyelerdeki anlayışta kalitenin yükselmesini hedeflediklerini kaydetti.
Ülkede siyasete ve mitinglere eskisi kadar ilgi olmadığını ancak son hafta tüm ilçe merkezlerinde “büyük” mitingler düzenleyeceklerini belirten Hakan Kuntay, halen CTP-BG’li belediye başkanları tarafından yönetilmeyen belediyelerin batak durumda bulunmasının tesadüf olmadığını savundu.

Kuntay, “yıldızlı belediyeler” anlayışıyla şeffaf, hesap verebilir yönetimleri öne çıkardıklarını ve popülist yaklaşımlardan uzak durduklarını kaydederek, seçmenlerin oy verirken adayların sözlerinin hayali olup olmadığına iyi bakmasını istedi.
Başkent Lefkoşa’nın asla eski günlere dönmemesi için hayalciliğe yer olmadığını kaydeden Hakan Kuntay, bu nedenle ayakları yere basan, popülizmden uzak projeler ürettiklerini, hata yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Anayasa için broşür

Kuntay, 29 Haziran’da Anayasa değişikliği için yapılacak halkoylaması konusunda da çalışmalar yürüttüklerini ve halkı bilinçlendirmek için broşürler dağıtacaklarını; medya yoluyla da bilgilendirmelerin sürdüğünü anlattı.
Hakan Kuntay, halkın “evet” demesini istedikleri Anayasa değişikliklerini demokrasi ve sivilleşme adına çok önemsediklerini de sözlerine ekledi.

UBP’nin ana sloganı “Yaşanacak kentler”

Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Basın Sorumlusu Hüseyin Çobanoğlu, seçim kampanyasını KKTC’deki iki ajanstan profesyonel hizmet alarak sürdürdüklerini, “yaşanacak kentler” ana sloganıyla ülkeye ve halka verdikleri değeri vurguladıklarını söyledi. Sadece büyük kentlerde mitingler düzenlediklerini ve düzenleyeceklerini kaydeden Çobanoğlu, 24 belediye başkan adayı ve 272 belediye meclis üyesi adayıyla yarışta yer aldıklarını; bazı belediyelerde ise bağımsız adayları desteklediklerini ifade etti. Çobanoğlu, parti web sitesi yanında sosyal medyayı kullanarak da propaganda çalışmalarını yürüttüklerini, Anayasa konusunda ise özel bir kampanya yürütmediklerini belirtti.

DP-UG 17 belediye başkan adayı için yarışıyor

Demokrat Parti - Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Erol Aktoprak, 17 belediye başkan adayı çıkardıklarını ve 6 yerde de bağımsız adayları desteklediklerini hatırlatarak, “24 beldede meclis üyeliği adaylarımız var, 7 beldede başkan adayımız yok ama meclis üyeleriyle yarışıyoruz” dedi.

DP-UG’nin seçim propagandasını 5 farklı ekip ve reklam ajanslarıyla, bölgelerin ve adayların özelliklerine göre farklı kampanyalarla sürdürdüğünü anlatan Aktoprak, ana temalarının “geleceğin kentleri ve hizmet” olduğunu vurguladı. Aktoprak, önümüzdeki günlerde mitingler düzenleyeceklerini de açıkladı.

Aktoprak, DP-UG’li başkanlar dışındakilerle yönetilen pek çok beldedeki halktan kendilerine memnuniyetsizlik ifade edildiğini, bunların iyi hizmetle giderilebileceğini söyleyerek, “Geleceğin kentleri bizim için önemli” dedi.
Belediye hizmetlerinin sadece çöplerin toplanması, kanalizasyon, aydınlatmadan oluşmadığını kaydeden Mehmet Erol Aktoprak, “İnsan hayatının etkilendiği yerel hizmetlerin, sosyal etkinlikler, ekonomik katkı, beldelere kimlik kazandırma, marka değeri kazandırma ve insanların daha mutlu hissetmesi için bir yerel yönetim anlayışımız var. Bunu ön plana çıkarıyoruz” diye konuştu.
Kaç kadın adayları olduğu yönündeki soruyu yanıtlayan Aktoprak, Girne Belediye Başkan adayları Başak Tekerek yanında 49 da meclis üyesi adayı kadın bulunduğunu ifade etti; “Çok daha yukarıda olmalıydı ama sadece bizim istememizle olmuyor” dedi.
Aktoprak, Anayasa değişikliği konusundaki halkoylaması için ise radyo-TV konuşmaları dışında aktif bir kampanyaları olmadığını bildirdi.

TDP, bölge ziyaretleri ağırlıklı çalışıyor

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, seçim çalışmalarını ziyaretlerle sürdürdüklerini; kendisinin ve merkezi yöneticilerin aday çıkarılan veya desteklenen her bölgeyi ziyaret ettiğini söyledi. Ziyaretlerde halka projeleri anlatıp adaylar için destek istediklerini kaydeden Özyiğit, sorunları saptayıp öngörülerini bıkmadan usanmadan anlattıklarını belirtti.
TDP, BKP ve Baraka Kültür Merkezi’nin ittifakıyla, 5 belediyede (Lefkoşa, Gazimağusa, Güzelyurt, Girne, Lefke) TDP amblemi altında seçimde yarıştıklarını; 3 belediyede (Beyarmudu, Mehmetçik ve Serdarlı) partili olduğu halde bağımsız yarışan adayları desteklediklerini ifade eden Cemal Özyiğit, toplam 14 beldede de meclis adayları bulunduğunu; bunların 4’ünün BKP; 10’unun TDP amblemi altında yarıştığını; adaylar arasında Baraka’ya yakın çevrelerden de adaylar olduğunu anlattı.

Seçim sloganlarının “Beldeler bizi çağırıyor”, “Sen söyle Lefkoşa”, “Çağdaş kentler, nitelikli şehirler”, “Birlikte başaracağız”, “Değişim dönüşüm zamanı” gibi sloganlardan oluştuğunu belirten Özyiğit, büyük miting düzenleyip düzenlememeye önümüzdeki günlerde karar vereceklerini; ancak vatandaşların mitinglere ilgisi olmadığını gözlemlediklerini dile getirdi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, propaganda çalışmaları için ekipler kurduklarını, bazı bölgelerde profesyonel hizmet de aldıklarını kaydetti.
Kadın aday sayısı konusundaki sorular üzerine Cemal Özyiğit, tüzük gereği adayların yarısının kadın olması gerektiğini; tüm beldelerde de kadın adayların bulunduğunu ve bunu olabildiğince teşvik ettiklerini anlattı.

“Anayasa için kampanya yürütülmeyecek”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Anayasa değişikliği konusunda kampanya yürütmeyeceklerini de açıkladı. Olumlu unsurlar olmakla birlikte Anayasa’da geçici 10. madde ve vicdani ret konularında eksikler gördüklerini ifade eden Özyiğit, Anayasa değişikliği çalışmalarına başından itibaren katılıp katkı yaptıklarını ve son kertede vatandaşın karar vermesini istediklerini söyledi.
Cemal Özyiğit, “Anayasa için bir kampanyamız yoktur, olmayacak da” diyerek, kamuoyuna “evet” veya “hayır” demeleri yönünde bir çağrı yapmayacaklarını; gerekli değerlendirmeyi vatandaşların yapacağını kaydetti.

İzcan: “İttifak başarılı oldu”

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan da, BKP, TDP ve Baraka ittifakıyla beraber hareket ettiklerini söyleyerek, bölge ziyaretleri, broşür dağıtımı, halkla sohbet toplantıları, kokteylli müzikli aday tanıtım etkinlikleri gibi etkinliklerle kampanyanın iyi gittiğini söyledi.
Medya ve internet üzerinden de “çok etkili” bir kampanya yürüttüklerini ifade eden İzcan, propaganda için yerel bazı kuruluşlardan profesyonel hizmet aldıklarını; kamuoyu yoklamalarını dikkate alıp eksiklerini gidermeye çalıştıklarını kaydetti ve “İttifak başarılı olmuştur. Yalnız başımıza ulaşamayacağımız bir destek var, son güne kadar çalışacağız” dedi.

BKP Genel Başkanı İzcan, partisinin Güzelyurt, Lefke, Gönyeli, Değirmenlik belediyelerinde meclis üyeliklerine aday gösterdiğini; geri kalan yerlerde de TDP listelerine destek verdiklerini, adaylar arasında BKP’liler bulunduğunu; kadın aday oranında yüzde 50’lere ulaştıklarını ve meclis üyeliği adaylarının sıralamasında bir kadın-bir erkek sırası izlediklerini belirtti. İzcan, genç adayların da fazla olduğunu ifade etti.
İzcan, BKP’nin Anayasa’ya “hayır” diyen ilk parti olduğu ve bu konuda önderlik yaptıkları görüşünü belirterek, halkın referandumda neden “hayır” demesi gerektiğini, halkı bekleyen “tehlikeleri” anlatmak için çalıştıklarını ve destek gördüklerini savundu.

YKP: “Başka bir Lefkoşa mümkün”

YKP Örgütlenme Sekreteri Murat Kanatlı, “Ortak Muhalefet Alanı” olarak sadece Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na ve 22 meclis üyeliğine aday gösterdiklerini; ana sloganlarının da “Başka Bir Lefkoşa mümkün” olduğunu söyledi.

Propaganda çalışmalarını bildiri dağıtımı, ev ziyaretleri, çemberlerde pankart tutma gibi çalışmalarla sürdürdüklerini, tamamen kendi olanaklarını kullandıklarını ifade eden Kanatlı, sivil toplum örgütlerine yönelik ziyaretleri ise samimi bulmadıkları için yapmama kararı aldıklarını kaydetti. Kanatlı, “Çünkü tüm örgütlere usul gereği destek verdiklerini söylüyorlar, biz kampanya öncesi BES’i ziyaret ettik ve görüş alışverişi, yaptık ama seçim amaçlı örgüt ziyareti yapmayacağız. Zaten pozisyonlarını biliyoruz” dedi.Kanatlı, şu ana dek Lefkoşa’nın 5 bölgesinde “mahalle forumları” düzenleyerek, halkın nabzını tuttuklarını; şikayet ve beklentileri aldıklarını anlattı.

Murat Kanatlı, 22 meclis üyeliği adayından 9’unun kadın olduğuna, ekiplerinde gençler yanında daha önce çeşitli belediyelerde görev yapmış deneyimli kişiler de bulunduğuna dikkat çekti.

YKP Örgütlenme Sekreteri Murat Kanatlı, partisinin Anayasa referandumu için “hayır” kampanyası yürüttüğünü ve bunu seçim çalışmalarıyla beraber devam ettirdiklerini kaydetti.

Kanatlı, partisinin izleme komitesinin, LTB Meclisi içinde “ciddi” muhalefet eksikliği olduğunu gözlemlediğini ve “adaylarının karşı sesi örgütleyebilecek nitelikte kişilerden oluştuğunu” ifade etti.

Murat Kanatlı, seçim için yaptıkları harcamanın 4-5 bin TL kadar olduğunu ve tamamen kendi imkanlarını kullandıklarını belirterek, “gönüllülere” teşekkür etti.

Anayasa değişikliklerine “hayır” diyenler

BKP, YKP, Baraka, KTÖS, Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği, Devrimci Komünist Birlik, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Anayasa değişikliğine “hayır” diyeceğini açıklamıştı.
KSP ise, Anayasa değişikliği referandumunu boykot edeceğini açıklamıştı.

(tak)

Bu haber toplam 2000 defa okunmuştur