1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Seçimin ardından Dipkarpaz
Seçimin ardından Dipkarpaz

Seçimin ardından Dipkarpaz

“CTP, UBP ve DP’den oluşan bir meclisimiz var ve siyasi kimliğinizi unutacaksınız dedim”

A+A-

Ülkenin güzide beldelerinden olan Dipkarpaz’da yeni Başkan Suphi Coşkun ile yepyeni bir dönem başladı

 

Didem MENTEŞ

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, peşkeş çekilen belediyeye ait yerleri ve deniz sahillerinin geri alınması için hukuk mücadelesi başlattığını açıkladı.
Dipkarpaz tarihinde ilk kez Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG)’e mensup bir belediye başkanı ile yola çıktı. Bayrak yarışında bir ilki başaran Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, seçimin ardından görevi devraldı. ‘Borçlu belediyeler’ arasında yer alan Dipkarpaz Belediyesi’ni bataktan kurtarmak için mücadeleye başlayan Suphi Coşkun, 4 yılda yapmayı planladığı hedeflerini YENİDÜZEN’e anlattı. Öncelikle önceden peşkeş çekilen belediyeye ait yerleri ve deniz sahillerinin geri alınması için hukuk mücadelesi başlattığını belirten Coşkun, seçim öncesi grevde olan Dipkarpaz Belediyesi çalışanlarının sorunlarını gidermek amacıyla düğmeye bastığını dile getirdi. Suphi Coşkun, ilk olarak 8 kişiden oluşan Belediye Meclis Üyelerini toplayarak, siyasi kimliklerini bir tarafta bırakarak, sadece Dipkarpaz ve Kaleburnu halkı için hizmet vermeye çalışacaklarını belirterek, “her şey halkımız için” dedi.

“Belediye berbat durumda”

Seçimin ardından bayrak yarışını Dipkarpaz ve Kaleburnu halkının kazandığını vurgulayan Suphi Coşkun, görevi devir alır almaz belediyenin sorunlarıyla karşılaştığını ve ‘berbat’ bir yapıyla yüzleştiğini söyledi. Geçmişte Meclis Üyesi olduğu dönemlerde, eski başkanın tek başına kararlar aldığını hatırlatan Suphi Coşkun, “az çok belediyenin durumunu tahmin ediyordum ancak başkan olduğum zaman çok berbat durumda olduğumuzu gördüm” dedi.
Özellikle seçim döneminde Dipkarpaz Oteli ve deniz sahillerinin peşkeş çekildiğini söyleyen Suphi Coşkun, göreve geldiği günden itibaren peşkeş çekilen yerlerin geri alınabilmesi için yasal yollara başvurduğunu ve hukuk yoluyla mücadele etmeye başladığını vurguladı.

“İşçilerim önemli”

Seçim öncesi greve giren Dipkarpaz Belediyesi çalışanların durumunun da bilincinde olduğunu ancak sadece şimdilik merhabalaşabildiğini aktaran Coşkun, 4 yıl boyunca ailesiyle birlikte emek veren işçilerin yanında olacağına, dostça ve kardeşçe ilişkiler kuracağını dile getirdi. “Her şeyden kısıtlayabilirim ancak çalışanların sosyal haklarını ve maaşlarını imkanlar dahilinde ödemek düşüncesindeyim” diyen Suphi Coşkun devletten alınacak bütçeyle bunu sağlamak düşüncesinde olduğunu ifade etti.

“2 milyon 600 bin TL’ye yakın borç”

Coşkun, eski başkan Mehmet Demirci’nin seçim öncesi ‘borcumuz yoktur’ söylemlerinin ise doğru olmadığını belirten Coşkun, kesin olmamakla birlikte 2 milyon 600 bin TL’ye yakın belediyenin borcu olduğunu dile getirdi. Coşkun, “bu borcun içinde elektrik, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı gibi borçlar bulunuyor. En çok da beni şaşırtan ise TC Elçiliği tarafından karşılanan ‘yol süpürme aracı’ için 100 bin TL aktarılmış ve bir traktör alımı için de bir para ayrılmış. Ancak şuan ortada ne bir araç var ne de para var. Avukatımızla beraber bunları araştırıyoruz. Hukuken tüm veriler ortaya çıktıktan sonra bunları basın yoluyla paylaşacağız. Ama Dipkarpaz ve Kaleburnu halkı 30 Haziran’da nasıl bir belediyeyi devir aldığımı tüm şeffaflığıyla bilecek ve 4 sene sonra da nasıl devir edeceğimi de aynı şeffaflıkla göstereceğim. Şeffaf bir yönetimle halkıma her şeyi göstereceğiz” dedi.

“Projeleri 4 yıla yayacağız”

İlk etapta halkından 3 ila 6 aylık bir zaman istediğini çünkü 10 proje yerine yapabilecek 5 projeyle çıkacağını söylediğini hatırlatan Suphi Coşkun, projeleri 4 yıla yayarak yapacağını vurguladı.
“Berbat bir durumda olan belediye aldığım için hayal kırıklığına uğradım bu nedenle projelerimde biraz gecikme olabilir” diyen Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Suphi Coşkun, 4 yıl içinde projelerini yapacağını aktardı. Suphi Coşkun, “kadının olmadığı bir yerde başarı elde edilmez” diyerek ilk etapta GAÜ’nün kampusunun bulunduğu yere kadınlara yönelik bir kafeterya açacağını ve Kaleburnu gençleri için de bir halı saha yapmayı düşündüğünü belirtti. 

“Yatırım vizyon işi”

Yatırım konularında kişinin vizyonu olması gerektiğine değinen Coşkun, şunları söyledi: “Gerek Hükümetten gerek Elçilikten bir yardım alıyorsanız, örneğin 5 lira alıyorsunuz ve yatırıma dönüştürdüyseniz bu 6 ya da 7 lira ile olmaz. Bunu geriye dönük halka nasıl yansıtabilirsiniz? Ne yazık ki ülkemizde şuan olan siyaset, seçimlere yakın üç teneke çimento iki kepçe kum alınarak gidip atılıyor. Yatırım yapıldı diye söyleniyor ancak bunun ne gibi yatırımı olacak ki. Ama benim yapacağım yatırımlar kesinlikle belediyeye yönelik kâr amaçlı yatırımlar olacak. Bunu ticari amaçlı düşünmüyorum. Kâr olarak dönerse bundan halk faydalanacaktır” dedi.

“En büyük sorun işsizlik”

Bugün Dipkarpaz’daki en büyük sorunun ‘işsizlik’ olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Suphi Coşkun, şunları aktardı: “Şu an mevcut olduğum partiler adına söylemiyorum ama 1976 yılından bugüne kadar siyasal partiler hep insanları böl-parçala yaparak, ayırım yapmış. Ben geçen gün Belediye Meclis toplantısında söyledim. CTP, UBP ve DP’den oluşan bir meclisimiz var ve siyasi kimliğinizi unutacaksınız dedim. Ben sadece meclis üyelerimle hareket etmeyeceğiz, halkımla birlikte edeceğim. İster genç ister kadın ister başka biri olsun belki bizim göremediğimiz şeyleri görerek proje sunabilecek. Tüm projelere açığız ama bizler burada Dipkarpaz’ı yaratma peşindeyiz. Burada siyasi partileri ikinci sınıfa atıp, halkı birinci sınıfa yerleştirme derdindeyim. Sadece ticari gelirleri 5- 6 kişinin eline bakacak şeklinde bir sistem yaptırmayacağım”

“Peşkeş çekilen yerler geri alınacak”

Şu anda Dipkarpaz ve Kaleburnu sakinlerinin bölgede denize girecek bir alanları olmadığını söyleyen Suphi Coşkun, belediyeye ait yerlerin siyasi uğruna peşkeş çekildiğin aktardı. “Koltuğuma mal olsa da hukuk çerçevesinde verilen yerleri geri alacağım” diyen Suphi Coşkun, iş sahası kapalı olan bir yerde bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi. Dipkarpaz’da Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı olanlar dışında geriye kalan halka ekmek sağlanamadığını kaydederek, 30 sene önce deniz sahilinde kafeterya açan kişiye izin verilemezken, UBP kurultayı döneminde peşkeş çekilen deniz kenarlarına ‘tarım iş gücü’ olarak ‘izin’ verildiğini söyledi. Dipkarpaz ve Kaleburnu halkı olarak ön plana çıkacaklarını da vurguladı.

“Sağlık konusu da birinci hedeflerden”

Vatandaşlar biraz sabırlı olmalarını rica ediyorum. Söyleyip de yapamayan bir başkan olmak istemiyorum. Vatandaşım bilsin ki, onların düşündüğünün fazlasını da düşünüyorum, ihtiyaçlarının ne olduğunu da biliyorum. Ama emin olsunlar ki sorunların üzerine gidip, imkanlar dahilinde ne olursa yapacağız. Sağlık konusunda da benim en az birinci hedeflerimden bir tanesidir.
Son olarak her şey Dipkarpaz ve Kaleburnu için…

Vatandaşlar ‘iş’ istiyor

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan bölge halkı ise işsizliğin büyük sorun olduğunu belirterek, belediyeye ait yerlerin geri alınmasını ve iş olanaklarının sağlanmasını istedi. Gençlerin vakit geçirebileceği gençlik merkezinin de yeniden faaliyete geçmesini bekleyen vatandaşlar, kadınlara yönelik merkezlerin de açılmasını istedi. Özellikle belli bir saatten sonra köyde doktor bulunmamasını üzüntüyle aktaran vatandaşlar, her daim bulunabilecek doktor sağlanmasını talep etti.

Nurullah Güngör:

“Yeni belediye başkanından iyi şartlar sağlayabilecek hizmetler bekliyorum. Bölge kırsal bir bölge olduğu için her şeyden mahrumuz. 35 seneden beri köyde kalıcı bir doktor yok. Doktor mesai çalışıyor ve belli bir saatten sonra doktor bulamıyoruz. Acil bir durum yaşandığından Yeni Erenköy’e gitmek zorunda kalıyoruz. Online bir sistem getirilmesi gerekir. Köyümüzün çok eksiği var. Köyün çoğunluğu hayvancılıkla uğraşıyor, kuraklık hayvancıyı vurmuş durumda. Başka bir gelir kaynağı da yok. Bu nedenle iş olanağı sağlanacak yatırımlar olması lazım. Köye gazete bile gelmiyor. Getirme, iade etme gibi sıkıntılar yaşanıyor ve çözüm bulunamıyor. Dünyadan bihaber yaşıyoruz. Genel olarak bölgenin kalınması gerekir”

Metin Dağ:

“Başkan bizlere vaat ettiği projeleri hayat geçirsin yeter. Kişiler arasında ayırım göstermeksizin, birliği sağlayacağını düşünüyorum. Toplumun hepsini kucaklamalı. Kıbrıs için de bu bir ayna olur. Bu arada Karpaz eşekleri köyün içine kadar indi. Çevrecilerden rica ediyorum her biri 10’ar TL verip balya alsa bu hayvanlarda yiyecek bulacak”

Ahmet Can Güler:

“Ben genç olarak köyümüze spor salonu açılmasını istiyorum. Bu gençler için güzel olur. Piknik alanı yapılırsa da iyi olur. Özellikle bir internet cafe açılmasını istiyoruz. Eski başkandan dolayı iki senedir internet cafe kapalıdır. Bunlar olsun gençler için yeterlidir”

Namık Kemal Barazoğlu:

“Herkes gibi beklentilerim var. En büyük beklentim ve isteği köyde sürekli çalışacak bir doktor olması. Köyde doktor yok, öğretmen yok, okul müdürü yok. Özellikle de gençlerimiz işsiz durumda. Mağusa’da asgari ücrete işleyen gençlerimiz var, bunlar sadece yol parası için 500- 600 TL veriyor, geriye bir şey kalmıyor. Üniversiteye çocuk gönderecek durumda değiliz. Eşekler köyün içine kadar girmiş durumda, bahçelerimize giriyorlar. Kuraklıktan dolayı yiyecek bir şey bulmayınca bahçelere giriyorlar. Eşeklerin koruma altına alınması gerekiyor”

Kemal Dağ:

“Eski başkanın çok büyük hataları var. Yeni başkan seçtik ki bu hataları yok etsin. Dipkarpaz’da özellikle işsizlikten dolayı bir göç yaşanıyor. Dışarıdan güzel bir yarımada olarak görülen yeşili işlenmiş bu yer ticari bir adaya da dönüştürülsün. Özellikle belediyeye ait olan yerlerin derhal iadesini bekliyoruz. Ben Dipkarpaz Otel’inde 2.5- 3 yıl çalıştım orası benim gibi başka yerde çalışanlarl da vardı oraları hep peşkeş çekildi. Biz halka ait olan bu tür kazanç yerlerini halka geri verilerek işletilmesini istiyoruz. Eski başkan gençlik merkezi açtı ama şimdi kapalı. Orada sadece folklor yapıyorlar. Gençlik dediğiniz zaman her türlü aktiviteyi yapabilecek bir yeri olmalı. Gençlik merkezi faaliyetsiz olarak orada duruyor. ÇATOM isimli çok amaçlı toplum merkezi var. Ancak her 5 kadından 4’ü bunun ne için olduğunu bilmiyor. Kadınlarımız bilgilendirilmeli. Dipkarpaz- Kaleburnu ve Dipkarpaz- Zaferburnu arasındaki yollar belli bir kilometreye kadar yapıldı, gerisi toprak yok olarak bırakıldı. Bu yolların yapılmasını bekliyoruz çünkü turistler bile bu yoldan geçmek istemiyor. Köyde eşekler değil biz sorun olduk. Eşekler daha fazla televizyona çıkacak duruma geldik”

Bu haber toplam 2728 defa okunmuştur