1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Şehir atık üretiminde Kıbrıs AB’nin ortalamasının üzerinde 
Şehir atık üretiminde Kıbrıs AB’nin ortalamasının üzerinde 

Şehir atık üretiminde Kıbrıs AB’nin ortalamasının üzerinde 

Şehir atık üretiminde Kıbrıs 2017’de Avrupa Birliği ortalamasının da üzerinde yer aldı, 2016’dan bu yana atık arıtımında arazi doldurma metodunda da artış görüldü.

A+A-

Şehir atık üretiminde Kıbrıs 2017’de Avrupa Birliği (AB) ortalamasının da üzerinde yer aldı, 2016’dan bu yana atık arıtımında arazi doldurma metodunda da artış görüldü.
Çevre Komiseri İoanna Panayiotou, yayımladığı basın açıklamasında, AB çevre politikası uygulamalarıyla ilgili bir ülke raporu hazırlayan Avrupa Komisyonu’nun bulgularına göre, atıkların etkili bir kaynağa dönüşebilmeleri için AB atık yasasını tam olarak uygulamak gerekiyor, bunlar arasında atık seçimi de bulunuyor, arazi doldurma dışında diğer metotlar ve atıkların ayrı toplanması gerekiyor. Bu ayrıca kişi başı atık üretiminin ve geri dönüştürülemeyen malzemelerin enerji iyileştirmesinin azaltılmasını gerektiriyor.
Komiser şehir atıkları üretiminin, 487 kilo olan AB kişi başı üretimle karşılaştırıldığında Kıbrıs’ta 637 kilo olduğunu söyledi.
Çöp arazilerine giden atık AB ortalaması %24’le karılaştırıldığında adada %76 oluyor, atığın %16’sı, %2’si kompost/ gübre (çürümüş organik maddeli gübre) oranı olmak üzere geri dönüşüyor.
Kıbrıs’ın geri dönüşümde 2020 hedefi olan %50’yi yakalaması için daha birçok şeyin değişmesi, yeni politikalar uygulanması gerektiğini belirten Çevre Komiseri, atığın kaynakta seçimi, geri dönüşüm ve gübre projelerinin en ekonomik ve çevre dostlu metotlar olmaya devam ettiğine dikkat çekiyor.
İoanna Panayiotou, Avrupa Komisyonu’nda 2015’te kabul edilen, küresel rekabet edilebilirliği, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve yeni istihdamı teşvik eden döngüsel ekonomiden de bahsediyor; “Tedarik, üretim, tüketim ve imhayı içeren modelden vazgeçip yeniden kullan, tamir et, yenileştir ve geri dönüştür modeli uygulanması gerektiğini kaydetti.
Komiser Panayiotou, yerel yönetimlerin görevlerinden de söz etti; geri dönüşüm yönetiminin belediyelerin ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre uygun hale getirilmesi gerektiğine işaret etti.
İoanna Panayiotou, ‘attığın kadar öde’ tanıtım programının tanıtılması, daha fazla yeşil noktalar kurulması gerektiğini anlattı.

Bu haber toplam 2031 defa okunmuştur