Şenkul: "Daha yaşanılabilir bir Girne için…"
Girne Belediyesi ile 5 bölge üniversitesi işbirliği protokolü imzaladı. İmzalanan protokol üniversitelerin bir çatı altında toplanması adına bir ilk olarak nitelendirildi.
Girne Belediyesi ve Girne Bölgesi’nde bulunan beş üniversite arasında işbirliği protokolü imzalandı. Girne Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine; Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Uluslararası Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yaratan, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Asım Vehbi ve Kıbrıs İlim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Yalvaç katıldı.
İmzalanan protokol kent yönetiminde üniversitelerin de paydaş konuma getirilerek; eğitim konuları, teknik, bilimsel ve sanatsal konularda işbirliğini arttırmak amacı ile yürürlüğe sokulurken uygulama, ülke genelinde bir ilk olarak nitelendirildi.
Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul ve üniversite Rektörlerinin birer konuşma yaptığı tören, daha sonra protokol imzalanması ile son buldu.
Şenkul: “Yeni dönemde yeni bir Girne”
Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, yeni dönemde yeni bir Girne yaratmak adına önemli bir protokole imza attıklarını belirterek bu protokolle birlikte; teknik, eğitim, bilim, sanat alanlarında işbirliğini arttırıp, daha güzel ve yaşanabilir bir Girne yaratmayı hedeflediklerini vurguladı.
Protokole imza koyan üniversitelere katkıları için teşekkür eden Şenkul, belediyelerin hali hazırda kentteki üniversitelerle süregelen işbirlikleri olduğunu anımsatırken, bu işbirliğinin kapsamının genişletilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.
Üniversitelerin festivallerini ortak bir hale getirmek, toplu ulaşım konusunda bütünlük sağlamak gibi konularda çalışma yapmayı hedeflediklerini dile getiren Şenkul, amaçlarının kentte teknik, bilim sanat konuları başta olmak üzere her alanda destek alarak, bu günden çok daha güzel bir Girne yaratmak olduğunu söyledi.
Vehbi: “Her türlü katkıyı yapmaya hazırız”
Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Asım Vehbi, Girne’de bulunan üniversitelerin bilgi birikimlerini ortak projelerde hayata geçirmesinin önemli olduğuna işaret ederek; kentin parçası olan üniversitelerin Girne’nin daya iyi bir kent olabilesi için her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu vurguladı.
Salihoğlu: “Oldukça önemli bir girişim”
Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, bu işbirliğinde yer almaktan mutlu olduklarını dile getirerek, Girne Belediyesi’nin, kent yaşamını daha kaliteli hale getirmek adına yaptığı bu girişimin oldukça önemli olduğunu belirtti
Haydar: “Bizleri sürece dahil ettiğiniz için teşekkür ederiz”
Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar 25 yıldır GAÜ’de görev yaptığını hatırlatarak, her geçen yıl artan nüfusla birlikte kent sorunlarının arttığına dikkat çekti. Bu sorunların aşılmasında Girne’deki tüm kurumların işbirliğinin önemine işaret eden Haydar, Girne Belediyesi’ne kent üniversitelerini bu sürece dahil ettiği için teşekkür etti.
Yalvaç: “İlk kez bir çatı altında toplanıyoruz”
Kıbrıs İlim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Yalvaç, ilk kez bir protokol ile Girne’deki tüm üniversitelerin bir çatı altında işbirliğine gideceğini vurgulayarak, ülkedeki tüm üniversitelerin benzer işbirliği içerinde sorunların çözümüne dahil edilmesini gerekliliğine işaret etti. Kıbrıs İlim Üniversitesi olarak çeşitli ülkelerde bulunan 62 üniversite ile işbirliğinde olduklarını hatırlatan Yalvaç, belediyenin projelerinde üniversitenin paydaşlarının tecrübelerinden de yararlanabileceğini kaydetti.
Yaratan: “Önemli bir adım ve örnek”
Uluslararası Final Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Yaratan ise üniversitelerin eğitim, araştırma ve topluma hizmet misyonu olduğunu dile getirerek, mevcut protokolün bu misyonun hayata geçmesinin ün önemli bir adımı ve örneği olduğunu söyledi.
Protokol kapsamı
Girne Belediyesi ve Girne Bölgesi’nde bulunan beş üniversite arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında hayata geçirilen maddeler şu şekilde;
- Tarafların karşılıklı ilgi alanlarına giren ve ihtiyaç duyulan konularda karşılıklı bilgi ve deneyimlerin paylaşılması…
- Tarafların ihtiyaç duyduğu alanlarda, karşılıklı olarak akademik/yönetsel personel görevlendirme ve/veya izin verme yolu ile projeler geliştirmek üzere işbirliği yapmak…
- Tarafların düzenlemiş olduğu bilimsel/toplumsal toplantılara destek vermek…
- Tarafların ilgi alanlarına giren konularda ortak çalışmaların ve yeni girişimlerin yapılmasını desteklemek amacı ile eğitim, seminer ve çalıştayları düzenlemek…
- Tarafların karşılıklı ihtiyaç duyduğu hizmet içi eğitimleri sağlamak…