1. YAZARLAR

  2. Dr Filiz Besim

  3. Serdar Turganer’den gelen yazı
Dr Filiz Besim

Dr Filiz Besim

Serdar Turganer’den gelen yazı

A+A-

Aşağıdaki yazı, 27 Mayıs 2014’de ‘Geçitkale Hava Limanı’ başlıklı bu köşede yazdığım yazıyla ilgili KKTC Hava Sporları Federasyonu Başkanı pilot Serdar Turganer’den gelen yazıdır.

Sayın Dr. Filiz Besim,

27 Mayıs 2014 tarihli ve Geçitkale Hava Limanı başlıklı yazınızı okuduk. Burada hepimizin yakından tanıdığı Kıbrıslı bir Türk pilot olan Kaptan Emre Ünel’in gözünden ve hissettiklerinden yola çıkarak Geçitkale Hava Limanı’nın şu andaki durumunu aktarmakta ve bu husustaki yorumlarınıza yer vermektesiniz.
Geçitkale Hava Limanı için yapmış olduğunuz yorumlar ve saptamalar hususunda bir çok kişi size katılmaktadır. Ancak bizlerin bir spor federasyonu olmamız hasebi ile bu konuda bir yorum getirmemiz hususu Federasyon görev ve icraatları içerisinde yer almamaktadır. 
Ancak gelelim Yavrukuş Hava Kurumuna diye başlayan ve sona eren yazınızın bu bölümü ile ilgili sizlere daha aydınlatıcı bilgi vermek ihtiyacı duydum.
Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumu 1984 yılında kuruldu ve 2005 yılında da kapatıldı. Kurumun yerine faaliyetlerini sürdürecek olan K.K.T.C. Hava Sporları Federasyonu kuruldu. Federasyon, Hava Kurumundan sonra gerek havacı personel, gerekse uçan araç sayılarını da artırarak havacılığı çağdaş ölçeklerde ve uluslararası havacılık kuralları dahilinde icra edilir hale getirmiştir. Yirmiiki personelin onyedi’si yer personeli (odacı, şoför, temizlikci, sekreter vs.) iken bu personel uzun  bir eğitimden geçirilerek havacılığın çeşitli branşlarında eğitilmiş, lisanslandırılmış ve bugün yirmiiki personelden onsekiz havacı ve dört yer personeli olmak üzere bir personel yapısı oluşturulmuştur.
Uçan araçlarımızda ise iki olan motorlu yelkenkanat sayısı beş’e çıkarılmıştır. Yine iki olan eğitim uçağı sayımız beş’e çıkarılmıştır. Havacılıkta çok geniş bir zemin ve iyi bir eğitim almış kaliteli bir personel yapısının gerekliliği noktasından hareketle ilk önce personelimizi eğitmek ve uçan araçlarımızın sayısını yükseltmek yoluna gidilmiştir. Bünyemizde bulunan motorlu yelkenkanatlarla bugüne kadar gerek yangın gözetleme gerekse sahil gözetleme hususlarında ve eğitim antreman uçuşları hususlarında binlerce sorti yapılmıştır. Yine bu motorlu yelkenkanatlarla bir çok gencimiz pilot olarak yetiştirilmiştir. Uçaklarımızın yaşı büyük olabilir ama bir uçağın yaşının yüksek olması uçmasına engel teşkil etmemektedir. Uçaklarımız yeri geldiğinde uçurulmakta gelişigüzel uçuşlar tasarruf açısından icra edilmemektedir. Federasyon’un Hava Sporları’nın geliştirilmesi açısından özellikle Yamaçparaşütünü ada genelinde yaygınlaştırma yönündeki çalışmaları bir proje kapsamında zaten sürdürülmektedir.
Sportif alanlarda  ise model uçak ve yamaç paraşütünde Federasyonumuz oldukça iyi yol katetmiştir. Her yıl mart ayında düzenlenen uluslararası K.K.T.C. F3J Model Uçak Şampiyonasına bir çok yabancı ülke katılmakta ve K.K.T.C.’nin tanıtımı da sağlanmaktadır. En son 29-30 Mart 2014 tarihlerinde K.K.T.C.’de gerçekleştirilen bu Şampiyona’ya 12 yabancı ülkeden Dünyanın en iyi altmışiki sporcusu katılmış ve K.K.T.C. Milli Takımı bu Şampiyonada şampiyon olmuştur.
Ayrıca, model uçak birimimiz her yıl çeşitli üniversitelerde model uçak kursu açmakta ve onlarca genci eğiterek sertifikalandırmaktadır.
Yamaç paraşüt takımımız ise birçok yabancı ülkedeki şampiyonalara katılmış ve ikincilik üçüncülük gibi derecelerin yanında Türkiye’de düzenlenen uluslararası hedef şampiyonasında da Avrupa ikinciliği kazanmıştır.
Gelelim pilotaj okuluna, Filiz Hanım, Federasyonumuz çok zor bir çalışma döneminden sonra ve yüzlerce kriterden geçerek Yavrukuş adı altında bir pilotaj okulu kurmuştur. Amacı K.K.T.C. gençliğine havacılık mesleklerinin önünü açmak olan bu okul çok kısa bir süre sonra da faaliyete geçecektir. Okulumuz Girne Üniversitesi ile bir protokol kapsamında K.K.T.C., Türkiye ve diğer ülkelerden gelecek olan Girne Üniversitesi bünyesindeki öğrencileri Hava yolu pilotluğuna kadar eğitecektir.
Son tamamlanma rötüşları yapılan okulumuz çok kısa bir süre sonra faaliyete geçerek Federasyon’un hizmet kapsamındaki projelerinin amiral gemisini oluşturacaktır. Havacılıkta gerekli zeminin ve eğitimin en önemli unsurlar olduğu gerçeği yanında pahalı bir uğraş olması da projelerin biraz ağır yürümesine neden olmaktadır.

Daha geniş ve reel bilgiler için size kapımızın her zaman açık olduğunu belirterek, bu yazının da köşenizde yayımlanmasını umut ediyorum. İyi çalışmalar, saygıyla.

Plt. Serdar TURGANER
       KKTC Hava Sporları Federasyonu
        Genel Başkanı

Bu yazı toplam 4078 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar