1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Sergi bir hafta daha uzatıldı...
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Sergi bir hafta daha uzatıldı...

A+A-

 

İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam ile Savaş Kurbanları İnsiyatifi “Birlikte Başarabiliriz” örgütü ile Nilgün Güney Atölyesi’nin ortak atölye çalışmalarına katılan sanatçıların “kayıplar” konulu eserlerinden oluşan “Gerçeğin Rengi” sergisine ilgi büyük... Lefkoşa’da Yeşil Hat üzerindeki (ara bölgede) Goethe Enstitüsü sergi salonunda yer alan “Gerçeğin Rengi” başlıklı “kayıplar” ve “toplu mezarlar”a ilişkin sergiye yönelik ilgi o kadar büyük oldu ki, gelen talepler ve istekler üzerine Goethe Enstitüsü sergiyi bir hafta daha uzatma kararı aldı.

SERGİ NASIL ORTAYA ÇIKTI
İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam ile Savaş Kurbanları İnsiyatifi – “Birlikte Başarabiliriz” örgütü ile Nilgün Güney Atölyesi’nin biraraya getirdiği Kıbrıslıtürk, Kıbrıslırum, Suriyeli Kıbrıslı ve İtalyan Kıbrıslı sanatçıların eserlerinden oluşan “Gerçeğin Rengi” adlı sergi, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum “kayıplar” ve toplu mezarları ele alıyor.
Sanatçılar, her iki toplumdan da “kayıp” yakınlarıyla buluşarak 1963 ve 1974 yıllarında adamızın her iki tarafında katliamların yaşanmış olduğu gömü yerlerini ve toplu mezarları ziyaret ettiler.
Hiçbir projenin parçası olmaksızın ve hiçbir fon alınmaksızın, tümüyle gönüllülük prensibiyle yürütülen atölye çalışmalarını araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ ve ressam Nilgün Güney fasilite etti.  Atölye çalışmalarında, her iki taraftan ressamlar, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıp” yakınlarının ve katliam kurbanlarının tanıklıklarını dinlediler, “kayıp” yakınlarının evlerini ve her iki tarafta da toplu mezar ve gömü yerlerini ziyaret ettiler. Muratağa-Atlılar-Sandallar, Palekitre, Galatya, Parisinos-Strovulos, Oroklini, Paralimni, Ayios Yeorgios Alamanos gibi toplu mezarların bulunduğu yerleri ziyaret eden sanatçılar Kıbrıs’ta ilk kez “kayıplar” ve “toplu mezarlar” konusunu birlikte ele aldılar.  Atölye çalışmalarına katılan sanatçılar, eserlerinin satışa sunulmayarak  “Birlikte Başarabiliriz” örgütüne bağışlanmasını da kararlaştırdılar.
Sergiye katılan sanatçılar:
Adi Atassi, Aydan Lisaniler, Christa Antoniou, Deniz Tevfik, Eda Gökçe, Ferah Kaya, Gaia Zaccagni, Mehtap Önem, Nilgün Güney, Simoni Symeonidou, Sophia Hadjipapa, Zalihe Şakir, Zeynep Uzun.

15 MART’TA AÇILMIŞTI...
Sergi 15 Mart 2013 Cuma akşamı saat 18.30’da açılmış ve açılışta büyük izdiham yaşanmıştı. Serginin açılışını iki “kayıp” yakını yapmıştı: Komikebirli Panayota Pavlu Solomi ile Tremeşeli Şerif Birşen... Panayota Hanım’ın eşi ve oğlu 1974’te tutuklu bulundukları Galatya’da (Mehmetçik) “kayıp” edilirken, Şerif Birşen’in kardeşi ve babası 1963’te Lefkoşa Genel Hastanesi’nden “kayıp” edilmişti. Birşen’in kardeşinin naaşı daha sonra iade edilirken, babası hala “kayıp”...
Serginin açılışına çok sayıda Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıp” yakınının yanısıra, “kayıplar”ın bulunmasında bize gönüllü olarak yardımcı olan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum okurlarımız ve çok sayıda sanatsever ile Kıbrıs Kayıplar Komitesi yetkilileri de katılmıştı.
Sergi “ara bölge”de bulunmasına karşın sergiyi her gün yaklaşık 50 kişi ziyaret ediyor. 22 Mart Cuma günü kapanması öngörülen sergi, büyük ilgi ve talep üzerine gelecek hafta da devam edecek ve 26 Mart Salı, 27 Mart Çarşamba, 28 Mart Perşembe ve 29 Mart Cuma günleri sabah saat 11.00 ile akşam saat 19.00 arasında ziyarete açık olacak.
“Gerçeğin Rengi” başlıklı sergi, daha sonra Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde de çeşitli kentleri dolaşacak.

Bu yazı toplam 1685 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar