1 ayda 111 geçici istihdam

Personel Dairesi’nin resmi verilerine göre Haziran ayında, kamuda çalışan “geçici işçi”, “geçici memur” ya da “mevsimlik işçi” sayısı toplam 2 bin 708 kişiyken, Temmuz ayına gelindiğinde bu rakam 2 bin 819’a yükseldi.

Serap ŞAHİN

UBP – YDP – DP Hükümeti, fırsat eşitliğine aykırı şekilde, kamuya “geçici” istihdamlarını sürdürüyor, tepkilere kulak tıkıyor…

Personel Dairesi’nin resmi verilerine göre Haziran ayında, kamuda çalışan “geçici işçi”, “geçici memur” ya da “mevsimlik işçi” sayısı toplam 2 bin 708 kişiyken, Temmuz ayına gelindiğinde bu rakam 2 bin 819’a yükseldi.

Fırsat eşitliğine aykırı şekilde, 1 ayda 111 kişiyi kamuya istihdam eden Hükümet’in, aynı süreçte istihdam ettiği kadrolu memur sayısı “49” oldu…

Rakamlara ilişkin YENİDÜZEN’e konuşan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, söz konusu atamaları “fırsat eşitliğine aykırı” olarak niteledi, “Kamu artık bitti. Bu ülkede uygulanan partizanca istihdamlar ve üçlü kararnameler nedeniyle kamu çöktü” ifadelerini kullandı.

Ağustos ayında da henüz istatistik verilerine yansımayan 239 kişi daha Sağlık Bakanlığı’na istihdam edilmiş, YENİDÜZEN söz konusu kişilerin kadrolandığı ve evraklarının teslim edildiği anları görüntülemişti.

Personel istatistiği verileri ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Hükümetin ihtiyaca ve niteliğe göre atama yapmadığını belirtti, geçici statülerden atamaların yapıldığını vurguladı.

Bengihan, söz konusu atamaları “fırsat eşitliğine aykırı” olarak niteledi, “Kamu artık bitti. Bu ülkede uygulanan partizanca istihdamlar ve üçlü kararnameler nedeniyle kamu çöktü” ifadelerini kullandı.

 

Kamuya istihdamın son 7 ayı…

Ocak ayında geçici istihdam 2 bin 791

Kamu Yönetimi ve İnsan Kaynakları Başkanlığı;  personel istatistiği verilerine göre 2024 Ocak ayında ihtiyaç duyulan 12 bin 651 kişilik memur kadrosunda toplam 4 bin 929 kişi kadrolu çalışan olarak görev alıyordu.

7 bin 722 kişinin daha asli memur açığı olduğu belirtilen verilerde, “geçici işçi”, “geçici memur” ve “mevsimlik işçi” statüsünde ise toplamda 2 bin 791 kişinin olduğu verilere yansıdı.

 

Şubat’ta 78 kişi memur olarak atandı

Şubat ayında 78 kişinin memur olarak atandığı istatistiklere yansırken, “geçici işçi”, “geçici memur” ve “mevsimlik işçi” statüsünden ise 57 kişinin azaldığı dikkat çekti.

Azalan 57 kişinin 9’u geçici işçi, 35’i geçici memur, 13’ü ise mevsimlik işçi statüsünden alınarak kadrolandığı gözlemlendi.

Memur kadrosu Şubat ayında toplamda 5 bin 7 kişiye yükselirken, ihtiyaç duyulan münhal sayısı ise 7 bin 644’e düştü.

 

Mart ayında ihtiyaç arttı

Ocak ve Şubat ayında memur statüsünde ihtiyaç duyulan kadro sayısı 12 bin 651’ken bu sayı Mart ayında 12 bin 763’e çıktı, 112 kişiye daha ihtiyaç duyulduğu verilere yansıdı.

Toplamda 5 bin 13 memurun kadrolu olduğu istatistiğe göre, 7 bin 660 kişinin kadrolu memur statüsünde olduğu görüldü, 13 kişi daha memur kadrosuna atandı.

Söz konusu dönemde, “geçici işçi” statüsünden 3, “mevsimlik işçi” statüsünden ise 1 kişinin kadrolandığı verilere yansıdı.

 

Nisan’da 16 atama oldu

Nisan ayına gelindiğinde memur statüsüne 16 kişinin atandığı, ihtiyaç duyulan sayının ise 7 bin 644’e düştüğü dikkat çekti.

“Geçici işçi”statüsüne bir önceki aya göre 10 kişinin daha getirildiği gözlemlenirken, “geçici memur” ve “mevsimlik işçi” statüsünde herhangi bir değişiklik olmadı.

 

 

“Geçici işçi” statüsüne 5 kişi daha getirildi

Mayıs ayında memur kadrosunda çalışan toplam sayı 5 bin 7’ye düştü, ihtiyaç duyulan sayı ise 7 bin 666’ya yükseldi. Toplamda 22 kişinin daha memur statüsüne atandığı dikkat çeken verilerde

 “geçici işçi” statüsünde de artma meydana geldi toplamda 5 kişinin daha getirildiği görüldü.

 

Haziran’da 17 kişi “memur” statünde atandı

Haziran ayında ihtiyaç duyulan memur kadrosu sayısı 12 bin 673’ten 12 bin 943’e yükseldi.

Toplam kadrolu memur sayısının 4 bin 990 olarak yansıdığı verilerde, 17 kişinin daha memur olarak kadrolandığı gözlemlendi.

7 bin 953 memura daha ihtiyaç duyulduğu istatistiklere yansırken, söz konusu dönemde “geçici işçi” statüsünden 34, “geçici memur” statüsünden ise 3 kişinin azaldığı gözlemlendi.

 

Temmuz ayında 47 atama

Temmuz ayında ihtiyaç duyulan memur kadrosunun 13 bin 218’e yükseldiği verilere yansıdı. Bir önceki aya oranla toplam 47 kişinin daha memur statüsüne getirildiği görülürken, “geçici işçi” statüsünden 3, “geçici memur” statüsünden ise 1 kişinin azaldığı dikkat çekti.

Aynı dönemde toplamda 115 kişinin daha“mevsimlik işçi” statüsüne getirildiği verilerde görüldü.


KTAMS Başkanı Güven Bengihan:

“Partizanca, fırsat eşitliğine aykırı istihdamlar kalkmalıdır”

Personel istatistiği verileri ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Hükümetin ihtiyaca ve niteliğe göre atama yapmadığını belirtti, geçici statülerden atamaların yapıldığını vurguladı.

Siyasi atamaların kamuya zarar verdiğini ifade eden Bengihan, “Kamu artık bitti. Bu ülkede uygulanan partizanca istihdamlar ve üçlü kararnameler nedeniyle kamu çöktü” ifadelerini kullandı.

Bengihan, bir an önce geçici işçi alımının siyasi olarak istihdam edilmesinin kaldırılması gerektiğine vurgu yaparak, “İşçi alınacaksa bile ihtiyaç varsa, sınavla alınmalıdır. Partizanca, fırsat eşitliğine aykırı istihdamlar kalkmalıdır. Üçlü kararname sistemiyle müdür, müsteşar atamaları da kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu. “Kurumsal hafıza yok oluyor.” diyen Bengihan, “Kamu dairelerini yönetecek nitelikli, liyakatli eleman yok. Kamu çöktü.” dedi.

Özel Haber Haberleri