1 Mayıs... Cirit Sahası... Taksim Sahası

Erdinç Gündüz

 

İlginçtir,  1 Mayıs  genelde,  işçilerden  çok ‘solcuların’ hatta ‘komünistlerin’ günü olarak bilinir.  Ama bilenler bilir, aslında ‘solcular’ın sonradan kabul ettikleri özel bir gündür.

Tarihteki ilk  işçi hareketi 1856 yılında Avusturalya’da olmuştu.  Bir başka deyişle, dünya tarihinin ilk işçi grevi Avusturalya’da  21 Nisan 1856 tarihinde yapılmıştı. Yıllar sonra, 1886’da,  kıvılcımların en büyüğü , Amerika Birleşik Devletleri’nde parladı. Ve nihayet, 1889’da, Fransa’da ilk Uluslararası İşçi Kongresi’nde,  1 Mayıs tarihinin , 1890 yılından itibaren, tüm ülkelerde, İş Bırakma ve İşçi Bayramı olarak kutlanması kararı çıktı. Arkasından da  dünya ülkelerinin büyük bir bölümü,  kararı kabul etti.
Türkiye’de ‘1 Mayıs İşçi Bayramı’nın ilk kutlandığı yıl  ise 1923.

     ***

Barış ve çözüm için umutların yeniden alevlendiği Kıbrıs bu yıl, geçmiş yıllara göre biraz daha farklı bir  ‘1 Mayıs’ etkinliğine sahne olmak üzere. 1958 yılından bu yana ilk kez, Kıbrıslı Türk ve Rum sendikalar, 1 Mayıs’ı,  tek ve ortak bir etkinlikle kutluyor. Yer,  eskiden  adı ‘Cirit Sahası’ olan, daha sonraları Türkler tarafından ‘Taksim Sahası’ olarak değiştirilen saha.
‘Cirit Sahası’ydı adı.  Neler görmüştü bu tarihi saha ? Adından anladığımıza göre ‘cirit’ için düzenlenmişti önceleri.  Sonra,  İngiliz döneminde, Kraliçe’nin Taç Giymesi nedeniyle düzenlenen tören dahil, sonraki yıllarda da Kraliçe’nin doğum yıldönümleri nedeniyle düzenlenen  törenlere de ev sahipliği yapmıştı.
Futbol karşılaşmalarının da mekanı oldu uzun  süre. Çetinkaya’nın sahası olarak bilindi, anıldı. 
Sonra...  Kıbrıs karıştı. Rum ENOSİS , Türk de TAKSİM naraları atmaya başladı.  İşte tam bu sıralarda, kola’ya bile ‘Taksim Kola’ adı takılırken,  bu sahanın adı da değişiverdi,  ‘Taksim Sahası’ oluverdi.
Aralık 1963’de gerçekten de ‘taksim’ sahası idi. Türk ve Rum mahallelerinin tam ortasında kalmıştı. İki bölgeyi ayıran noktadaydı.  Yalnızlığa terkedilmişti. Çarpışmalar, savaşlar gördü.
Şimdi ise bambaşka bir  ‘savaş’ın ev sahipliğini yapmaya hazırlanmakta.  Ünlü saha, Kıbrıslı Türk’ü ile Kıbrıslı Rum’u ile,  ortak bir vatan, barış içinde bir ülke için savaş verenlerin ortak eylem mekanı durumunda. Adı, hem bazı Kıbrıslı Türkleri hem de Rumları rahatsız etse de,  yarın akşam tarihi olabilecek bir özel kutlamaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.   Söylenenlere bakılırsa sadece Lefkoşa değil adanın dört bir yanından onbinlerce barışsever yarın akşamki etkinkiğe katılma hazırlığı içinde.

Adına karşın Taksim Sahası ve bu sahadaki  ‘ortak’  kutlamanın, Taksim değil, ENOSIS değil ama Kıbrıs’ı vatan bilenlerin özlediği gerçek barışa bir tuğla koyması dileklerimizle.