TMK’ya yapılan başvurular, Kuzey’deki eski Kıbrıslı Rum mallarının yüzde 13’üne denk geliyor
Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) bugüne kadar yapılan 4 bin 541 başvurunun, KKTC’deki eski Kıbrıs Rum mallarının (toplamının) yüzde 13’üne denk geldiği haber verildi.
Politis, “200 Bin Dönüm Başvuru... Yaklaşık 10 Bin Göçmen Komisyon’a Başvurdu” başlıklı haberinde TMK’ya başvuruların gün be gün arttığı ve 2013 sonuna kadar başvuru sayısının 6 bini aşacağı dikkate alındığında oranın daha “korkunç” hale geldiğine vurgu yaptı.
Gazete görüşüne başvurduğu Kıbrıslı Türk hukukçuların, TMK’nın faaliyetlerinin mülkiyet başlığını önemli ölçüde etkilediğini, Kuzey’deki Kıbrıs Rum malları Türkleştirildiğinden, mülkiyet başlığında önümüzdeki dönemde yapılacak müzakerelerin yeni olgu ve şartlarla yapılması gerekeceğini değerlendirdiklerini yazdı. Habere göre Güney Kıbrıs’ta avukatlık yapma “izni” bulunan Murat Hakkı, Politis’e TMK’ya yapılan 4 bin 541 başvurunun 10 binden fazlasının Kıbrıs Rum tarafından yapıldığını, her başvurunun arkasında birden fazla kişi bulunduğunu, bunların genellikle yakın akraba olduklarını anlattı.
Hakkı’nın, şu anda TMK’da 200 bin dönüm Rum malıyla ilgili başvurular bulunduğunu, son 2 yıldır daha ağır (yüzölçümü açısından) başvurular yapıldığını, en azından kendine ulaşan bir davanın Girne bölgesindeki 10 bin dönümlük malla ilgili olduğunu söylediğine işaret eden gazete özetle şunları yazdı:
“Dikkat çekmek gerekir ki Kıbrıs sorunu müzakereleri çerçevesinde konuşulan rakamlardan; işgal bölgelerindeki Kıbrıs Rum taşınmaz mallarının yaklaşık 1,5 milyon dönüm olduğu orta çıkıyor. 4 bin 500 başvurunun 200 bin dönüm Kıbrıs Rum malıyla ilgili olduğu değerlendirmesi gerçeğe oldukça yakın görünüyor.
Komisyon’un web sitesinde yayınladığı bilgilere göre incelenen ve tamamlanan 316 başvuru toplam 13 bin dönüm araziyle ilgilidir. 316 başvurunun 13 bin dönümle alakalı olduğu dikkate alındığında 4 bin 541 başvurunun 200 bin dönüme tekabül etmesi gerekir.
İşgal Altındaki Belediyeler Birliği’nin, Komisyon aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuru konusunda ise Kıbrıs Türk hukuk çevreleri, böyle bir argümanın en azından bu aşamada ve bugünkü şartlar altında aleyhe dönmesinin çok zor olduğunu değerlendiriyor.”