Covid-19 özel karantina yöntemi çerçevesinde, “Güvende Kal” adı verilen uygulaması ile 11 bin 993 kişinin elektronik bileklikle adaya geldiği açıklandı. Bu veri, uygulamanın başladığı 12 Nisan’dan 9 Haziran saat 12:00’ye kadar olan istatistikleri yansıttı.
Sağlık Bakan Ünal Üstel, Türkiye’den 140 bin, Kıbrıs Cumhuriyeti aracılığı ile Avrupa Birliği’nden de 30 bin aşı geldiğini açıkladı.
Kıbrıs’ın kuzeyinde % 18 oranında birinci ve ikinci doz aşı yapıldığını söyleyen Üstel, yaklaşık 22 bin 500 kişinin aşılandığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell, uygulama hakkında Lefkoşa Eziç Restoran’da bir basın toplantısı düzenledi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Murat Küçüközdemir, “elektronik bilekliğin” ülkemize özgü üretildiğini anlattı, uygulamayla ilgili çağrı merkezine ön görülerinin iki katı soru geldiğini belirtti.
Basın toplantısında “Her gün 300 turistin özel bileklik uygulaması ile adaya geldiği” açıklandı.
Şu anda “çift aşılı” kişiler ülkesinin risk durumuna göre PCR testle karantinasız giriş yapabiliyor, ancak, aşılı olmayan yolcular, bileklikle ev karantinasına tabii tutuluyor.
Üstel: Dünyada sayılı iyi ülkeler arasındayız
Sağlık Bakanı Ünal Üstel, “ev karantinası” sistemi ile hem sağlık anlamında başarı sağlandığını, hem de devlete maddi kazanç sağlandığını söyledi.
Üstel, dijital karantina uygulaması ve aşı takip sistemiyle çağdaş bir salgın yönetimi yürüttüklerini belirtti, test ve aşılama ile birlikte de sonuç aldıklarını ifade etti.
Ünal Üstel, test sayılarını yükselttik, vaka sayılarını aşağıya çektik, radikal tedbirler aldık, vaka oranında dünyada sayılı iyi ülkeler arasındayız” iddiasını ortaya koydu.
% 18 aşıladık, hedef Temmuz’da % 60
Sağlık Bakan Ünal Üstel, Türkiye’den 140 bin, Kıbrıs Cumhuriyeti aracılığı ile Avrupa Birliği’nden de 30 bin aşı geldiğini açıkladı.
Kıbrıs’ın kuzeyinde % 18 oranında birinci ve ikinci doz aşı yapıldığını söyleyen Üstel, yaklaşık 22 bin 500 kişinin aşılandığını belirtti.
Üstel, temmuz ayı için toplumun % 60’ını aşılama hedefi açıkladı.
Bakan Üstel, Türkiye’den Biontech aşısı da talep ettiklerini, bunun için gelecek hafta Ankara ziyareti yapacaklarını ifade etti.
Larnaka, Baf ve kuzeye geçiş farkı
Bakan Üstel; Larnaka ve Baf’tan gelen turistlerin, barikatlardan geçişlerde farklı kriterlerle karşılaşması yönündeki soruya, “Biz Ercan’daki kriterler neyse, ada içinde geçiş noktalarında da aynı kriterleri uyguluyoruz” şeklinde konuştu.
Güneyden turistlerin günübirlik geçişi
Müsteşar Dr. Deren Oygar da her ülkenin kendine göre kurallar koyduğunu belirtti, kuzey Kıbrıs’ın koşullarına göre kurallar belirlediklerini ifade etti. Güneyde 14 günden fazla kalan turistlerin testle geçebileceğini belirten Oygar, “Yeni bir toplantımız var, güneye gelen yabancı turistlerin günübirlik turları için testle geçiş imkanı vermeyi düşünüyoruz” dedi.
Eğitimle ilgili bir soru üzerine de tüm müdürlerin mart ayında ortak toplantı yaptıklarını söyleyen Müsteşar Oygar, “O dönem yüz yüze eğitime kademeli geçiş kararını Eğitim Bakanlığı’nın da müdürleri ile birlikte almıştık” dedi.
Kapalı turizmde 6 bin kişi
“Kapalı turizm” olarak adlandırılan casinolara özgü gelen turist sayısının 6 bin civarında olduğu da açıklandı.
“Toplumda aşı ya da pozitifler nedeniyle ne kadar antikor oluştu, bu ölçüldü mü” sorusuna, Bakan Ünal Üstel, “Bilimsel olarak antikor testleri dünyada kabul görmüyor, bilimsel de değil, o nedenle yapmıyoruz” yanıtını verdi.
Birleşik Krallık’tan ülkeye gelişte sorun olmadığını ancak Türkiye üzerinden dönüşlerin sorun olduğunu anlatan Üstel, Kıbrıs Cumhuriyeti’nden geliş-dönüşlerde sorun olmadığını sözlerine ekledi.