TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşması ve 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali gerçekleştirildi. TÜRKSOY’un gelenekselleşmiş etkinliklerinden olan Fotoğrafçılar Buluşması bu yıl 12. kez düzenlendi.
Etkinlik Türkiye’de Safranbolu Belediyesi’nin düzenlediği 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ile eş zamanlı olarak 5-11 Ekim tarihleri arasında yer aldı.
Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi koordinasyonuyla Fotoğrafçılar Buluşması etkinliğine Fotoğrafçı Sontaş Ertürk katılırken, 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne de “Alashia” isimli belgesel çalışmasıyla Belgesel Yönetmeni Mustafa Ersenal katıldı. Kültür Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 12. TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşması’na KKTC’nin yanı sıra TÜRKSOY çatısı altında bir araya gelen Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Başkurdistan, Gagavuz Yeri, Kabardin-Balkar, Türkiye, Tataristan, Moskova, Makedonya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kırım, Tıva, İran Türkleri, Irak Türkmenleri ve Saha-Yakut’tan toplam 27 fotoğraf sanatçısı katıldı.
Fotoğrafçılar Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan Safranbolu şehrinin dört bir yanında çekimler gerçekleştirdi. Şehrin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini fotoğraf karelerinde dünyaya tanıtacak olan 12. Fotoğrafçılar Buluşması kapsamında gerçekleştirilen ilk sergi “Türk Dünyası Fotoğrafçılarının Gözüyle ‘Safranbolu’ Fotoğraf Sergisi” 10 Ekim tarihinde Safranbolu Tarihi Çarşı’da bulunan SAKEM şubesinde açıldı.
Safranbolu’daki sanatseverlerle buluşan sergi, yıl boyunca TÜRKSOY’a üye ülkelerde de gezici sergi olarak açılacak.
16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali
Bu yılki ana teması "Kültürel Miras ve Korumacılık” olan 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı; Sinema Genel Müdürlüğü, TC Başbakanlık Tanıtma Fonu Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve TÜRKSOY'un desteğiyle Safranbolu Belediyesi tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye'de ve dünyada belgesel film alanında başarılı olmuş yönetmenleri de ağırlayan festivalde paneller, söyleşiler, resitaller ve sergiler gibi birçok etkinlik yer alırken, yarışmaya 55 belgesel film katıldı.
Belgesel Film Yarışması'nda, Kırgız yönetmen Tynai İbragimov'un "Thirteenth-Onüçüncü" isimli çalışması birinci olurken, Mehmet Ali Poyraz'ın "Ateşten Eller" belgeseli ikinci, Musa Ak ve Hasan Basri Özdemir'in "Turab" adlı eseri üçüncü seçildi.
Amatör film kategorisinde de Çağrı İşbilir "Han" ile birinciliğe, Gökhan Öcal "İstanbul'un Sesi" ile ikinciliğe, Canan Cibo da "Çityan" isimli çalışmasıyla üçüncülüğe layık görüldü. Festivalde, Azeri yönetmen Adil Azay "Halvatte Kalmış Bilge (Mürid)" belgeseliyle Türk Dünyası Belediyeler Birliği Özel Ödülü'nü, Mehmet Akif Erbaş ise "Kırgızın Yok Edilen Hafızası Atabey Katliamı" çalışmasıyla TÜRKSOY Özel Ödülü'nü kazandı. Süha Arın Özel Ödülü'nün sahibi de "Stepin Efendileri" belgeseliyle Gülnar Kara oldu. (TAK)