1218 kişide bulaşıcı hastalık!

2018 Ocak ila Aralık tarihleri arasında toplamda 1218 kişide ‘bulaşıcı hastalık’ tespit edildi.

 

Didem MENTEŞ

Ülkemizde Ocak ila Aralık 2018 tarihleri arasında toplam 1218 kişide ‘bulaşıcı hastalık’ tespit edildiği resmi verilere yansıdı.

Sağlık Bakanlığı Bildirimi Zorunlu Hastalıklar İstatistik Raporu’na göre,  bulaşıcı hastalıkların birçoğu TC ve üçüncü ülkeden gelen kişilerde görüldü. En fazla bulaşıcı hastalık TC uyruklu kişilerde tespit edildi.

Bakanlığın tespitlerine göre 589 TC uyruklu, 544 3. dünya ülkesi vatandaşı, 57 KKTC uyruklu kişide bulaşıcı hastalığa rastlandı. 28 konsomatriste de bulaşıcı hastalık görüldü.

Verilere göre toplumda en çok görülen ‘bulaşıcı hastalık’ Hepatit B taşıyıcılığı olurken, on iki ayda 713 kişide konu hastalık tespit edildi.

En fazla görülen hastalıklardan biri olan Hepatit C (Anti HCV) virüsü ise 177 kişi de görüldü. Bununla birlikte 48 kişide ise HIV (AİDS) görüldü.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ, bulaşıcı hastalıklarda ciddi bir artışın söz konusu olmadığını belirterek, HIV virüsü taşıyan hastaların sınır dışı edildiğini dile getirdi.

EN FAZLA HEPATİT B… 12 ayda yılda 713 kişide Hepatit B tespit edildi. Ayrıca 177 kişide Hepatit C yani Anti HCV virüsüne rastlandı. Bununla birlikte 48 kişide de HIV (AİDS) tespit edildi

 

KKTC vatandaşı 57 kişi

Resmi verilere göre 2018 yılı içinde 57 KKTC vatandaşında bulaşıcı hastalık tespit edildi. Raporda; 8 kişide Suçiçeği, 6’şar kişide Akciğer Tüberkülozu, Kızamık ve Tifus görüldü.

5’er kişide ise HIV virüsü ve cinsel yolla buluşan genital sivil hastalığı (Genital verü) görüldüğü kayıtlara geçti. 4 kişide ise Hepatit B taşıyıcılığı, 3’er kişide Uyuz, Sair Organlar TBC hastalığı görülürken, 2’şer kişide de Gonere (bel soğukluğu), Brusella ve Boğmaca tespit edildi. 1’er kişide ise Menenjit + Tüberkiloz,  Aktif Hepatit B, Hepatit A ve Zone Zoster (sinir iltihabı) bulundu.

Birçok farklı bulaşıcı hastalığa ise rastlanmadı.

ÇOĞUNLUKLA DIŞARIDAN GELİYOR: 589 TC, 544 uzak ülke ülkesi vatandaşı, 57 “KKTC” uyruklu kişide bulaşıcı hastalığı görüldü. 28 konsomatriste de bu listede yer aldı.

 

589 TC vatandaşında bulaşıcı hastalık

Söz konusu dönemler içerisinde en fazla bulaşıcı hastalık TC uyruklu kişilerde rastlandı. Toplamda 589 TC vatandaşında çeşitli bulaşıcı hastalıklar görüldü.

Söz konusu kişilerin 459’unda Hepatit B taşıyıcılığı görüldüğü kayıtlara geçti.

Bununla birlikte 44 kişide Anti HCV (+), 35 Aktif Hepatit B, 23 kişide HCV RNA(+), 11 kişide HIV, 5 kişide Suçiçeği, 3’er kişide frengi (Sifilis) ve Genital Verü hastalığına rastlandı.

1’er kişide Gonere (bel soğukluğu), Akciğer Tüberkülozu, Uyuz, Sair Organlar TBC hastalığı görülürken, 1 asker de Akciğer TBC bulundu. Birçok farklı bulaşıcı hastalığa ise rastlanmadı.

3. dünya ülke vatandaşı 26 kişide HIV virüsü

Bu yıl içinde 544 üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarında bulaşıcı hastalığa rastlandı.

Resmi kayıtlara göre; Hepatit B taşıyıcılığı olan 250 kişi tespit edildi. 132 kişide Anti HCV(+), 26 kişide HİV, 28 kişide aktif Hepatit B rahatsızlığı tespit edildi. Cinsel yolla buluşan genital siviller(Genital verü) ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfına giren viral hastalık (Genital Herpes) ise tespit edilmedi.

Diğer veriler şöyle:  HCV RNA(+): 95, Hepatit A: 1, bel soğukluğu (Gonere): 1, Akciğer Tüberkülozu: 1, Akciğer TBC: 2 öğrenci, Tifo: 1, Sair Organlar TBC: 2, Sıtma: 5.

28 konsomatriste hastalık

2018’da gece kulüplerinde çalışan konsomatrislerin 28’inde bulaşıcı hastalık görüldü.

15 konsomatriste frengi (sifiliz, VDRL) bulunurken, 6 konsomatriste ise HIV virüsüne rastlandı.

Hepatit C (Anti HCV(+) hastalığına taşıyan konsomatris ise 5… Konsomatrislerin 2’sinde ise Aktif Hepatit B taşıyıcılığı tespit edildi.

 

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ, bulaşıcı hastalıklarda ciddi bir artışın söz konusu olmadığını belirterek, HIV virüsü taşıyan hastaların sınır dışı edildiğini dile getirdi.

 

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ:

“Ciddi bir artış söz konusu değil”

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ, bulaşıcı hastalıklarda ciddi bir artışın söz konusu olmadığını ifade etti.

Yıl içinde görülen HIV virüsü rakamlarının aşağı yukarı aynı olduğunu, bir artış olmadığını ifade eden Uludağ, HIV virüsü taşıyan hastaların sınır dışı edildiğini dile getirdi.

Meclis’ten 10 gün önce Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın geçtiğini anımsatan Uludağ, “Yasayla tüm bu hastalıkların bildirimi zorunlu oldu. 9 sene üzerinde çalışılan bir yasaydı ve bulaşıcı hastalıklar artık devletin kontrolünde olacak. Bundan sonra da daha ciddi şekilde ele alınacak. Enfeksiyon üst komitemiz kurulacak ve daha detaylı olarak bildirimler sağlanacak. Yasallaştığı için artık bildirimi yapılamayan hiçbir bulaşıcı hastalık olmayacak. O şekilde bir işleyiş olacak. 

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri