Başbakan Faiz Sucuoğlu Ankara'da BRT yayınına katıldı, Levent Kutay’ın sorularını yanıtladı, imzalanan protokole dair saptamalar yaptı, "Yapmamız gereken ev ödevlerimiz var yapacağız" dedi, içerik vermekten kaçındı.
- "13 maaş ve hayat pahalılığı protokolde yok ama bunların durumu bizim mali durumumuza bağlı"
- "Bu işi popülizmden uzak yapacağız, radikal karar almaktan çekinmeyeceğiz"
- “Herkes elini taşın altına koyacak"
- “KIB-TEK özelleşmeyecek, dedikoduyu seven bir topumuz"
- "Türkiye kendi ayakları üzerinde durmamızı istiyor"
- "3 milyar 200 Milyon TL’ye kadar TL cinsinden hibe"
- "Bize düşen görev ne ise biz yapacağız"
- "Yapmamız gereken ev ödevlerimiz vardır"
- "Kişisel değil bireysel değil, ülkesel anlamda bu ilişkiyi kurmamız lazım. 'Para bitti verin' bu yaklaşımla olmaz"
- "Bu protokolün takibi için Türkiye tarafından belli bir birim oluşturuldu"
Başbakan Faiz Sucuoğlu Ankara'da BRT yayınına katıldı, Levent Kutay’ın sorularını yanıtladı, imzalanan protokole dair saptamalar yaptı, "Yapmamız gereken ev ödevlerimiz var yapacağız" dedi, içerik vermekten kaçındı.
Sık sık "yapılması gereklere" vurgu yapan Başbakan bunların neler olduğunu açıklamadı.
Sucuoğlu “kamuda 13. Maaş ve hayat pahalılığı artışının KKTC'nin mali yapısına bağlı olduğunu” kaydetti, bunların protokolde yer almadığını söyledi. Elektrik Kurumu’nun özelleştirileceği iddialarına "dedikodu" diyen Başbakan "Dedikoduyu seven bir toplumuz” dedi.
13 maaş ve HP artışı: Bize bağlı!
Başbakan Faiz Sucuoğlu, kamuda 13 maaş ödemeleri ve hayat pahalılığı artışının protokolde olmadığını ancak “KKTC’nin kendi mali yapısı içerisindeki duruma bağlı olduğunu” ifade etti.
Başbakan Faiz Sucuoğlu, imzalanan ekonomik protokolde 13 maaşın kaldırılması veya kamuda hayat pahalılığı artışının kaldırılması gibi önlemler olmadığını açıkladı, iki konunun da “KKTC’nin kendi ekonomik durumuna bağlı olduğunu” söyledi.
BRT canlı yayınına katılan Sucuoğlu “Hayat pahalılığı ve 13 maaş… HP’yi yapmayacaksınız, 13 maaşı vermeyeceksiniz gibi bir durum yok” dedi.
Konuyla ilgili konuşan Sucuoğlu “Bu (HP artışı ve 13. Maaş) bizim kendi ekonomik durumumuz bağlı, kendimiz değerlendireceği bir mali durum olacak. Bunlar önümüzdeki süreçte bizlere bağlı, atacağımınız adımlara bağlı olacak sonuçlardır. Aralık’ın sorunda olacak bir şeyi olumlu veya olumsuz söylememiz doğru olmaz" diye konuştu.
“Herkes elini taşın altına koyacak"
Türkiye ile daha önce imzalanan protokollere işaret eden Başbakan “1 yıllık aralarla imzalanıyor protokoller. Şu ana kadar arzu edilen seviyede olmadı. Ertelemeler, göz ardı etmeler… Bu işi popülizmden uzak yapacağız, radikal karar almaktan çekinmeyeceğiz, herkes elini taşın altına koyacak" diye konuştu.
"Dedikoduyu seven bir toplumuz"
Elektrik Kurumu’nun özelleştirileceğine dair iddiaları reddeden Faiz Sucuoğlu bunların "dedikodu" olduğunu söyledi, “Dedikoduyu seven bir toplumuz" dedi.
BRT yayınında ekonomik protokolü değerlendiren Sucuoğlu “KIB-TEK’le ilgili söylentiler dolaşıyor. Özelleşme olacak, şöyle olacak. Böyle bir şey yok. Dedikodu seven bir toplumuz. Böyle bir şey yok. X şirket geldi de 'biz elektrik üretmek istiyoruz' dedi, yok böyle bir şey" diye konuştu.
"Türkiye kendi ayakları üzerinde durmamızı istiyor"
“45 günlük bir hükümetiz. Yaklaşık 10 gündür çok yoğun mesai harcandı. Müsteşar arkadaşlarımızın yoğun çalışması ve katkısı oldu. Esas işin özü; kendi ayakları üzerinde durabilen bir KKTC’dir. 10 sayfanın özeti budur” diyen Başbakan Türkiye’nin de hedefinin bu olduğunu ifade etti.
Heyetler arası görüşmelerde, kamu maliyesinin gelirinin artırılması ve giderin azaltılması konusunda görüş birliği olduğunu kaydeden Sucuoğlu, “Anlaşma ekinde birçok reform ve eklemeler var. Bunların da kısa sürede hayata geçirilmesi arzı ediliyor” dedi.
"3 milyar 200 Milyon TL’ye kadar TL cinsinden hibe"
KKTC’ye 3 milyar 200 Milyon TL’ye kadar TL cinsinden hibe verildiğine dikkati çeken Sucuoğlu “Türkiye’nin gailesi ayakları üzerinde durabilen bir KKTC’dir” diye konuştu.
Türkiye yetkilileri ile gerçekleştirdikleri görüşmelere işaret eden Sucuoğlu, “Olumlu bir ortamda geçti. Biz gayet açık şeffaf net bir şekilde KKTC’nin durumunu, ekonomik sosyal, elektrik kesintileri anlamlıda neler olduğunu detaylı bir şekilde anlattık” şeklinde konuştu.
"Yapmamız gereken ev ödevlerimiz vardır" dedi, ne olduklarını açıklamadı!
Ankara’da yarın çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekleyen Başbakan Sucuoğlu
“Yapmamız gereken ev ödevlerimiz vardır. Yapılması gereklidir. Ötelemenin bir anlamı kalmamıştır” dedi ancak bunların neler olduğunu açıklamadı.
Sucuoğlu “Popülist yaklaşımla belli sorumları öteleme hakkımız yoktur. Artık kurumsal bir ilişki kurmamız lazım Türkiye ilke… Kişisel değil bireysel değil, ülkesel anlamda bu ilişkiyi kurmamız lazım. 'Para bitti verin' bu yaklaşımla olmaz" dedi.
Türkiye’ye gelmekte sıkıntısı olduğu iddialarına değinen Sucuoğlu “Gelme gerekiyorsa biz geliriz. Gelme ve gitme çalışmaları devam edecek. Gerekli görülürse yine geleceğiz, bir ayağımız burada” diye konuştu.
"Bize düşen görev ne ise biz yapacağız"
“Bize düşen görev ne ise biz yapacağız, Türkiye de kendine düşen görevleri yapacak, burada bunu gördük. Bu protokolün takibi için Türkiye tarafından belli bir birim oluşturuldu” diyen Başbakan 13. Maaş ve kamuda hayat pahalılığı artışı ile ilgili olarak ise şöyle devam etti:
"13 maaş ve HP artışı bize bağlı, protokolde yok"
“Bu bizim kendi ekonomik dorumumuz bağlı, kendimiz değerlendireceği bir mali durum olacak.
Bunlar önümüzdeki süreçte bizlere bağlı, atacağımınız adımlara bağlı olacak sonuçlardır. Aralık’ın sorunda olacak bir şeyi olumlu veya olumsuz söylememiz doğru olmaz”