Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2012 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüştüğü maraton toplantılarının dünkü bölümünü 15 saatte tamamladı ve gündemindeki İçişleri ve Yerel Yönetimler, Polis Genel Müdürlüğü ile Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçelerini görüşmeyi bu sabahın ilk saatlerinde tamamladı
CTP LEFKOŞA MİLLETVEKİLİ KADRİ FELLAHOĞLU:
· Yasalara en başta cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekillerinin uyması gerekir, Cumhurbaşkanı’nın banka hesaplarındaki artışı meclis başkanlığına bildirimde bulunması gerekir ama bunu yapmadı; tüm mal bildirimlerinin kamuoyuyla da paylaşılması gerekiyor… Ben UBP’li arkadaşları davet ediyorum, tümü de mal bildirimlerini kamuoyuyla paylaşsınlar”
· “Lefkoşa Belediyesi kötü yönetiliyor, temizlik faaliyetleri de özelleştirilecek”
· “16 köye hizmet veren Değirmenlik Belediyesi’nin büyük hizmetler gerçekleştiriyor, eskiden beri Ercan’daki her yolcudan 5 TL’nin bu belediyeye verilirdi, hükümetin yaptığı yeni tüzükle 5 TL’ye göz dikti”
· “Muhtarlara ödenek verilmesi ile ilgili hazırlanacak yasa nasıl olacak? Bütçeye bu amaçla kalem konulmadı; yapılacaklar yasal olmayacak”
· “Bu hükümet gayrı ciddi bir hükümet. Hükümet demeye dilim varmıyor. Ülke çıkarları değil, parti çıkarları gözetilerek kuruldu. Bu hükümetten zerre kadar hayır gelmez”
· “Ülkedeki kaçakların sayısı da kesinlikle biliniyor, buna rağmen insanların evlerine kapatılarak nüfus sayımı yapılmasının gereksiz”
UBP İSKELE MİLLETVEKİLİ EJDER ASLANBABA
· “Sarhoşken avlanan avcıların av ruhsatlarının derhal iptal edilmeli”
· “28 belediye çok, ülkeye 13, 14 veya 15 belediyenin yeterli olacak”
· “4 Aralık’taki sayımın doğru veriler sağlayacağına inanıyorum”
· “Hakkı olana vatandaşlık verilmesi gerekiyor”
TDP GAZİMAĞUSA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA EMİROĞLULARI
· “Çavuşoğlu’na puan verecek olsam 4.99 verirdim. Yani ne geçer, ne kalır. Devlet yönetimi şeffaf, dürüst ve paylaşımcı olmalıdır. Beyaz kimlik ve af olayını ben hazmedemiyorum”
· “Sorunun kökünü kazımıyoruz, günübirlik tedavilerle hastayı tedavi etmeye çalışıyoruz. Göreceksiniz bu meclisten gene af çıkacak. Çünkü sorun buradaki nüfusu kayıt altına almak veya kaçakçılığı değil, kapıdadır. Kapıyı sonuna kadar açıyoruz. Bu af yasasıyla da aynısı oldu. Ben beklerdim ki aftan yararlanacaklar ön izinle ülkeye girebilsin. Kim garantisini verir ki yine kaçak durma düşmeyecekler?”
· “Bizim derdimiz bu yasa geçtikten sonra 10 yıl sonra kaç vatandaş olacağıdır. Bu ülkede siyasi işgal vardır. Bu ülkenin ekonomisinde, nüfusunda işgal vardır. İşgal sadece askerle topla, tüfekle değil. Bu ülkenin pek çok sahasında Türkiye Cumhuriyeti’nin işgali vardır”
· “Muhtarlara ödenek verilmesine karşı değiliz ama onları belediyelerde etkin kılacak yasaları geçirmek gerekiyor, köyler belediyelere bağlanırken de bazı hatalar yapıldı”
· “Kırsal kesim arsası dağıtılmasına karşıyız, adada çözüm olunca arazilerin çok gerekli ve değerli olacak; gençlere arsa dağıtmak yerine toplu konutlar yapılabilirdi ama UBP’nin son dönemde 700 arsayla işin cılkını çıkardı”
· “İskele bölgesinde bir hastane ihtiyacı var, yeni cezaevi de 3 yıl önce İlkay Kamil’in açıklamasına rağmen yapılamadı, bütçeye de yeni cezaevi için değil, tadilat için para konuldu”
İÇİŞLERİ VE YEREL YÖNETİMLER BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU
· “Çıkarılan aftan bugüne kadar 260 kişinin yararlandı. Alo af hattında 3 memur görev yapıyor, iki günde 560 telefona cevap verildi, bu da ciddi bir talep olduğunu gösteriyor”
· “Elektronik pasaport ve kimlik ihalesine 8 firma başvurdu, gerekli araştırmaların yapılarak ihalenin sonuçlandırılacak, gelecek yıl içinde büyük ihtimalle yazda uygulamaya geçilecek”
· “Yeni tür koçanlara ay sonu veya 15 Ocak civarında geçilecek, böylece koçanlarda elektronik ortama geçilecek; gelecek yıl içinde de tüm tapu kayıtları ve işleyişlerin elektronik ortama taşınacak”
· “Tapularda 927 bin fotoğraf çektik, tüm yıpranmış ve yetersiz koçanlar elektronik ortama alındı, bilgiler teyit edilerek yazıldı; Lefkoşa’nın ardından diğer ilçeler için de planlamalar yapıldı. En fazla tapu kaydı olan Mağusa’yı sona bırakacağız ve bu amaçla 300 kişi çalışacak”
· “Kırsal belediyelerin katkı payları konusunda sıkıntılar yaşanıyor, tüm belediyelere eşit haklar verilerek herkese eşit hizmet götürülmesini hedefliyoruz; hiçbir ilçede sel bina zararları henüz ödenmedi”
· “Yeni cezaevi projesinin parası Başbakan’ın Türkiye’de yaptığı görüşmelerden aldıkları bilgiye göre emanette bekletiliyor, ihalenin Ankara’da mı, KKTC’de mi açılacağı tartışılıyor”
Konuşmaların tamamlanmasıyla saat 22.05’te 142 milyon 144 bin 294 TL’lik İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu daha sonra Polis Genel Müdürlüğü bütçesini görüşmeye başladı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 153 milyon 975 bin 779 TL’lik Polis Genel Müdürlüğü bütçesini dün gece saat 23.30’da oyçokluğuyla kabul etti.
CTP GENEL BAŞKANI ÖZKAN YORGANCIOĞLU
· “Hükümet polislerden oy isterken verdiği vaatlerin hiçbirini yerine getirmedi, insanlar da zaten UBP’nin sözlerini tutmamasına alıştı”
· “Polis Derneği yöneticilerinin demeçleri yüzünden işten el çektirildi, mahkeme görevlerine iade kararı almasına rağmen, kararın çok geç uygulandı”
· “Mahkeme kararlarının uygulanmadığı ülkeye hukuk devleti denilemez”
· “Başbakan’ın terörist” diye suçladığı KTHY eski çalışanlarının şimdi devlete alınacağı sözü verdi”
· “Bu kadar affa rağmen bu kadar yasa dışılık, ülkenin kurumsal yapısının, devlet olmasının ortadan kaldırılması; kendi yasalarına saygısızlık demektir. Polisin de sivil otoriteye bağlanması gerekir. Denetimlerin yapılabilmesi, mafyalaşmanın önlenmesi ve devlet olmanın gereklerini yerine getirmek için sivil otoriteye bağlanması gerekir”
TDP GAZİMAĞUSA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA EMİROĞLULARI
· “Polis konusu egemenlik konusudur. Kıbrıs Türk halkının ne kadar egemen olduğu, polisin bize bağlı olmamasından bellidir. Polisin sivil otoriteye bağlı olmaması egemenliğimiz olmadığını gösterir”
CTP GAZİMAĞUSA MİLLETVEKİLİ SONAY ADEM
· “Meclis’in çevresinin tellerle kesilmesi ve milletvekillerinin Meclis’e girememesinden dolayı utanç duyuyorum. Bu memleketi yönetenlerin bundan utanç duymaması üzüntü vericidir”
· Silahlı gücün insanlara saldırması, hiçbir insan hakkına uymaz, polis teşkilatının yönetiminin sorgulanması gerekir”
· “CTP’nin hükümette olduğu dönemde bile polis tarafından izlendi; ülkenin ilerici insanlarına karşı kayıt tutulması kabul edilemez; sadece bu nedenden ötürü bile polisin sivile bağlanması ve arşivlerdeki bilgilerin de yakılması gerekir”
· “Bunlar, Kıbrıs Türk halkı için büyük bir ayıptır ve bu ayıbı işleyenler de tarihte hesabını verecek”
· “Polisi de sivile bağlayıp siyasi mi yapalım” diye eleştiriyorlar, Zaten Allah’ına kadar siyasi... Ve bazı mafya bağlantılarına da girdiği gerçektir. Bunu, bizzat bakan olduğum dönemde yaşadım”
BAŞBAKAN İRSEN KÜÇÜK
· “Bu süreci kullanmak isterim. Bu teşkilat bizimdir, daha da güçlendirmek isterim. Polisi demokratik kurallar çerçevesinde halka ve ülkeye en iyi hizmet verecek şekle getirmek lazım. Polisin sorunlarını da hep birlikte çözmeliyiz”
· “Amacımız polisin sivile bağlanması, bu konudaki çalışmaları hızlandırma eğilimindeyiz”
· “4 anayolda 24 saat devriye yapacak polis ekibi oluşturacak, bu amaçla 100 polis alınıp eğitilecek”
· “Eylem yapacak olanlar da demokratik kurallar içinde eylem yapsın, kimsenin kimseyi rencide etmesin”
· “Güçlü ve sivil yönetime de hizmet edecek bir polis için desteğimiz sürecek”
Meclis daha sonra Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçesini görüşmeye başladı.
CTP GAZİMAĞUSA MİLLETVEKİLİ ARİF ALBAYRAK
· “Kültür bütçesi yetersiz, sadece personeli ödeyecek bu bütçeden bir şey beklemek insafsızlık”
· Kültür derneklerine yardım tüzüğüne geçtiğimiz yıl 200 bin TL ayrılmasına rağmen bu kullanılmadı, doğru dürüst bir müze bile yok… 2012 yılına giriyoruz. Çağdaş bir müzenin olmaması büyük bir eksikliğimizdir”
· “1999 yılında Devlet Tiyatroları yandı ve o günden bugüne sıkıntı yaşanıyor. Henüz tiyatro binası yok… Ümit ederim gelecek yıl Aralık ayında konuşurken Bakan’a sadece Ocak ayında açılış ne zaman yapılacak diye sorarım”
· “Telif hakları, film yapımı gibi konularda yasal düzenlemeler yetersiz kaldı, özerk sanat kurumu gerekli, bakanların çelenk harcamaları yüksek”
· Tabelalarda arkeolojik yer isimlerine de yer verilmeli, Karpaz bölgesinde yıkılan şapelin yeniden yapılması ülkenin itibarını kurtarmak adına gerekli, ayrılan para yetmezse sıvaları karşılamaya hazırım”
· “Eko - turizm yapılan bir bölgede petrol dolum tesisi zararlı olacak, ilgili bakanlık korkmadan açıkça bu tesise göğüs germeli”
· “Ülkeye gelen turist “has yasemin kokusu” beklerken, “Haspolat kokusu” duyuyor”
CTP GİRNE MİLLETVEKİLİ ÖMER KALYONCU
· “Türkiye’de KKTC yılı ilan edildi ama ciddi çalışma yapılmadı”
· “Bakanlar halka hizmet için seçildi, ama gazetelerin dedikodu sayfalarına konu oldukları anda istifa etmeleri gerekiyor, bunu yapmıyorlarsa da görevden alınmaları gerekir”
· “Ülke tanıtımı ile ilgili, Serena şirketine ciddi miktarda para verildi ama ne tanıttığı belli olmadı”
· “Biz devlet olarak yasalarımızı uygulamayarak bazı insanlar için cennet yarattık, köle pazarı kurduk. Ve bizim insanlarımız köle olmak istemediği için suçlanıyor ve kaçak işçi çalıştırmak haklı görülüyor”
· “Turizm sektörünü kendi insanımızı istihdam edecek bir duruma sokamaz ve bugünkü gibi köle pazarı oluşturursak, gençlerimiz de göç etmeye devam edecek. Onlar köle olmaz diye başkalarını köle yapmak da doğru değildir”
CTP GAZİMAĞUSA MİLLETVEKİLİ TEBERRÜKEN ULUÇAY
· “Turizm kumarhane sektörüne bağlı olmaktan çıkarılabilmeli”
· “Atıl kalmış yatırımların iyileştirilmesi önemli, geleneksel üretimlerin turizme yansıtılmasını öneriyorum”
· “Kültürel zenginliğin korunması, bakımı, restorasyonu ve tanıtımının turizmde gelişmenin temel taşlarından biri olacak, çünkü çok zengin bir kültürel mirasımız var”
· “Tüm gücümüzle bu stratejinin arkasında durmalıyız, hem kurumlar, hem hükümet, hem de bireyler. Hem ülkemizi temiz tutarak, tesislerimizi geliştirerek, turizm politikasını tek elden yürüterek bu ulaşılabilir turizm politikasına ulaşmak için çalışmamız gerekir”
TDP GAZİMAĞUSA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA EMİROĞLULARI
· “Taşocakları yabancı firmalarca bu kadar kolay kiralanmaması gerekir”
· “Turizm Tanıtım Fonu’ndan yapılan harcamaları faturaları ile birlikte görmek istiyorum”
· “Bakanlıklar arasında koordinasyon kurulamadığı için yatırımcılar sıkıntıda, UBP’nin en büyük sorunu bu koordinasyonsuzluk”
CTP LEFKOŞA MİLLETVEKİLİ KADRİ FELLAHOĞLU
· “Kimse iki kez uçak değiştirip Kuzey Kıbrıs’a gelmeyi öncelikleri arasına koymaz, bu konuda daha çok ve iyi çalışıp kaynakların daha iyi değerlendirilmesi gerekir”
· “Güney Kıbrıs, nüfusunun 4 - 5 katı turist alır, Kuzey’de ada turizmine dönük bir potansiyel yaratılamadı. Doğrudan uçuşlar olsaydı çok daha iyi durumda olabilecektik. Turizm Tanıtım Fonu’ndan yapılan harcamalardan rahatsızım, paranın bu kadar kolay harcanmaması gerekir”
TURİZM, ÇEVRE VE KÜLTÜR BAKANI ÜNAL ÜSTEL
· “2012’deki hedefimiz yüzde 30 artış”
· “Bu yıl 300 charter uçak geldi; gelecek yıl da 400 charter uçak Ercan’a inecek”
· “Otellerdeki doluluk ortalaması yüzde 45’e ulaştı, oteller, hibe ve düşük faizli kredilerle 2012’de daha iyi bir duruma getirilecek”
Konuşmaların ardından Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçesi 45 milyon 218 bin 457 TL olarak onaylandı. Böylece Meclis Genel Kurulu, dün saat 11.00’de başladığı toplantısını bugün saat 02.05’te tamamladı.