Daha önce ödenen 100 milyon Euro, UBP hükümeti tarafından kamu çalışanlarının 13. Maaş ödemesinde kullanılırken, henüz ödenmeyen 16 milyon Euro da banka tarafından bloke edildi.
Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı İsmail Başarır, “, “UBP hükümeti devlet giderlerini kısıp, tedbir alacağına, özelleştirmeden gelen parayı bütçe açığını artırmamak için kullandı. Bu para da UBP hükümeti tarafından kullanılmıştır” dedi ve ekledi: “Ancak bu paranın nereye kullanıldığına dair net bir bilgimiz yok”
Fayka Arseven KİŞİ
Fotoğraf: Didem MENTEŞ
Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı İsmail Başarır, Ercan Havaalanı’nın özelleşmesi sonrası Taşyapı İnşaat’ın 100 milyon Euro ödemesiyle birlikte KDV tutarı olan 16 milyon Euro’luk KDV’yi henüz ödenmediğini ancak ödenmesi halinde de paranın banka tarafından bloke edileceğini açıkladı.
Başarır, 16 milyon Euro’nun neye karşılık bloke edildiğini ise bilmediklerini ifade ederek, “UBP hükümeti devlet giderlerini kısıp, tedbir alacağına, özelleştirmeden gelen parayı bütçe açığını artırmamak için kullandı” tepkisini gösterdi.
Kısa bir dönem için Ulaştırma Bakanlığı koltuğuna oturan Bakan İsmail Başarır birçok konuda YENİDÜZEN’e önemli açıklamalar yaparak, kısa dönemde yapacakları icraatları anlattı.
Başarır, özellikle trafiğin tek çatı altında, Ulaştırma Bakanlığı uhdesinde olmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Başarır, trafiğin tek çatı altında toplanması ile AB’nin trafikle ilgili fonundan bu yıl 500 bin EURO yardım verileceğini açıkladı.
“Daha etkin bir mekanizma kuruldu”
Başarır, YENiDÜZEN’e açıklamalarda bulunarak, Siber Siber başkanlığındaki Bakanlar Kurulu kararı olan trafiğin tek çatı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bünyesinde olmasını değerlendirdi.
Trafikte yıllardır yetki karmaşası ve çok başlılık olduğunu dile getiren Başarır, herhangi bir olay karşısında herkesin topu birbirine attığını söyledi.
Trafikle ilgili birimlerin değişik bakanlıkların uhdesinde olduğunu söyleyen Başarır, bunun büyük bir sorun olduğunu belirtti.
Avrupa’da trafik birimlerinin Ulaştırma Bakanlığı’nın uhdesinde olduğunu da belirterek, “Biz Avrupa’ya da uysun diye ve karmaşa sorunun da ortadan kalkması düşüncesiyle göreve geldiğimiz andan itibaren bu konuda düzenleme yaptık. İlgili çevreleri topladık. Trafik Kazalarını Önleme Derneği ile TRAKYAD ile görüştük. Onların da görüşlerini alarak, çok başlılığa son verdik. Trafik Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nu topladık ve trafiğin tek çatı altında toplanması için yasal zemini sağladık” dedi.
Başarır, Maliye Bakanlığı’nda olan Motorlu Araçlar Mukkayitliği, Gelir ve Vergi Dairesi Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Dairesi, İçişleri Bakanlığı’nda olan Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu ve İzin Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı uhdesine alındığı bilgisini de verdi.
Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nun daha önce 5 bakanlık ile oluştuğunu ve işlevsiz olduğunu dile getiren Başarır, “Şimdi Ulaştırma Bakanlığı’nda oldu ve nisap sorunu olmadan, daha etkin çalışacak, kararlar üretebilecek. Sivil toplum örgütlerini de bu komisyona dahil ettik” dedi.
Başarır, trafiğin tek çatı altında toplanmasıyla birlikte vatandaşın da daire daire, bakanlık bakanlık gezmesine gerek kalmayacağını ifade etti.
Bazı önlemler almayı da planladıklarını açıklayan Başarır, “Bazı tüzükler yapmayı planlıyoruz. Yollarda kontrollerin daha etkin olmasına ve artmasına yönelik, motor sürücülerinin daha etkin bir sınava tabi tutulması, normal ehliyet sınavlarının daha etkin olması sigorta sisteminin düzenlenmesi ve kanda uyuşturucu aranması gibi…” diye belirtti.
AB’den 500 bin EURO
Başarır, trafiğin tek çatı altında toplanması ve yasal zeminin de hazırlanması ile birlikte AB’nin trafiğin iyileştirilmesi fonundan 500 bin Euro yardım verileceğini dile getirdi. Bu rakamın önümüzdeki yıl 3 milyon Euro’ya çıkacağını söyleyen Başarır, “Bu katkılar trafiğin ve yolların iyileştirilmesi sağlanacak” dedi.
Anayollardaki levhaların da düzenleneceğine işaret eden Başarır, “Yapılan levhalara mutlaka İngilizcelerinin de yazılması gerekir” diye belirtti.
***
Taşyapı ödedi, para gitti…
Ercan Havaalanı’nı alan Taşyapı İnşaat’ın 100 milyon Euro ödeme yaptığını ancak 16 milyon Euro olan KDV ödemesini yapmadığını söyleyen Başarır, “İlk etapta bu para ödenmesi gerekirdi ancak bu para bankadan bloke edildi, bu para da UBP hükümeti tarafından kullanılmıştır” dedi.
Bu paranın nereye kullanıldığına dair net bir bilgisinin olmadığını da ifade eden Başarır, “Devlet giderleri kısıp, tedbir alacağına, özelleştirmeden gelen parayı bütçe açığını artırmamak için kullandı” açıklamasında bulundu.
Başarır, “Denizleri satalım, limanları satalım maaş mı ödeyelim? Bu düşünce çok yanlıştır. Bunun savunması da olmaz” diye vurguladı.
“Havayolumuz mutlaka olmalı…”
Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY)’nin batırılması ardından hava ulaşımının ‘özel’ şirketler tarafından yapılmasını da değerlendiren Başarır, “Taşyapı ile yapılan antlaşmaya göre havaalanın işletmesi 25 yıllığına onlara verildi ve havaalanı işletmeciliği tekel oldu. Biz devletsek, havaalanımız ve havayolumuz mutlaka olmalıdır” dedi.
***
Taksiciler güvence istiyor, Taşyapı sıcak bakmıyor
Taşyapı İnşaat’ın Ercan Havaalanı’ndaki park düzenlemesi yapacağı gerekçesiyle huzursuzluk yaşayan taksicilerin kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Bakan, Ercan’a giderek yerinde incelemeler yaptığını söyledi. Taksicilerin park düzenlemesiyle ilgili endişelerinin ötesinde havaalanında atılmayacaklarına dair ‘güvence’ istediklerini söyleyen İsmail Başarır, Taşyapı İnşaat yetkililerinin ise bu duruma sıcak bakmadığının altını çizdi. Taksicilerin ‘T’ izni altında havaalanında çalışma izinleri olduğunu ve bu izinlerin yenilendiğini dolayısıyla bu konuda hukukçulardan görüş alındığını belirten Başarır, Ulaştırma Bakanlığı, Taşyapı İnşaat ve taksicilerin hukuk danışmanlarının gerekli araştırmayı yaptıklarını söyledi.
Bakan İsmail Başarır, Taşyapı İnşaat’ın bugüne kadar Duty Free shoplarda değişiklik yaptığını ancak sözleşmeye göre yapılacak yeni havaalanı ile ilgili bir başlangıcın olmadığını belirtti.
“Yıllık bütçe 5 ayda bitirildi…”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dr. İsmail Başarır, yıllık bütçenin 5 ayda bitirildiğini vurguladı.
Başarır, izaz ikram harcamalarında ilginç ve etik dışı uygulamalarla karşılaştığını söyledi.
“İzaz ikram kalemi tamamen tüketildi” diyen Başarır, “Eski Bakan, izaz ikram kaleminden bazı kişilere sınırsız harcama yetkisi vermişti bu da etik değildir” dedi.
Hayvan ölümleri için hat…
Anayollarda araçların çarpması sonucu ölen hayvanların kaldırılmasına yönelik telefon hattı kurulacağını da belirten Başarır, “Bize vatandaş bilgi verecek, biz de gerekeni yapacağız” dedi.
Karayolları Dairesi’nde önceki gün incelemeler yaptığını ifade eden Başarır, “Boş duran atölyeler var. Biz bunların müze kompleksi yapılması için çalışmalar yapmak istiyoruz. Kullanılmayan yerleri turizme kazandırmayı amaçlıyoruz” diye belirtti.