Fehime ALASYA
Tarım Dairesi’nin yaptığı gıda denetimleri her geçen gün giderek artıyor. 2017 yılında hem yerli hem de ithal olmak üzere toplam 2 bin 518 kez meyve ve sebze analizi yapılırken, bu rakam 2018 yılında 3 bin 736’a yükseldi. Yapılan ürün analizleri bir önceki yıla göre bin 221 arttı.
Denetimlerin arttığını belirten Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana, her hafta yapılan analizlerden çıkan sonuçların Avrupa Birliği’nde kullanılan limit çizelgesinde değerlendirildiğini belirterek, yerli ürünlerdeki kirliliğin, bu standartların altında olduğunu vurguladı.
Vurana, üreticilerin ilaç kullanımı konusunda çok hassas davranmaya başladığını ifade etti.
2018 yılında, hem yerli hem de ithal olmak üzere toplam 3 bin 736 kez meyve ve sebze analizi yapıldı, analizlerde 2 bin 132 ithal ürünün 396’sı kirli ve limit üstü bulunurken, bin 604 yerli ürünün 38’i imha edildi.
Kirli bulunan ithal ürünlerin bir kısmı firmanın talebiyle ya geri gönderildi ya da imha edilirken, yerli ürünlerden ruhsatsız ilaç kullanımı veya limit üstü kalıntı içeren ürünler ise imha edildi.
Geçtiğimiz yıl, ruhsatsız ilaç kullanımı veya limit üstü kalıntı nedeniyle sofralara girişi engellenen, toplam 434 ürün yer aldı.
Bu ürünler arasında 38’i yerli, 396’sı ise ithal meyve sebze oldu. Bu meyve sebzeler arasında ise fasulye, biber, asma yaprağı, ıspanak, salatalık, domates, maydanoz, havuç, kereviz, üzüm, roka, marul, dereotu, semizotu ve taze baş soğan yer aldı.
ZEHİRE GEÇİT YOK… Tarım Dairesi 2017 yılında 2 bin 518 analiz, 2018 yılında ise 3 bin 736 analiz yaptı. Tarım Dairesi Müdürü gıda güvenliği ve toplum sağlığı için bu yıl daha da çok analiz yapmaya çalıştıklarını aktardı.
Analizler arttı
2017'den geçen yıla oranla yapılan analizlerde gözle görülür bir artış yaşandı. 2017 yılında 2 bin 518 kez analiz yapılırken, bu rakam 2018 yılında 3 bin 736'ya yükseldi. 2017 yılında adaya gelen ithal meyve sebze arasından toplam bin 327 üründen 69'u kirli ve limit üstü bulunurken, 934 yerli numuneden 85'inde kirlilik görüldü.
Geçtiğimiz yıl hem yerli hem de ithal olmak üzere toplam 3 bin 736 kez yapılan meyve ve sebze analizinde 434 ürünün ilaç kullanımı veya limit üstü kalıntı nedeniyle sofralara girişi engellendi.
2018: Geçtiğimiz yıl hem yerli, hem de ithal olmak üzere toplam 3 bin 736 kez yapılan meyve ve sebze analizinde 434 ürünün ilaç kullanımı veya limit üstü kalıntı nedeniyle sofralara girişi engellendi.
Domates, biber, üzüm ve maydanoz imhada başı çekti
Geçtiğimiz yıl yapılan analizlerde, 12 ayda 38 yerli ürün imha edildi. Bu ürünler içerisinde en çok telaffuz edilen isimler ise domates, biber, üzüm ve maydanoz yer aldı.
Mart ayında fasulye, biber, asma yaprağı, ıspanak ve salatalık olmak üzere beş ürün imha edilirken, sırasıyla nisan ayında havuç ve biber, mayıs ayında patlıcan, domates, maydanoz, haziran ayında roka ve nane, temmuz ayında kereviz, ağustos ayında sultani üzüm, verigo üzüm, taze fasulye, maydanoz, roka, eylülde marul, maydanoz, biber ve verigo, ekimde biber, dereotu ve domates, kasım ayında semizotu, dereotu, domates, acı biber, domates, aralık ayında ise marul, maydanoz, taze baş soğan, ıspanak ve biber imha edilen ürünler arasında yer aldı.
2019: 2019'un ilk üç ayında toplam bin 17 analiz yapılırken, bunlardan 592'si ithal, 438'i de yerli ürünlerde oldu.
Üç ayda bin 17 analiz
2019'un ilk üç ayında toplam bin 17 analiz yapılırken, bunlardan 592'si ithal, 438'i de yerli ürünlerde oldu.
Bu yıl yapılan analizlerde ise ocak ayında 406 numune alınırken, 280'i ithal, 126'sı yerli üründü. Ocak ayında alınan analizler içerisinde imha edilen sadece bir yerli ürün olurken, 6 tane ithal ürün iade veya imha edildi.
Şubat ayında toplam 192 numune işlenirken, bunların 111'i ithal, 81'i ise yerli üründü. Bu ay yapılan analizlerde ise kirli ürüne rastlanmadı. Mart ayında 419 numuneden 201'i ithal, 231'i ise yerli iken, yerlilerden üçü imha edildi, üç ithal üründe ise kirlilik tespit edildi.
Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana:
“Yerli ürünlerde çıkan kirlilik Avrupa Birliği standartların da altında”
Denetimlerde ve numune alımlarında artış yaşandığını ifade eden Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana, yerli ürünlerde çıkan kirliliğin Avrupa Birliği standartların da altında olduğunu ifade etti.
Vurana, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, “Yerli ürünlerde kirlilik oranımız, Avrupa Birliği standartların da altındadır.
Denetimlerimizi oldukça fazla arttırdık. Yaptığımız denetimlerle üreticilerin farkındalığı çok yükseldi. Tavsiye dışı ilaç kullanımında direk imha yapıyoruz diye üreticiler çok hassas. Numune sayımız da arttı, üreticiler bu farkındalığı kazandı. Basında çıkan haberlerle deşifre yoluna gidildi, bu alanda da ciddi bir ilerleme kazandık, üreticiler de bu sebeple ilaç alımında daha çok sorgulayıcı oldu. Üreticiler ilaç kullanımı konusunda çok hassaslaştı, ilaç firmalarını sorgulamayla yetinmeyip de bölgedeki sorumlu kişilere de danışarak kullanıyorlar. Aynı zamanda 2018 yılında iki ilaç satış ruhsatı olmayan satış yerini de kapattık. Bunlar bizim denetim konusunda çok hassas hareket ettiğimizin birer göstergesidir.” dedi.