Denetimden ve sağlık koşullarından yoksun şekilde tespit edilen ‘kaçak etler’ sağlığı tehdit eder noktaya geldi. Polis verilerine göre 2018 yılında ‘kaçak yollarla’ Lefkoşa, Mağusa ve Girne’de toplam 9 ton 347 kilogram kaçak et ve 30 kilo 245 gram da kaçak beyaz et ele geçirildi. Bu yılın ilk kaçak et operasyonu ise önceki gün yapıldı, 2 traktör içerisinde 5 ton kaçak et tespit edildi.
Ayşe GÜLER
Denetimden ve sağlık koşullarından yoksun şekilde tespit edilen ‘kaçak etler’ sağlığı tehdit eder noktaya geldi.
Kıbrıs’ın güneyinden kuzeye ‘fiyat farkı ve ekonomik’ nedenlerden dolayı yasa dışı yollardan, binlerce tonluk kaçak et piyasaya sürülmek üzere tespit ediliyor.
Polis verilerine göre 2018 yılında ‘kaçak yollarla’ Lefkoşa, Mağusa ve Girne’de toplam 9 ton 347 kilogram kaçak et ve 30 kilo 245 gram da kaçak beyaz et ele geçirildi.
Bu yılın ilk kaçak et operasyonu ise önceki gün yapıldı, 2 traktör içerisinde 5 ton kaçak et tespit edildi.
Kıbrıs’ın güneyinden, kuzeye geçtikleri sırada içerisinde kaçak et olduğu tespit edilen traktörlerin çamura saplanması sonucu, olay yerine polis ekiplerinin geldiğini gören zanlılar iş araçlarını bırakıp, kaçtı.
Polis, iki traktörü de emare olarak aldı, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.
Öte yandan Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu, önceki gün ele geçirilen 5 ton kaçak etin ekiplerin gözetiminde imha edildiğini belirtti.
YENİDÜZEN’e konuşan Hüdaoğlu, “Kaçakçılığın nedeni ekonomiktir. Bir ürün, bir tarafta daha ucuzsa, daha pahalı olan tarafa gider” diyerek, kaçak etlerin son dönemde daha çok yakalanmaya başladığını dile getirdi.
AY AY KAÇAK ET…
Kaçak ette en çok Beyarmudu kullanılıyor
Polis verilerine göre; geçtiğimiz yıl ele geçirilen 9 ton kaçak etin, 7 ton 334 kilogram Beyarmudu’nda tespit edildi.
Bölgenin, Kıbrıs’ın güneyine yakın olmasını fırsat bilen kaçakçılar, güneyden aldıkları etleri, Beyarmudu köyünü kullanarak ülkeye ithal etmeye çalıştı.
Tek seferde 6.5 ton…
2018’de Güvercinlik köyünde tek seferde 6.5 ton kaçak et ele geçirilmişti.
Geçtiğimiz yıl, Güvercinlik köyü yakınlarındaki ‘asker yasak bölgeyi’ kullanarak, et kaçaklığı yapılmaya devam edilmişti.
Hatırlanacağı üzere; Mağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Cürümleri Önleme Şubesi ve Adli Şube Ekipleri tarafından Güvercinlik kavşağında yapılan operasyonda, Polonya, Avusturya ve Danimarka menşeli yaklaşık 6 buçuk ton kaçak et tespit edilmişti.
Kermiya’da yoğun mesai…
Polis, kaçak et ile ilgili Kermiya geçiş noktasında da yoğun mesai harcamıştı.
Ekipler, bir yılda Kermiya geçiş kapısında ülkeye yasal olmayan yollardan ithal edilmeye çalışan 204 kilo kırmızı et ele geçirmişti.
Girne’de ‘domuz’ operasyonu
2018’de ‘domuz’ operasyonu da yapıldı. Narkotik ekipleri tarafından Aralık ayında Girne’de bir iş yerine yapılan baskında, 145 kilo domuz eti, 5 kilo sosis ve 3 adet domuz kellesi ele geçirildi.
İhbar sonucu yakalanan 51 yaşındaki H.U.’nun evinde ise 245 kilo domuz eti bulunmuştu.
Akdoğan’da iki farklı tarihte iki ayrı operasyon…
Akdoğan’da da geçtiğimiz yıl Şubat ayında 340 kilo kaçak et ve ciğer ele geçirilmişti.
Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme ekipleri, bu kez Mart ayında Akdoğan’da yaptığı aramada 971.5 kg ağırlığında kaçak et bulunmuştu.
Beyaz et de de ‘kaçak’ operasyonu
12 ayrı yerde, ‘kaçak beyaz et ve kırmızı et’ operasyonu…
Geçtiğimiz yıl, polis ekipleri yalnızca et kaçaklığı değil, beyaz ve kırmızı et ile ilgili de operasyon düzenledi, 12 ayrı yerde tespit yaptı.
Resmi verilere göre; bu operasyonların 3’ü Kermiya geçiş noktası, 2’si Akdoğan’da yapıldı.
Aynı dönemde; Lefkoşa, Girne, Beyarmudu, Mağusa ve Güvercinlik’te de benzer operasyon gerçekleşti…
Sağlıksız koşullar…
2018’de, Lefkoşa ve Beyarmudu’nda iki farklı tarihte kaçak beyaz et operasyonu yapıldı.
Lefkoşa’da yapılan operasyonda 2 adet mineri balık ve 10 adet 245 gram karides balık,
Beyarmudu’daki operasyonda ise, 30 kilogram sibya sağlıksız koşullarda ülkeye sokulmak isterken ele geçirilmişti.
HÜDAOĞLU: “KAÇAKLIĞIN NEDENİ EKONOMİK”… Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu,“Kaçakçılığın nedeni ekonomiktir. Bir ürün, bir tarafta daha ucuzsa, daha pahalı olan tarafa gider” diyerek, kaçak etlerin son dönemde daha çok yakalanmaya başladığını dile getirdi.
Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu:
“Kaçakçılığın nedeni ekonomik”
Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu, önceki gün ele geçirilen 5 ton kaçak etin ekiplerin gözetiminde imha edildiğini belirtti.
YENİDÜZEN’e konuşan Hüdaoğlu, söz konusu kaçak etlerin Güzelyurt’ta uygun bir yere gömüldüğünü belirtti.
Polis tarafından tespit edilen miktarın oldukça yüksek olduğunu ifade eden Hüdaoğlu, kaçak etlerin özellikle nerede ve nasıl kesildiği, hangi şartlarda nakledildiğinin önemli olduğunu aktardı.
Hüdaoğlu, “Kaçakçılığın nedeni ekonomiktir. Bir ürün, bir tarafta daha ucuzsa, daha pahalı olan tarafa gider” diyerek, kaçak etlerin son dönemde daha çok yakalanmaya başladığını dile getirdi.
Hüdaoğlu, kaçak etlerin hiçbirinin uygun şartlarda taşınmadığını da söyleyerek, hem polis hem de gümrük ekiplerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.