3-4 kelimede farklılık var, Downer bunun için geliyor

YENİDÜZEN’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Özdil Nami “ortak metin” konusunda umutlu konuştu

 

 

Dışişleri Bakanı Özdil Nami,  taraflar arasında doğrudan müzakereleri başlatacak 'ortak metin' üzerindeki görüşmelerde, iki tarafın görüşlerinde 'ciddi yakınlaşma' sağlandığını söyledi.

• TIKANMA NOKTASI… Ortak metinde kilitlenmenin “Kurucu devletlerin hiçbiri diğeri üzerinde otorite ya da yetki talebinde bulunmaz” ile “Kurucu devletlerden herhangi biri egemenlik talebinde bulunamaz” gibi farklılıklarda yaşandığını belirten Nami, “Bu sıkıntı aşılabilecek bir noktadır” diye konuştu.

• GEREKİRSE BAN’DAN DAVET MEKTUBU… BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in ortak metindeki tıkanıklığı aşmak amacıyla 12 Ocak’ta Ada’ya geleceğini anlatan Nami, “Ortak Metin konusunda uzlaşı olmasa dahi, Genel Sekreter, uzlaşma noktalarını içeren bir davet mektubuyla görüşmeleri başlatabilir” yorumunu yaptı.


Dışişleri Bakanı Özdil Nami,  Kıbrıs sorununun çözüm sürecini kilitleyen ‘ortak metin’ tartışmasının, ‘üç, dört kelime farklılığı’ ile sınırlı olduğunu belirtti, “Ciddi yakınlaşma var, her iki tarafın iradesi ile sorun rahatlıkla aşılabilir” dedi.

United Medya Grup’u ziyaret ederek, YENİDÜZEN ve Kanal Sim temsilcileri ile görüşen Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununda gelinen son aşama hakkında bilgi verdi, sürecin tıkanma noktalarını açıkladı.

Ortak metinde kilitlenmenin “Kurucu devletlerin hiçbiri diğeri üzerinde otorite ya da yetki talebinde bulunmaz” ile “Kurucu devletlerden herhangi biri egemenlik talebinde bulunamaz” gibi farklılıklarda yaşandığını belirten Nami, “Bu sıkıntı aşılabilecek bir noktadır” diye konuştu.

Nami, ‘Tek Egemenlik, Tek Uluslar arası Kimlik ve Tek Yurttaşlık’ prensiplerinin her iki tarafça tartışmasız kabul edildiğini, iç yurttaşlıklar ve artık yetkilerle ilgili sıkıntıların da aşıldığını yineleyerek, “Bu noktaya gelindikten sonra geri dönüş çok doğru olmaz” dedi.

12 Ocak’ta adaya gelecek olan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in tıkanıklığın aşılması için görüşmeler yapacağını ifade eden Nami, iyi niyetle yaklaşılması durumunda olumlu bir noktaya gelinebileceğini kaydetti.

Çözüm müzakereleri öncesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafının uzlaşı aradığı 'ortak metin' konusundaki çıkmazın sürmesi halinde BM’nin bir ara formül öne sürebileceğini söyleyen Nami “BM ortak metin olmadan müzakereleri başlatmak için iki tarafa birer 'davet mektubu' göndererek sürecin başlamasını isteyebilir, bunun da olması olasıdır. Bu davet mektubunda uzlaşma noktaları Genel Sekreter tarafından dile getirilir ve taraflar masaya davet edilebilir” diye konuştu.

“Müzakereler başlarsa, altını doldurmak daha kolay”

Ortak metin üzerindeki görüşmelerin süreceğine dikkat çeken Nami,
metinde uzlaşı olması durumunda başlayacak olan doğrudan müzakerelerin daha rahat ilerleyeceğini söyledi. Şu anki uzlaşılan ortak metinde dahi birçok önemli ana konuda görüş birliği olduğuna işaret eden Nami “Müzakerelerin başlaması halinde başlıklarda uzlaşılan bu ana konuların altı doldurulacak, ki bunu yapmak daha kolay olacak” dedi.   
Kıbrıs sorununda sürdürülen barış sürecine tüm toplumun aktif olarak destek vermesi görüşü üzerinden çalışma yaptıklarını dile getiren Özdil Nami, bu amaçla sivil toplum örgütleriyle sık sık görüştüklerini anlattı.

Röportaj Haberleri