3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği,3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle bildiri yayınlandı.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekerek, Medya Etik Kurulu Deklarasyonu’nun bu açıdan umut verici bir çalışma olduğunu belitti.

Birlik tarafından 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle bildiri yayınlandı.

Birlik Genel Sekreteri Özgül Gürkut Mutluyakalı imzasıyla yayınlanan bildiride gazetecilerin 3 Mayıs Cuma akşamı saat 19.30’da düzenlenecek Dünya Basın Özgürlüğü Medya Başarı Ödülleri Töreni ve kokteyline davetli olduğu ifade edildi.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRATİK TOPLUM İÇİN ŞARTTIR”

Bildiride, basın özgürlüğünün, demokratik bir toplum için ön şart olduğu belirtilerek, “Ancak gerek siyasi, gerek ekonomik güç odaklarının iktidar kaygıları, bizim coğrafyamızda olduğu gibi dünyanın pek çok yerinde basın özgürlüğünü kısıtlayan gelişmelere yol açıyor. Özel günlerde bir dizi güzel cümleler sıralayanlar bile basın özgürlüğünden rahatsızlık duyarak sansüre başvurabiliyor” denildi.

Kıbrıs Türk basınının ekonomik ve etik sorunlar yaşadığı, basın emekçilerinin büyük çoğunluğunun en düşük ücretlerle, en uzun sürelerde ve güvencesiz çalıştırılanlar arasında olduğu kaydedilen bildiride, basın özgürlüğü konusunda da kötü bir tabloyla karşı karşıya olunduğu savunuldu.

“MEDYA ETİK KURULU DEKLARASYONU, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ADINA DA UMUT VEREN BİR GİRİŞİM”

Bildiride, bağımsız ve çoğulcu medyanın gerektirdiği çarkların oluşturulması için atılması gereken adımların hem medya camiasının, hem ülke yöneticilerinin önünde durduğu kaydedilerek, “Ülkemizin en büyük ve kurumsal basın örgütü sorumluluğunun bilinciyle çalışmalarını sürdüren Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği ve ortak çalışma yürüten 5 meslek örgütünün yakın geçmişte açıkladığı “Medya Etik Kurulu Deklarasyonu”, basın özgürlüğü adına da umut veren bir girişimdir” denildi.

Mesleki etik değerlere bağlı bir medyanın, daha güçlü ve güvenilir olacağına vurgu yapılan bildiride, anayasa güvencesi altında olan basın özgürlüğünün medyanın vazgeçilmesi olduğu belirtildi.

Bildiride “Basın ve özgürlük birbirine yakışan en güzel iki sözcüktür” ifadelerine yer verilerek, basın özgürlüğünün kağıt üzerinde kalmadan, meslek etiğine ve demokratik değerlere uygun şekilde hayata geçmesinin önemine vurgu yapıldı.

“BU YILIN TEMASI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ”

Gazeteciler Birliği’nin bildirisinde 20 yıl önce Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Namibya’nın Windhoek kentinde düzenlenen konferansta kabul edilen “Windhoek Deklarasyonu”na da dikkat çekildi.

Deklarasyonda hükümetlere bağımsız ve çoğulcu bir medya için çağrı yapıldığı hatırlatılarak, BM’nin bu yılki Basın Özgürlüğü Günü’nde ana tema olarak “Özgürce konuşabilmek: Tüm medyada ifade özgürlüğü elde etmek” olarak belirlediği hatırlatıldı.

Bildiride BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’nın konuyla ilgili “İfade özgürlüğü, en değerli haklarımızdan biridir. Tüm diğer özgürlüklerin temelini oluşturan bu hak, aynı zamanda insan onurunun da temelidir. Özgür, çoğulcu ve bağımsız bir medya da onun işleyişi için şarttır” açıklamasına da yer verildi.

“GEÇEN YIL 89 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ, 38 GAZETECİ KAÇIRILDI”

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütüne ait verilerin paylaşıldığı bildiride, geçen yıl dünyada 89 gazetecinin öldürüldüğü; 38 gazetecinin kaçırıldığı; 879 gazetecinin tutuklandığı; bin 993 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığı veya tehdit edildiği; 47 aktif internet kullanıcısı ve vatandaş gazetecisinin öldürüldüğü; 144 blog yazarı ve aktif internet kullanıcısının tutuklandığı bilgisi verildi.

“KUZEY KIBRIS’IN DURUMU TATMİN EDİCİ DEĞİL”

Bildiride Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün basın özgürlüğü indeksinde geçen yıl 102’inci sırada olan Kuzey Kıbrıs’ın, 2013’te 8 puan yükselerek 94’e çıksa da bu durumun Kıbrıs Türk basını ve Kıbrıs Türk halkı için tatmin edici olmaktan uzak olduğu ifade edildi.

(tak)

Haberler Haberleri