3 örgütten ortak açıklama

Üç örgüt bugün düzenledikleri ortak basın toplantısında, trafik sorunuyla ilgili görüş ve önerilerini ortaya koydu.

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), trafikte bilimsel temellere dayandırılan çözüm üretici bir sisteme duyulan ihtiyaca dikkat çekerek, tüm halka yaşananlar karşısında “artık yeter” demesi için çağrı yaptı.
Üç örgüt bugün düzenledikleri ortak basın toplantısında, trafik sorunuyla ilgili görüş ve önerilerini ortaya koydu.
TRAKAYAD Başkanı Hüseyin Sevay, KTÖS Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür  ve KTOEÖS Örgütlenme Sekreteri Aziz Selengin’in imzasını taşıyan ortak metnin okunduğu basın toplantısında ilk sözü alan Dernek Başkanı Sevay, trafikte son bir haftada yaşanan ölümlü kazalardan duyulan üzüntüyü dile getirerek “Artık yeter demek ve çözümün mümkün olduğunu vurgulamak için buradayız” dedi.

“VAR OLAN SİSTEMSİZLİK”

Trafikte var olanın sistemsizlik olduğu, buna bağlı olarak trafiğin zulüm halini aldığını ileri süren Sevay, “Bu sistemsizlik yıkılmalı ve yerine, çağdaş, bilimsel temellere dayalı bir sistem konulmalıdır. Bu kadar okumuş ve bilim insanı olan bir ülke bu halde olmamalıydı. Bunun çözümü vardır” şeklinde konuştu.

ORTAK AÇIKLAMA

KTÖS Lokali’nde yer alan ve üç örgüt yetkililerinin hazır bulunduğu basın toplantısında ortak açıklamayı, TRAKAYAD Başkanı Hüseyin Sevay okudu.

Son bir haftada meydana gelen kazalarda 4 kişinin yaşamını yitirmesinden duyulan üzüntü dile getirilerek, bu travmatik olayların trafikte köklü bir değişikliğe gidilmesi gerektiğinin göstergesi  olarak değerlendirilen ortak açıklamada, ”Tüm halkımızı aktif olarak ‘artık yeter’ demeye davet ediyoruz” denildi.
Devletin hizmet sunarken mevcut dünya standartlarına uymamasının “en büyük” eksikliklerin başında olduğu görüşü ifade edilen açıklamada, gelişmiş ülkelerde yürütülen trafik kazalarını azaltmaya yönelik program ve projelerden örnekler verilerek “KKTC’de bu yönde somut bir hedef ortaya konulamaması var olan vizyonsuzluğu bir kez daha gözler önüne sermektedir” denildi.
Ortak açıklamada, trafikte kalıcı çözümler üretmeyi başarmış ülkeleri örnek alarak bu ülkelerdeki eğitim, denetim ve mühendislik çalışmalarının Kıbrıs şartlarına uyarlanmasının; trafik kazaların azaltılmasına yönelik bilimsel temellere dayandırılan çalışmalar yapılmasının ve bu çalışmaların birçok disiplini içinde barındıracak şekilde tek bir çatı altında koordine edilerek yürütülmesinin gerekliliğine olan inanç dile getirildi.

“MALİYETİ DÜŞÜK BASİT ÇÖZÜMLER İLE PROJELER RAFLARDA ÇÜRÜYOR”

Açıklamada, “Maliyeti oldukça düşük ve yol güvenliğini önemli ölçüde artıracak basit çözümler ise büyük bir bilinçsizlikle uygulanmamakta ve ülkemizin değerli bilim insanları tarafından sunulan çözüme yönelik bilimsel projeler göz ardı edilmekte ve raflarda çürütülmektedir. Buna Avrupa birliği tarafından yaptırılmış projeler de dâhildir” ifadelerine de yer verildi.

“HIZ TAHDİTLERİ BİLİMSEL OLARAK BELİRLENMİYOR”

Denetimin de bir parçası olması gerektiği ifade edilen çağdaş araç sigorta sistemi ve anayol polis devriyelerinin de “çarpık uygulamalarda diretildiği için devreye girememesinden” yakınılan ortak açıklamada şunlar kaydedildi:
“Yollarımızdaki hız tahditleri bilimsel olarak belirlenmemektedir. Sabit hız kamera sistemlerinin ve averaj hız tespit (point-to-point) kamera sistemlerinin bilimsel temellere dayandırılmadan bilinçsizce uygulanması halkımızda bu sistemlerin sadece gelir elde etmeye yönelik olduğu kanısını uyandırmaktadır.
Kamera sistemlerinden ve polis kayıtlarından sağlıklı birçok veri elde edilmesi mümkünken bilgi ve beceri yetersizliğinden bu veriler etkin şekilde kullanılmamaktadır.  Bariyer sistemlerinin seçim ve uygulanmasında yapılan hatalar uzun vadede hepimizi olumsuz olarak etkilemeye devam edecektir.

AKSU

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği Kurucu Onursal Başkanı Taner Aksu ise basın toplantısında söz alarak, yaşananların “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler gider Mersin’e biz gideriz tersine” sözüyle özetlenebileceğini ifade ederek, halk olarak “artık yeter” denilmesi ve yaşananların sorgulanmasının gerekliliği üzerinde durdu.

ÖZHÜR

KTÖS Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür  ise, KKTC’de trafik konusundaki yönetim anlayışıyla bu anlayıştan beslendiğini iddia ettiği Trafik Kazalarını Önleme Derneği’ni eleştirerek “popülist yaklaşımlarla bir yere varılamaz” dedi.
“Hız tespit kameralarının kazaları azalttığı ve artırılması gerektiği” yönündeki söylemleri de eleştiren Özhür, yıllardır sordukları ancak yanıt alamadıklarını belirttiği  “Bu kamera sistemlerine ne kadar paralar harcandığı” sorusunu yineledi.


(tak)

Haberler Haberleri