Ayşe GÜLER
Kamuoyu gündeminde 1 yılı aşkın süredir meşgul eden, yargı süreci tamamlansa da halen tartışılan ‘hamileliği yasa dışı sonlandırma’ davasının yankıları sürerken, 33 haftalık (7 ay 21 günlük) bir bebeğin alınması için Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapıldığı ortaya çıktı.
‘Kısa bacak’ teşhisi konulması nedeniyle 33 haftalık bebeğini aldırmak isteyen aileye Sağlık Kurulu onay vermedi.
Ailenin yaptığı müracaatı değerlendiren Sağlık Kurulu, çocuğun dünyaya gelmesinde herhangi bir sakınca olmadığını iletti.
10 ayda 10 bildiri!
Öte yandan Ekim ayından itibaren 10 haftanın üzerindeki hamileliklerde kürtaj yapılması için Tabipler Birliği’ne 10 bildirimin yapıldığı da tespit edildi.
K.T. Tabipler Birliği Tüzüğü’nün 28'inci maddesi uyarınca bu bildirimin yapılması zorunlu. Yasa gereği aynı bildirimin Sağlık Bakanlığı’na yapılması gerekiyor.
Zorunlu bildirimler 3 doktor imzası ile yapılıyor, kürtaj gerekçelerinin de net bir şekilde ifade edilmesi gerekiyor. 10 haftanın üzerindeki kürtaj işlemlerinde bebekte anomali tespiti de olmalı.
‘34 haftalık bebek’ kürtaj davasının esasını oluşturmuştu!
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün sonuçlanan ‘kürtaj davasında’, 34 haftalığın bebeğin yasa dışı şekilde alınması davanın esas konusu olmuş, bu davayla ilgili yargılanan 6 sanıktan 4’üne de ‘adam öldürme’ davası getirilmişti.
Mahkeme, bebeğin canlı doğmadığına kanaat getirmiş, tüm sanıklar bu davadan beraat etmişti.
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu:
33 haftalık kısa bacak tespiti olan bir çocuğun alınması için müracaatta bulundular
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, geçtiğimiz hafta bir ailenin 33 haftalık kısa bacak tespiti olan bir çocuğun alınması için müracaatta bulunduğunu söyledi, Sağlık Kurulu’nun ise doğumun gerçekleşmesinde bir sakınca olmadığına karar verdiğini açıkladı.
10 haftanın altındaki hamileliklerde kürtaj yapılabileceğini, bu işlemlerin Sağlık Bakanlığı’na bildirilmediğine değinen Sucuoğlu, 10 hafta üzerindeki kürtajların bildirilmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
İstatistiki bilgi vermedi…
Sucuoğlu, 10 haftalık altındaki kürtaj işlemlerinin hastanelerde kayıt altında olduğunu dile getirdi ancak bu konuyla ilgili istatistiki bilgi vermedi.
Ayrıca Sucuoğlu, “10 haftanın altındaki gebeliklerde kürtaj gerekmeyebilir. Bozulmuş gebelik ya da düşük olabilir. Bunlar devlet hastanelerinde veya özel hastanelerinde yapılıyor. Geçmişte de bunlarla ilgili Sağlık Bakanlığı’na bildirim yapılmadı” şeklinde konuştu.
“Her ameliyathane önüne adam dikilemez”
Sucuoğlu, şu ana kadar 10 haftanın üzerinde kürtaj yapılacağına ilişkin herhangi bir bildirim yapılmadığını da ifade ederek, “Bunun denetimini dünyada yapamazsınız. Bu vicdan ve ihbar işidir. Her ameliyathanenin önüne adam dikilemez” dedi.
“Denetlemek için 30 gün 30 gece 24 saat adam tutmak gerekir. Bu hikayedir...” diyen Sucuoğlu, “İhbar varsa ispat edilir. Aynen Girne’deki olayda olduğu gibi…” şeklinde konuştu.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu:
10 ayda, 10 bildirim
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu; birliğe Ekim ayından itibaren 10 haftanın üzerinde hamile olan 10 kişiye kürtaj işlemi için bildirim yapıldığını söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan Arifoğlu, herhangi bir anomali tespit edilmesi halinde bu işlemin gerçekleşebileceğini belirtti.
Bildirimlerin 3 doktor imzası ve gerekçeleri ile birlikte ifade edilmesi gerektiğini de dile getiren Arifoğlu, aynı bildirimlerin Sağlık Bakanlığı’na da yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
Arifoğlu, hastanede yapılan her işlemin kayıt altında olması gerektiğini de dile getirerek, istatistik konusunda ülke genelinde ciddi sıkıntı olduğuna değindi.
Arifoğlu, denetimlerin bakanlığın uhdesinde olduğunu da sözlerine ekledi.