Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos, güneyde kalan Kıbrıs Türk mallarının yönetimi konusundaki yasadışı faaliyetler konusunda açıklamalarda bulundu.
Kıbrıs İçişleri Bakanı Konstandinos Petridis, konunun bilgileri dahilinde olduğunu belirterek, gerekli prosedürleri başlattıklarını ifade etti.
Alithia gazetesinin haberine göre, Fedonos, isim vermeden bazı siyasi ve devlet yetkililerinin karıştığını savunduğu Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili yasadışı ve usule aykırı durumlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Sigma televizyon kanalına konuşan Fedonos, göçmen olmayan Baflıların, gerek 1974’ten önce kurumsal kiracı olarak, gerekse göçmen olarak (bazıları sadece birkaç aylık göçmen) çeşitli yollarla Baf’ın merkezinde milyonlarca Euro değerinde Kıbrıs Türk malı elde etmeyi başardığını söyledi. Son bir buçuk yıl içerisinde yetkili birimlerin yaklaşık 110 Kıbrıs Türk malını geri aldığını işaret eden Fedonos, isim vermeden bazı kişilerden ve durumlardan söz etti.
Buna göre Fedonos şu ifşada bulundu:
“Kıbrıs Türk malını elinde tutan eski bir bakan, mülkiyet verilerine de sahiptir. Göçmen değildir, bu nedenle böyle bir yardım almaya hakkı yoktur. Sadece birkaç ay işgal bölgelerinde bulunan Baf Belediye Meclisi eski üyesi göçmen kimliği almayı başardı ve Baf’ta 2-3 bin Euro gelirle devren kiraladığı binalara sahiptir. Devren kiralar gelir vergisine beyan edilmiyor. Bugün siyasi sahnede bulunan bir şahsiyetin göçmen babası ve kardeşi 400 bin Euro kira ödedikleri ve bin 200 Euro’ya devren kiraladıkları Kıbrıs Türk malına sahiptirler. Göçmen olmayıp ve Kıbrıs Türk malının kurumsal kiracısı olan bir Baflı, tuttuğu malı devren kiralayarak binlerce Euro kazanıyor. 1990 yıllarının siyasi parti yetkilisi, Kıbrıs Türk malı üzerine büyük bir ticari bina inşa etmeyi başardı. Ardından şirkete yüzde 30 oranında hissedar oldu. Ne kendisi, ne de karısı göçmendir. Kıbrıs Türk malı alan kamu görevlileri bunları devren kiralıyor. KOAP’ın (Tarımsal Ödemeler Örgütü) yüz binlerce Euro teşvik verdiği ve Kıbrıs Türk topraklarında bulunan binlerce hektarlık tarım arazisi için başvuru sahiplerinden kiralama sözleşmesi istenmiyor”
STAVROS MALAS’IN BABASI DA VAR
Politis gazetesi, Fedonos’un, bahse konu durumlarla ilgili yasadışı icraatlara ilişkin açıklamalarının ardından bazı isimler de verdiğini yazdı.
Gazetey göre, Fedonos, Nikos Siakolas’ın şirketinin ve Stavros Malas’ın babası Dionisis Malas’ın üçüncü şahıslara devren kiralamalar yaptığına atıfta bulundu. Fedonos, Kıbrıs Türk malını yasadışı olarak elinde tutan ya da devren kiralayanlar listesinde eski bakanlardan İlias İliadis, DİSİ eski üyesi ve Baf Belediye Meclisi eski üyesi Kendeas Zambirinis, ressam Andreas Haralambidis, DİKO’nun Belediye Meclis üyesi Nikos Konikos ve Andreas Kurisiis’in bulunduğunu kaydetti.
Gazete, benzeri durumlar listesinin Larnaka’yla da ilgili olduğunu belirtti.
Öte yandan, gazeteye konuşan İliadis ve Zambirinis, haberlere ilişkin şaşkınlıklarını dile getirirken, durumlarıyla ilgili izahatlarda bulundu.
İÇİŞLERİ BAKANI YANIT VERDİ
Baf Belediye Başkanı Fedonos’un açıklamalarına yanıt veren Rum İçişleri Bakanı Konstandinos Petridis, bakanlığı ve Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin tüm bu yıllar boyunca yapılan kötü yönetimi saptama ve bunun üstesinden gelmek için yoğun bir çaba başlattığını ifade etti.
Alithia’nın haberine göre, belediye başkanının şikayetlerinin 7 durumla ilgili olduğunu söyleyen Petridis, konunun bilgileri dahilinde olduğunu belirerek, gerekli prosedürleri başlattıklarını vurguladı.
Petridis, bahse konu meselelerin çok küçük örnekler olduğunu belirterek, yetkili bakanlığın, kötü yönetimle ilgili başka birçok durum saptadığını ve bunları araştırmakta olduğunu söyledi.
400 MAL GERİ ALINDI
Fileleftheros gazetesinin konuyla ilgili haberinde, Kıbrıs Türk Mallar Vasiliği’nin, yasadışı kullanılan 500 kadar Kıbrıs Türk malının geri alındığını belirtti.
Önümüzdeki süre içerisinde bu sayının 500’e çıkabileceğini kaydeden gazete, 400 durumdan 110’unun Baf’taki mallarla ilgili olduğunu kaydetti.
DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis de Alithia’da yer alan açıklamasında, yapılan şikayetlerin çok ciddi durumlar olduğunu belirtti.
Sadece hak sahibi olanların Kıbrıs Türk malı tutması gerektiğinden söz eden Tornaridis, Kıbrıs Türk mallarının, çözüm olana kadar ihtiyaçları karşılayamayacağını belirtti. Tornaridis, Rum Yönetimi ve Kiliseyi, 1974 yılında mallarını kaybeden insanlara devlet ve kilise topraklarını vermeyi incelemesi yönünde geçmişte yaptığı öneriyi tekrarladı.
Bu şekilde adalet biçiminin ortaya çıkacağını, aynı zamanda göçmenlerin Taşınmaz Mal Komisyonu’na giderek, mallarını satmaları için teşvikin ortadan kalkacağını savunan Tornaridis, bu bahsettiklerinin Kıbrıs sorununun nihai çözümüne kadar geçici bir anlaşma olacağını belirtti.