Ayşe GÜLER
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın tavuk ithalini serbest bırakmasının ardından süreç işlemeye başladı, resmi başvuru henüz yapılmasa da 5 firma Veteriner Dairesi’nden ön bilgi aldı.
Alım gücünde bir fark yaratması, fiyatların aşağıya çekilmesi hedefi ile hayata geçen tavuk ithalinde gözler yeni sürece çevrildi.
Uzun yıllar sonra ilk kez verilen ithalatla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu, firmaların ithalat şartlarını öğrendiğini ifade ederek, müracaatların henüz kesinleşmemesi nedeniyle bilgi alan şirket isimlerini paylaşmadı.
Hüdaoğlu, ilk etapta ülkeye hayvansal gıda ürünü getirecek işletmelerin Veteriner Dairesi’ne kayıtlı olması gerektiğini söyleyerek, ithalatı yapılacak ürünlerin de ülkeye giriş anında tek tek kontrolden geçeceğini açıkladı.
Öte yandan Ticaret Dairesi Müdürü Alpay Çelebi ise ithalatı yapacak firmaların ilk etapta Veteriner Dairesi’nden ön izin alması gerektiğini dile getirerek, verilen ön izin ve gerekli faturalarla Ticaret Dairesi’ne müracaatta bulunarak, izin alınabileceğini ifade etti.
29 veteriner denetim yapacak…
‘Tavuk eti’ ithali alan firmaların ürünleri, Veteriner Dairesi’nde görevi 29 veteriner hekim tarafından tek tek incelenecek.
Yapılacak incelemenin ardından, herhangi bir sıkıntı olmaması durumunda ürünlerin ülkeye girişe izin verilecek.
HÜDAOĞLU: Uzun yıllar sonra ilk kez verilen ithalat izni ile ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu, firmaların ithalat koşullarıyla ilgili süreci öğrendiklerini ifade etti, müracaatların kesinleşmemesi nedeniyle bilgi alan şirket isimlerini paylaşmadı.
Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu:
“5 firma ön bilgi aldı”
Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu, tavuk ithaline yönelik henüz resmi bir başvurunun yapılmadığını ancak 5 firmanın ön bilgi aldığını kaydetti.
Hüdaoğlu, firmaların ithalat şartlarını öğrendiğini ifade ederek, henüz kesinleşmeyen müracaat olmaması nedeniyle şirket isimlerini paylaşmadı.
Hayvansal gıda ürünü izinlerinin Veteriner Dairesi aracılığıyla verileceğini dile getiren Hüdaoğlu, adım adım izlenecek prosedürle ilgili bilgi verdi.
“VETERİNER DAİRESİ’NE KAYITLI FİRMALAR”… Hüdaoğlu, ilk etapta ülkeye hayvansal gıda ürünü getirecek işletmelerin Veteriner Dairesi’ne kayıtlı olması gerektiğini söyleyerek, ithalatı yapılacak ürünlerin de ülkeye giriş anında tek tek kontrolden geçeceğini açıkladı.
“Sağlık sertifikası, ambalaj-saklama koşulları…”
Hüdaoğlu, ilk etapta ülkeye hayvansal gıda ürünü getirecek işletmelerin Veteriner Dairesi’ne kayıtlı olması gerektiğini söyledi.
İlk kez ülkeye ithal ürün getirecek firmaların ise daireye sağlık sertifikası sunması gerektiğini dile getiren Hüdaoğlu, bununla birlikte ürünlerin ambalaj ve saklama koşullarına yönelik de bilgi paylaşmasının şart olduğunu belirtti.
Hüdaoğlu, yapılacak incelemenin ardından ithalatın uygun olup, olmadığını değerlendirildiğini, ürünlerin getirilip, olumlu bir sonuç çıkması halinde ise söz konusu ürünlerin ithal hayvansal gıda ürünü listesine girdiğini kaydetti.
“Ülkeye giriş anında ürünler tek tek kontrolden geçecek”
İthal izni verilen ürünlerin de ülkeye giriş anında tek tek kontrolden geçtiğini aktaran Hüdaoğlu, denetimin dairede görevli 29 veteriner tarafından yapılacağını kaydetti.
Hüdaoğlu, veterinerlerin denetim bölgesine göre görevlendirileceğini de ifade etti.
ÇELEBİ: “İLK ETAPTA VETERİNER DAİRESİ’NDEN ÖN İZİN ALINACAK”…Öte yandan Ticaret Dairesi Müdürü Alpay Çelebi ise hayvansal gıda ürünü olması nedeniyle ithalatı yapacak firmaların ilk etapta Veteriner Dairesi’nden ön izin alması gerektiğini dile getirerek, verilen ön izin ve gerekli faturalarla Ticaret Dairesi’ne müracaatta bulunarak, izin alabileceğini ifade etti.
Ticaret Dairesi Müdürü Alpay Çelebi:
“İlk etapta Veteriner Dairesi’nden ön izin alınması gerekiyor”
Ticaret Dairesi Müdürü Alpay Çelebi ise şu ana kadar ithalatla ilgili herhangi bir başvurunun yapılmadığını söyledi.
Hayvansal gıda ürünü olması nedeniyle ilk etapta ithalatı yapacak firmaların Veteriner Dairesi’nden ön izin alması gerektiğini dile getiren Çelebi, verilen ön izin ve gerekli faturalarla Ticaret Dairesi’ne müracaatta bulunarak, izin alınabileceğini ifade etti.
Karar neydi?
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ‘tavuk ithali’ne ilişkin tutum değişikliğine giderek, alım gücünde bir fark yaratması hedefi ile Ticaret Odası’na tavuk ithalinin izinlendirileceğini bildirmişti.
Geçtiğimiz Cuma günü saat 16:30 itibarıyla bu konudaki tutum değişikliğini Ticaret Odası’na yazılı olarak bildirdiklerini ifade eden Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, an itibarıyla Veteriner Dairesi’ne herhangi bir ithalat müracaatı da olmadığını belirtmişti.
İthalin, yurttaşın alım gücüne fark yaratacak bir katkı sağlamasını hedeflediklerinin belirten Bakan Şahali, ‘oluşacak rekabet ortamında daha makul fiyatlarla ama mutlaka gerekli sağlık güvenliği, gıda güvenliği koşullarını sağlaması koşulu ile’ ithal izni verileceğinin de altını çizmişti.
Ürün çeşitliliği ve fiyat alternatiflerinin oluşmasını hedeflediklerini de belirten Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, gerek ön izin, gerekse de izin aşamasında yetkili otoritenin Veteriner Dairesi olduğunu kaydetmişti.
Ticaret Odası yolu ile…
İthalatla ilgili gizlilik çerisinde, titizlikle çalışıldığının altını çizen Bakan Şahali, geçtiğimiz hafta Salı günü Bakanlar Kurulu’nun bilgilendirildiğini herhangi bir itiraz olmadığı için de resmi bir yazı ile Ticaret Odası’na bildirildiğini aktarmıştı.
Bakanlık, eksik duyuru yapma riskini bertaraf etmek için ithal izninin verileceğini doğrudan Ticaret Odası’na bildirmişti.