Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Asgari Ücreti belirledi: Brüt 9 bin 885 TL, net 8 bin 600 TL
Ertuğrul SENOVA | Yenidüzen | TAK
Asgari Ücret Saptama Komisyonu, asgari ücrete yapılan itirazları değerlendirmek üzere toplandı. İtirazların reddedildiği toplantıda, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret 7 Temmuz’da belirlendiği gibi brüt 9 bin 885 TL ve net 8 bin 600 TL olarak belirlendi.
Asgari Ücret Saptama Komisyonu, dün, saat 15.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda toplandı.
Toplantı öncesinde basında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, asgari ücretin brüt 9 bin 885 TL ve net 8 bin 600 TL olarak belirlendiğini ancak itirazlar nedeniyle bunun geri alındığını ifade ederek, toplantıda itirazların değerlendirileceğini kaydetti. Taçoy, Eylül ayına kadar yüzde 30 oranında HP olması durumunda, Komisyon’un yeniden toplanacağını da belirtti.
Taçoy: “Cuma günü ek ödemeler yapılacak”
Sosyal Sigortalıların maaşlarının yüzde 56.76 oranında Hayat Pahalılığı (HP) yansıtılarak kesintisiz olarak ödendiğini anlatan Taçoy, artışları asgari ücrete bağlı olan emekli katkı paylarının uygulamadaki asgari ücrete göre ödendiğini ancak yeni ücretin bugün belirlenmesi durumunda bu kişilere cuma günü ek ödeme yapılacağını aktardı.
Taçoy, sosyal yardım maaşlarına ise yılda bir kez HP yansıtıldığını ancak bunun yılda ikiye çıkarılmasına karar verdiklerini belirterek, sosyal yardım maaşı alanlara da cuma günü ek ödeme yapılacağını söyledi.
Asgari Ücretler Yasası’nda değişiklik yapılmasına ve meslek gruplarına göre asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapıldığını kaydeden Taçoy, sonraki asgari ücret belirlenirken bu değişikliklerin gündeme gelmesini temenni etti.
Serdaroğlu, hükümetin halkın verecek bir şeyinin olmadığını ifade ederek, “Hükümetin derhal istifa etmesi lazım” dedi, işverene seslenerek, “İşçi bulamayacaksınız çalıştırmaya… Kalifiyeli eleman bulmak için ödeyeceksin. İşçiler Rum tarafına gitti. Siz sömürüye alıştınız” ifadelerini kullandı.
Öte yandan işveren temsilcisi Metin Arhun ise “Devlet bile kaynak bularak maaş artışını ödeme yoluna gitti. Bizim böyle bir kaynağımız yok” dedi.
Arhun’un “asgari ücret vasıfsız bir işçinin aldığı en az ücrettir” sözleri ise sosyal medyada yoğun eleştiri aldı.
Seraroğlu: “Bakan işvereni iyi savundu”
Masada işçi tarafını temsil eden ve masayı terk eden HÜR-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücrete 6 aylık hayat pahalılığı oranının yansıtılmasını talep ettiklerini açıkladı. Bakan Taçoy’un bu öneriyi “oyladığını” kaydeden Serdaroğlu bakanı “işverenleri iyi savunmakla” suçladı. Asgari ücretin 56.76 oranında artırılmasını talep ettiklerini ancak bunun reddedildiğini söyledi.
“Hükümetin halkına verecek bir şey yoktur. Hükümetin derhal istifa etmesi lazım” diyen Serdaroğlu, “Ne yapalım yumruk yumruğa mı girelim?” diye sordu.
İşverenlere seslenen Serdaroğlu “İşçi bulamayacaksınız çalıştırmaya… Kalifiyeli eleman bulmak için ödeyeceksin. İşçiler Rum tarafına gitti” dedi, “Siz sömürüye alıştınız” diye konuştu.
Bakanın 8600’ü oylayacağı sırada toplantıyı terk ettiklerini anlatan Serdaroğlu “belirleyecekleri rakam, bakanın KKTC halkına layık gördükleri rakamdır” dedi.
Arhun: “Devlet bir kaynak bulup maaş artışını verdi, bizim öyle bir kaynağımız yok”
İşveren temsilcisi Metin Arhun ise devletin bile bir kaynak bularak maaş artışını ödeme yoluna gittiğini kaydetti. Arhun, “Bizim böyle bir kaynak verme şansımız yok. Biz HP oranının 'biraz düşüğünü' verdik” dedi.
İşçi tarafı masayı terk etti
Konuşmaların ardından itirazların değerlendirileceği toplantı başladı. Toplantının başlamasından yaklaşık yarım saat sonra ise, asgari ücrete yapılan itirazların reddedilmesi ve 7 Temmuz’da belirlenen asgari ücretin oylamaya sunulması üzerine işçi tarafı masayı terk etti.
Devlet ve işveren taraflarının yaptığı oylamada ise, asgari ücret brüt 9 bin 885 TL ve net 8 bin 600 TL olarak oy birliği ile kabul edildi.
Serdaroğlu: “Çalışma Bakanının çalışandan fazla işverenleri düşündüğünü üzülerek gördük”
İşçi tarafı temsilcisi Ahmet Serdaroğlu, toplantıyı terk etmelerinin ardından, Bakanlık önünde yaptığı açıklamada, HP’nin artış değil insanın insan gibi yaşaması için gerekli bir unsur olduğunu yineleyerek, toplantıda yapılan itirazların oylamaya sunulmasını eleştirdi. “İtirazlar oylanmak için değil, değerlendirmek içindir” diyen Serdaroğlu, Hükümet ile işveren taraflarının salt çoğunluğa sahip olduğunu söyledi.
Çalışma Bakanının “İşverenleri çok güzel savunduğunu” iddia eden Serdaroğlu, “Asgari ücretliyi açlık sınırının altına mahkum ettiler. Çalışma Bakanının çalışandan fazla işverenleri düşündüğünü üzülerek gördük” dedi.
22 bin 264 KKTC vatandaşı, 25 bin 434 TC vatandaşı ve 13 bin 367 diğer ülke vatandaşının asgari ücretli olduğunu aktaran Serdaroğlu, “Açlığa mahkum ettiğiniz sayı çoktur” dedi.
Taçoy: “Ne ağlatır ne güldürür”
Toplantının ardından basına konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, asgari ücretin 7 Temmuz’da belirlenen rakamda kalmasına karar verildiğini ve 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak şekilde brüt 9 bin 885 TL ve net 8 bin 600 TL olarak belirlendiğini duyurdu.
“Belirlenen rakam ne ağlatır ne güldürür” diyen Taçoy, yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diledi.
Taçoy, sektörlere verilen desteklerden de bahsederek, Eylül ayı için yeni bir paketten bahsetti.
Arhun: “Bize göre açlık sınırının üzerindedir”
İşveren tarafı temsilcisi Metin Arhun da, asgari ücretin hayırlı olmasını diledi ve belirlenen rakamın kendilerine göre açlık sınırının üzerinde olduğunu kaydetti.
Yeni asgari ücretin 2013 yılında beridir sterlin bazında en yüksek ücret olduğunu söyleyen Arhun, “İşçi tarafının daha anlayışlı olmasını bekliyorduk. Bunun yerine ısrarla Hayat Pahalılığı oranını talep ettiler” diyerek, işçi tarafının tutumundan duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.