“A senaryosu; Türkiye ile kablo projesi olmalı”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, enerjide ‘A senaryosunun’ Türkiye ile enterkonnekte kablo projesinin hayata geçirilmesi olması gerektiğini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, elektrik üretiminde köklü değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.

Nami, bu konudaki ‘A senaryosunun’ Türkiye ile enterkonnekte kablo projesinin hayata geçirilmesi olması gerektiğini belirterek, bu sayede ülkede yenilenebilir enerji üretiminin önünüm açılması gerektiğini dile getirdi.

Özellikle güneşten çok faydalanarak, elektrik maliyetlerinin şu ankinin 4’te bir seviyelerine çekmeye çalışılmasının önemine vurgu yapan Nami, dünyanın bu yönde ilerlediğini ifade etti.

Nami, Türkiye ile enterkonnekte kablo projesine yönelik aşılması gereken birçok aşama olduğuna değindi.

Bu kapsamda ilk kez Dünya Bankası, AB ve ETSOE ile doğrudan çalışma içerisine girildiğine yönelik bilgi veren Nami, projenin önünün açılmasının şart olduğunu söyledi.

Nami, bu açıklamaları BRT’de Pembe Paşaoğulları Yılancılar’ın hazırlayıp, sunduğu ‘Birinci Boyut’ programında yaptı.

“Proje maliyeti 400-500 milyon dolar”

Nami, şartların son derece değişken olduğunu, geçmişte finansman ile ilgili çok büyük sıkıntıların olmadığını, projenin maliyetinin 400 ila 500 milyon dolar olduğunu kaydetti.

“Bunu özel sektörün ne derece karşılayabileceği, Türkiye’nin buna ne denli katkı koyabileceğinin değerlendirilmesi lazım” şeklinde konuşan Nami, “Kaç yılda finanse edileceğinin masaya yatırılması gerekiyor” dedi.

Nami, elektrik fiyatlarında düşüklüğün de bu tip projelerin hayata geçmesi ile mümkün olabileceğini belirtti.

“Sağlıklı bir yaklaşım değil”

Şu anda fosil yakıt tüketerek, enerji üretilmesinin ‘sağlıklı’ bir yaklaşım olmadığını ifade eden Nami, KIB-TEK’in çift yakıtlı dizel jeneratörleri tarif eden yeni bir ihale şartname taslağını internet sitesine koyduğunu söyledi.

Nami, “Bu hiçbirimizin yapmayı arzu ettiği bir yatırım değil. Uzun vadeli bakıldığında, doğru bir yatırım da değil” diyerek, bu adımın ‘mecburiyetten’ atıldığını dile getirdi.

“ Enterkonnekte kablo olmazsa, yenilebilir enerjinin önünü açamazsak, mecburiyetten bu tip teknolojilerle ilerleme alternatifini değerlendirmemiz lazım” Nami, bu sürece paralel, güneş enerjisinin depolamalı, dengelemeli sistemi ile de bir duyuru yapıldığını kaydetti.

“Dünya Bankası’ndan iki uzman geliyor”

Nami, bu ay sonunda Dünya Bankası’ndan iki uzmanın ülkeye gelerek, Kıb-Tek ile çalışmalarını derinleştireceklerini ifade ederek, kurumun aynı zamanda DAÜ ile protokol imzaladığını, bir akademisyenden de rapor istediğini belirtti.

 

 

Haberler Haberleri